Een parka is een jas die altijd van pas komt. Wij hebben alle parka's voor jou bij elkaar gezet.

De parka’s zijn uitgegroeid tot ware modieuze jassen

Bescherming bieden

De parka werd door de Eskimo’s uit Groenland en Canada (ook wel Inuit genoemd) uitgevonden. Met deze jas wilden ze zich beschermen tegen de zware sneeuwstormen en de zeer lage temperaturen van Antarctica als ze op jacht waren. Tijdens het kajakken smeerden ze hun jas meestal met visolie in om ervoor te zorgen dat hij waterdicht bleef. De jassen werden van de huid van zeehonden of kariboes (een soort elanden) gemaakt. Mannen en vrouwen konden in deze parka’s gemakkelijk hun kind meedragen. In sommige gebieden in Antarctica, Groenland en Alaska worden kinderen nog steeds op deze manier gedragen.

Parka’s voor soldaten

In de jaren ’50 van de 20e eeuw verscheen er een speciale parka voor de piloten van het Amerikaanse leger, de N-3B. Dit was een zogenoemde snorkelparka die tot de knieën kwam en een aangehechte capuchon heeft. Rond dezelfde tijd kwam de “fishtail” parka op de markt. Deze jas was ook voor de soldaten bedoeld. Hij was aan de achterkant langer dan aan de voorkant en kon aan de onderkant vastgesnoerd worden. Op die manier was je helemaal beschermd tegen weer en wind.

De parka als modieus item

De parka werd aan het einde van de jaren ’50 door Vogue als een heus mode-item bestempeld. Het kledingstuk werd vanaf dat moment ook populair in de Verenigde Staten en Europa. Mannen en vrouwen wilden erin gezien worden. Dat was tot de jaren ’80. Vanaf dat moment liepen alleen nerds en andere niet-hippe mensen rond in een parka. De rest liet de jas links liggen. Aan het begin van de 21e eeuw kwam daar verandering in toen voetballer David Beckham en Oasis-zanger Liam Gallagher de parka nieuw leven gaven. Zelfs de animatieserie South Park droeg zijn steentje bij dankzij het personage Kenny McCormick.

Verschillende soorten parka’s

Ook nu dragen mannen en vrouwen nog regelmatig een parka. Deze zwaardere jas met aangehechte capuchon houdt je goed warm tijdens de koude winterdagen in Nederland, mede dankzij de gewatteerde of bonte voering. Het is ook ideaal geschikt als je bijvoorbeeld op wintersportvakantie gaat of naar een koud land op vakantie gaat. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook luchtigere parka’s om in de lente of de herfst te dragen en regenparka’s waarmee je optimaal beschermd bent tegen alle vormen van vocht.