Pantoffels
NAAR BOVEN

Met een paar pantoffels heb je geen last meer van koude voeten

Warme voeten in de winter

Hoe houd je je voeten heerlijk warm tijdens de koude winterdagen? Daar is maar één antwoord op te geven: door het dragen van pantoffels. Dit schoeisel is in verschillende materialen verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn leer, wol, vilt, katoen en suède. Het ene materiaal vind je prettiger zitten en geven je voeten een warmer en zachter gevoel dan het andere. Een ding hebben alle pantoffels gemeen: ze zijn bedoeld om comfort aan je voeten te geven.

Welke pantoffel draag jij het liefste?

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende smaken…en daarom bestaan er verschillende soorten pantoffels. De meest bekende variant zijn de Spaanse sloffen. Het is een laag model met een stoffen buitenkant, een wollen binnenkant en een soepele zool. Hoge pantoffels zorgen dankzij het hoge model voor veel warmte en zijn wat minder gemakkelijk aan te doen dan het lage model. Ze bestaan in allerlei vormen en stijlen, zoals onderdelen van dieren. Moccassins hebben een schoenachtige vorm (soms met veters) en zijn meestal gemaakt van wol. Leren pantoffels zijn de meest stevige variant, maar ze bieden minder warmte dan de stoffen of wollen sloffen. De zool is daarentegen ontzettend stevig en anti-slip.

Wist je dat…?

  • …de glazen muiltjes van Assepoester uit de oorspronkelijke versie van Perrault gemaakt waren van eekhoornbont? Dit bont heet in het Frans ‘vair’ en lijkt op ‘verre’ dat glas betekent. Bij het (door)vertellen van het verhaal zijn de sloffen uiteindelijk verandert in glazen muiltjes.
  • …het in Japan verplicht is om je schoenen bij thuiskomst te verwisselen voor pantoffels? En dat ze zelfs speciale pantoffels hebben als ze naar de wc gaan? Op deze manier laat je zien dat je respect hebt voor je huis.
  • …leerlingen op sommige Amerikaanse scholen ook hun schoenen moeten verruilen voor pantoffels voor ze het gebouw in gaan? Het zorgt ervoor dat de vloeren beschermd worden en dat er geen vuil binnenkomt.
  • …het wereldrecord pantoffels dragen in handen is van Derek Fan? Hij heeft 23 jaar achter elkaar pantoffels gedragen.
  • …de pantoffels die Judy Garland in The Wizard of Oz (1939) droeg voor 165.000 dollar verkocht zijn?