De ring wordt altijd gedragen

Een zeer oude traditie

Het geven en ontvangen van ringen is een al zeer oude traditie. Wanneer dit precies is begonnen, is moeilijk te zeggen. Wel is het duidelijk dat de oude Egyptenaren al ringen droegen. Deze ringen waren van metaal gemaakt. In de loop der tijden werden de ontwerpen van deze soort sieraden steeds uitgebreider en ingewikkelder. Het werd langzaamaan een traditie om elkaar met Nieuwjaar een ring cadeau te geven.

De zegelring

De eerste ringen uit de Klassieke Oudheid waren gebaseerd op de Egyptische exemplaren. Later kwam daar verandering in, mede door de beschikbaarheid van extra materialen zoals goud, zilver, lood, zink en brons. De zegelring was het sieraad dat mannen droegen. Het werd gebruikt om belangrijke brieven mee te verzegelen door middel van een zogenoemde lakzegel. De man koos meestal zelf de afbeelding die erop stond. Zo droeg bijvoorbeeld Julius Ceaser een zegelring met de afbeelding van een gewapende Venus. In deze ringen werden meestal edelstenen verwerkt, waardoor ze van grote waarde waren. Ook vrouwen droegen in de Klassieke Oudheid ringen, meestal in de vorm van een ruit. Deze zagen er een stuk eleganter uit dan de exemplaren die mannen aan hun vinger hadden. Ook waren ze een stuk fijner. Later verandert de vorm van een ring naar onze huidige: een ronde ring.

Trouwringen

Het bekendste moment om ringen uit te wisselen is tijdens de huwelijksplechtigheid. Dat gebeurt al eeuwen. Voor katholieke mensen is dit zelfs verplicht. Zij dragen hun trouwring aan hun linkerringvinger. Protestanten hebben de trouwring een hele tijd afgezworen als protest naar de katholieken toe. Zij zagen het als een ongepaste vorm van ijdelheid. In de 19e eeuw ontdekten zij de symbolische betekenis van ringen en gingen zij ze weer dragen. Maar ze wilden niet volledig meegaan met de katholieken, en daarom besloten ze de trouwring aan hun rechterringvinger te dragen. Dat onderscheid is er nu nog steeds. Overigens dragen niet- of andersgelovigen hun trouwring ook aan hun linkerhand. Dit is naar de Amerikaanse gewoonte.

De juiste ringmaat

Ringen worden tegenwoordig niet alleen meer als trouwring gedragen. Vrouwen dragen vaak meer dan een ring. Dat is terug te zien in het grote assortiment ringen dat er bestaat. Bij het uitzoeken van een ring heb je met verschillende maten te maken. Een ringmaat staat altijd aangegeven in millimeters. Er zijn twee manieren om jouw maat te bepalen:

  • Gebruik een liniaal en je bestaande ring om de diameter op te meten.
  • Of meet met behulp van een liniaal, een touwtje of een papiertje de omtrek van je vinger.

Het is belangrijk dat je vinger niet te koud, te warm of opgezwollen is als je je ringmaat gaat bepalen. Anders is de maat waar je op uitkomt te groot of juist te klein. Ook het model speelt een rol. Een brede ring zit strakker om je vinger, waardoor je zo’n model beter een halve millimeter groter kan nemen. Bij een smalle ring geldt het omgekeerde.