Een riem heeft een functie maar is ook een accessoire. Maak jouw outfit compleet met een trendy riem!

Een nieuwe riem online kopen? Een riem als onmisbaar accessoire

Een riem kan je outfit helemaal af maken. We helpen je graag bij het kiezen van de riem die bij jouw outfit past.

Inhoudsopgave

Dit zijn de verschillende soorten riemen voor dames
Hoe draag je je riemen? Vijf tips om je ceinturen te combineren
Voor een goede pasvorm: Hoe wordt de juiste riem maat gemeten?
Hoe kun je riemen met en zonder gesp het beste opbergen en bewaren?
Drie reinigings- en onderhoudsinstructies voor je riem
De functionaliteit van riemen

Dit zijn de verschillende soorten riemen voor dames

Een riem is een veelzijdig accessoire. Het wordt gedragen met een functie, namelijk om een broek beter aan te laten sluiten. Riemen kunnen echter ook puur voor de sier gedragen worden net als andere sieraden zoals een armband of ketting. Wat voor type riem je draagt, is vaak ook afhankelijk van de situatie. Hieronder vind je verschillende modellen die passend zijn bij een specifieke gelegenheid.

Mooie leren riemen voor naar je werk

Eenkleurige leren riemen voor dames zijn goed voor op kantoor omdat ze discreet en elegant tegelijk zijn. Vooral glad leer in bruin of zwart ziet er serieus uit. Met een glanzende doorngesp in zilver of goud heb je ook nog een accessoire bij je outfit.

Leuke opvallende riemen voor je vrije tijd

Glanzende riemen met studs verfraaien jeans en zijn een geweldige manier om je vrijetijdsoutfit iets extra’s te geven. Stoffen riemen in een felle kleur zoals rood of met patronen zoals strepen zijn vrolijk en comfortabel. Tegelijkertijd zien ze er speels en ontspannen uit.

Extravagante moderiemen voor je feestoutfit

Als er iets te vieren is, verkleed je je dan graag? Geef je outfit dan een bijzonder feestelijke look met fancy riemen. Kettingriemen bestaan ​​grotendeels of geheel uit glanzend materiaal en zijn daarom een ​​mooi decoratief element. Riemen met patronen zijn ook een goede blikvanger.

Tip: Een riem benadrukt het deel van het lichaam waar hij zit. Als je je smalle bekken vrouwelijker wilt laten lijken, kun je je riem op je heupen dragen. Wil je er slanker uitzien, draag de riem dan op het smalste deel van je heupen.

Hoe draag je je riemen? Vijf tips om je ceinturen te combineren

Je moet de riem afstemmen op de rest van je kleding. Hier zullen we je vertellen welke modellen bijzonder goed waarbij passen.

  1. Met riemen van bijvoorbeeld leer kun je een broekpak upgraden. Fijne, smalle modellen passen goed bij kokerrokken. Om je outfit er bijzonder harmonieus uit te laten zien, kies je je sieraden die passen bij de kleur van de riemsluiting.
  2. Riemen met studs zijn geweldig met een jeans. Deze riemen hebben namelijk ook het stoere effect van een kapotte jeans.
  3. Bij een zomerjurkje kun je ook een stoffen riem dragen. Om je taille te benadrukken draag je de riem op deze hoogte.
  4. Glanzende kettingriemen passen goed bij een effen zwarte jurk of een donkere broek.
  5. Patronen zijn vooral effectief als je ze in een contrasterende kleur kiest: bijvoorbeeld een zwarte uitgesneden riem met witte dameschino's.

Voor een goede pasvorm: Hoe wordt de juiste riem maat gemeten?

Let bij het kopen van een riem op de opgegeven lengte. Het verwijst naar de afstand van de riemgesp tot het middelste riemgat. Meet je heupomtrek met een meetlint: De juiste riemmaat is dan plus/min 4 cm. Het is bijzonder nauwkeurig als je het meetlint als een riem door een broek haalt waaraan je de riem later wilt dragen.

De pasvorm van je riem bepaalt hoe hij werkt: als hij snijdt, kan dat bijvoorbeeld oncomfortabel of ongunstig zijn. Om te voorkomen dat je broek wegglijdt, moet de riem strak genoeg sluiten. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste riemmaat bepaalt en af ​​en toe controleert. Als je bent aangekomen of afgevallen, is het misschien tijd voor een nieuwe riem.

Tip: Als een riem te groot voor je is geworden, kun je bij veel modellen met een ponstang een extra gaatje bij maken en zo toch blijven dragen.

Hoe kun je riemen met en zonder gesp het beste opbergen en bewaren?

Net als bij tassen, heb je van riemen vaak meerdere soorten en maten in huis. Je kunt maar één riem tegelijk dragen, daarom is het verstandig een goede opbergplek te vinden voor de rest van je riemen collectie. Het is praktisch om een plekje vrij te maken in je kledingkast, zodat je bij het uitzoeken van je kleding gemakkelijk een riem erbij kunt pakken. Je kunt je riemen bewaren in een lade, bijvoorbeeld door ze netjes op te rollen en naast of op elkaar te leggen. Heb je veel riemen met open gespen? Dan kun je deze ook gemakkelijk aan de gesp aan een kledinghanger hangen, die je vervolgens weer aan de kledingroede in je kast hangt. Zo hangt de riem gewoon lang uit en voorkom je vervelende vouwen of kreukels. Een speciale riemenhanger is ook een optie.

Drie reinigings- en onderhoudsinstructies voor je riem

Riemen zijn praktische en veelzijdige accessoires. Hier vind je tips om ze te koesteren en te verzorgen.

  1. Hoogwaardige leren modellen blijven door een behandeling met leermelk soepel en zien er lang als nieuw uit.
  2. Kunststof riemen veeg je eenvoudig af met een vochtige doek.
  3. Bij het reinigen van een stoffen riem is handwas de eerste keuze. Fijne of delicate cycli zijn ook mogelijk. Verwijder vervolgens, indien mogelijk, de gesp.

De functionaliteit van riemen

Voor dames en heren

De eerste riemen dateren uit de Bronstijd. Zowel mannen als vrouwen droegen ze in die tijd, afhankelijk van het op dat moment heersende modebeeld. Zo was het in de tijd van ‘Het Wilde Westen’ vooral voor mannen gebruikelijk dat ze een riem droegen. Terwijl in de periode 1900 - 1910 vrouwen juist vaker riemen aanhadden.

De riem gedragen door soldaten

In tijden van oorlog - tussen de late helft van de 19e eeuw tot de Eerste Wereldoorlog - vormde de riem een decoratief onderdeel van het militaire uniform. Deze riemen werden strak om de taille gedragen, waardoor mannen een smallere taille kregen en er fysiek zeer sterk uitzagen. Of ze ook echt sterk waren, moest nog maar in een strijd blijken. De nadruk lag bij de soldaten op een brede borstkas en de brede schouders. Soms hadden ze een korset onder hun uniform aan om een nog smallere taille te hebben.

Functionaliteit van de riem

Sinds de jaren ’20 van de 20e eeuw werden riemen niet alleen meer vanwege hun decoratieve uitstraling gedragen, maar ook omdat ze een functie hadden. Een riem zorgde er namelijk voor dat je broek niet af zou zakken. Mannen droegen het voortaan dagelijks bij hun pak als ze naar hun werk gingen. En dat is tegenwoordig nog steeds het geval. Ook vrouwen dragen een riem niet alleen meer omdat ze het een mooie accessoire vinden.

De Urban-stijl

In de jaren ’90 was het in de jongerencultuur een populair fenomeen om juist geen riemen te dragen. Jongeren droegen hun broek in die tijd graag erg laag op de heupen. Meestal was hun onderbroek dan zichtbaar. Deze stijl werd ‘Urban’ genoemd en was “afgekeken” bij de gevangenen. In de gevangenis mocht je geen riem dragen, omdat je dat als wapen zou kunnen gebruiken. Daardoor droegen zij laaghangende broeken. Lange tijd hebben jongeren hun broeken op deze manier gedragen.

Het materiaal

Een riem is in de meeste gevallen van leer gemaakt, meestal van een rund of een koe. Deze riemen zijn van stevige kwaliteit en gaan lange tijd mee. Daar betaal je dan wel meer voor dan wanneer je bijvoorbeeld een riem kiest die van kunststof, imitatieleer, lak of textiel is gemaakt. Deze soorten zullen in de praktijk wat minder lang meegaan. Het is ook maar net afhankelijk hoe vaak je een riem draagt welk soort materiaal het beste bij je past. Dat geldt ook voor het model dat je kiest. Een brede riem staat bijvoorbeeld erg leuk over een langer shirt of een tuniekje, terwijl een smalle(re) riem gemakkelijker door de lussen van je broek past.