Een riem heeft een functie maar is ook een accessoire. Maak jouw outfit compleet met een trendy riem!

De functionaliteit van riemen

Voor mannen en vrouwen

De eerste riemen dateren uit de Bronstijd. Zowel mannen als vrouwen droegen ze in die tijd, afhankelijk van het op dat moment heersende modebeeld. Zo was het in de tijd van ‘Het Wilde Westen’ vooral voor mannen gebruikelijk dat ze een riem droegen. Terwijl in de periode 1900 - 1910 vrouwen juist vaker riemen aanhadden.

De riem gedragen door soldaten

In tijden van oorlog - tussen de late helft van de 19e eeuw tot de Eerste Wereldoorlog - vormde de riem een decoratief onderdeel van het militaire uniform. Deze riemen werden strak om de taille gedragen, waardoor mannen een smallere taille kregen en er fysiek zeer sterk uitzagen. Of ze ook echt sterk waren, moest nog maar in een strijd blijken. De nadruk lag bij de soldaten op een brede borstkas en de brede schouders. Soms hadden ze een korset onder hun uniform aan om een nog smallere taille te hebben.

Functionaliteit van de riem

Sinds de jaren ’20 van de 20e eeuw werden riemen niet alleen meer vanwege hun decoratieve uitstraling gedragen, maar ook omdat ze een functie hadden. Een riem zorgde er namelijk voor dat je broek niet af zou zakken. Mannen droegen het voortaan dagelijks bij hun pak als ze naar hun werk gingen. En dat is tegenwoordig nog steeds het geval. Ook vrouwen dragen een riem niet alleen meer omdat ze het een mooie accessoire vinden.

De Urban-stijl

In de jaren ’90 was het in de jongerencultuur een populair fenomeen om juist geen riemen te dragen. Jongeren droegen hun broek in die tijd graag erg laag op de heupen. Meestal was hun onderbroek dan zichtbaar. Deze stijl werd ‘Urban’ genoemd en was “afgekeken” bij de gevangenen. In de gevangenis mocht je geen riem dragen, omdat je dat als wapen zou kunnen gebruiken. Daardoor droegen zij laaghangende broeken. Lange tijd hebben jongeren hun broeken op deze manier gedragen.

Het materiaal

Een riem is in de meeste gevallen van leer gemaakt, meestal van een rund of een koe. Deze riemen zijn van stevige kwaliteit en gaan lange tijd mee. Daar betaal je dan wel meer voor dan wanneer je bijvoorbeeld een riem kiest die van kunststof, imitatieleer, lak of textiel is gemaakt. Deze soorten zullen in de praktijk wat minder lang meegaan. Het is ook maar net afhankelijk hoe vaak je een riem draagt welk soort materiaal het beste bij je past. Dat geldt ook voor het model dat je kiest. Een brede riem staat bijvoorbeeld erg leuk over een langer shirt of een tuniekje, terwijl een smalle(re) riem gemakkelijker door de lussen van je broek past.