Oorbellen: de meest gedragen accessoire van een vrouw

De doelen van oorbellen

De eerste oorbellen dateren van ver voor Christus. Het wordt gezien als een van de eerste vormen om je lichaam zelf te veranderen. Mannen en vrouwen droegen oorbellen om zeer verschillende redenen, zoals ter decoratie, ten teken van de slavernij en als uitvaartverzekering. Als mannen de zee opgingen, droegen ze oorbellen. Mocht je overboord slaan en je lichaam spoelde aan land aan, dan werden je oorbellen gebruikt om de begrafenis te betalen.

Het verloop van de oorbel

In de Middeleeuwen verloor de oorbel aan populariteit. Het was toen mode om grote pruiken en gigantische hoeden te dragen. Daar was geen plek meer voor oorbellen. Pas aan het begin van de 20e eeuw veranderden de kapsels en konden oorbellen weer gezien worden. Tegelijkertijd kwam de filmindustrie in opkomst, waarin veel accessoires gebruikt werden. Dat wilden de vrouwen zelf ook graag dragen. De oorbellen kwamen in diverse soorten en maten op de markt, waardoor het voor elke vrouw mogelijk was haar eigen setje(s) aan te schaffen.

Welke oorbellen kies jij?

Om te kijken welke soort oorbellen het beste bij jou past, zijn er verschillende aspecten waar je op kan letten: gezichtsvorm, de lengte van het haar en persoonlijkheid.

Gezichtsvorm

  • Kies bij een vierkant gezicht ronde oorbellen of omgekeerde driehoeken.
  • Kies bij een lang gezicht ronde of vierkante oorbellen. Zo krijgt je gezicht meer breedte.
  • Kies bij een rond gezicht driehoekige of lange oorbellen.
  • Kies bij een hartvormig gezicht oorbellen die naar beneden toe breed uitlopen.
  • Bij een ovaal gezicht passen alle soorten oorbellen.

De lengte van het haar

  • Heb je lang haar, maar wil je dat anderen je oorbellen wel zien zitten? Draag je haren uit je gezicht of in een opgestoken model, zodat ronde oorbellen, creolen of lange oorbellen zichtbaar zijn.
  • Heb je middellang haar? Dan zijn alle vormen en soorten geschikt.
  • Heb je kort haar? Dan zijn je oorbellen (vrijwel) altijd zichtbaar. Kies daarom voor oorknopjes, oorbellen met parels, creolen of ronde oorbellen.

Persoonlijkheid

Een introvert type zal zich waarschijnlijk het prettigste voelen bij oorbellen met een rustige kleur en een eenvoudig model, terwijl een extravert persoon graag verschillende vormen en kleuren wil uitproberen.