De panty als alternatief voor de nylonkousen

Seizoensgebonden kousen

De voorloper van de panty is de kous. Deze werd rond 1914 voor alle lagen van de bevolking betaalbaar. Kousen waren in die tijd seizoensgebonden. In de winter droeg je zwarte kousen; in de zomer witte. Maar er konden ook kousen vervaardigd worden die bij een speciale outfit pasten.

Kousen van kunstzijde

In 1925 vond in Parijs de beurs ‘Exposition de Arts Decoratifs’ plaats. Daar werden voor het eerst de nieuwe kousen getoond. Deze waren van kunstzijde gemaakt. De kousen verschenen in allerlei kleuren, zoals goud en zilver. Veelal waren ze versierd met veren, diamanten en parels. Ook kwamen de kousen in huidskleur in opkomst. Doordat zij steeds doorschijnender werden, leek het net alsof vrouwen geen kousen droegen.

Alternatief voor de nylon kousen

Tijdens de jaren ’40 van de 20e eeuw verschenen de nylon kousen. Het werd een groot succes. In vier dagen tijd werden er vier miljoen kousen verkocht. Helaas was het materiaal nylon tijdens de Tweede Wereldoorlog nodig om parachutes van te maken. Hierdoor moesten vrouwen op zoek naar een alternatief voor hun kousen. Amerikaanse vrouwen gebruikten de uit 1920 afkomstige ‘Leg MakeUp’. Ook werd de ‘Leg Silque Liquid Stockings’ op de markt gebracht. Dit gebeurde door de Langlors Company uit Boston. Om het nog echter te laten lijken, tekenden sommige vrouwen zelfs de zwarte lijn van de naad na op hun benen.

Terug van weggeweest

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de nylon kous weer helemaal terug. Het leek alsof het kledingstuk nooit was weggeweest. In New York werden bij Macy’s in slechts zes uur tijd 50.000 paar kousen verkocht. En in Pittsburg wachtten maar liefst 40.000 vrouwen een hele nacht in de regen om een paar kousen te bemachtigen. Vanaf 1948 was de productie van nylonkousen weer helemaal in orde.

De opkomst van de panty

In 1967 verscheen de panty. Dit werd een grote concurrent voor de nylon kousen. Panty’s waren kousen met een broekje van één stuk, die voor veel vrouw een stuk comfortabeler zat dan de nylon kous. Zeker na de komst van de minirokken. Tevens waren ze gemakkelijker aan te trekken, omdat je niet in de weer hoefde met jarretels om je kousen omhoog te houden. De vraag naar panty’s werd zo groot dat fabrikanten dag en nacht bezig waren om hun machines bruikbaar te maken voor de productie van de panty. Het laten zien van je benen als vrouw werd steeds belangrijker. Daardoor ontstonden er ook panty’s in allerlei felle kleuren. Ook nu is de panty een van de belangrijkste varianten van beenmode voor vrouwen.