32 artikelen

Een veelzijdig assortiment aan rokjes

Jurken en rokjes voor vrouwen

Rokjes zijn een geliefd kledingstuk voor vrouwen om te dragen. In de winter kun je het met een maillot of een panty dragen, en in de zomer mag je volop je benen laten zien. Vroeger waren rokjes en jurken de enige kledingsoorten die vrouwen aan mochten hebben. Een broek was verboden terrein voor hen. Dat was namelijk een typisch mannelijk kledingstuk. Vrouwen moesten er juist zo vrouwelijk mogelijk uit komen te zien, en daarom liepen ze alleen in jurken en rokken rond.

De afschaffing van het korset

In eerste instantie hadden vrouwen lange rokken aan. Deze rokken bevatten veel stof. Aangezien stoffen vroeger vrij prijzig waren, liet je met een lange rok zien dat je genoeg geld had. Zo’n rok bleek in de praktijk niet altijd even handig te zijn. Dat vond de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding (V.v.V.v.V.) ook, die in 1899 werd opgericht. De oprichters van deze vereniging wilden dat er vrouwenkleding op de markt kwam waarin vrouwen zich gemakkelijker konden bewegen. Een van hun belangrijkste punten was de afschaffing van het korset. In plaats daarvan kwamen zij met de reformjurk. Dit was een jurk met een los model die zonder korset gedragen kon worden. Ondanks dat veel vrouwen geen korset meer wilden dragen, werd deze jurk niet heel populair. De reden was dat de reformjurk eruitzag zag als een hobbezak.

De lengte van de rok

Door de opkomst van nieuwe activiteiten voor vrouwen kwam er vraag naar comfortabel zittende kleding. Het dragen van een lange rok was niet prettig als je bijvoorbeeld ging zwemmen of fietsen. Ook het overnemen van de werkzaamheden van mannen die aan het front vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog vroeg om andersoortige kleding. Vrouwen hadden behoefte aan kortere rokjes, zodat ze zich gemakkelijker konden bewegen.

De lengte van de rok verschoof door de jaren heen: lange rokken na de Eerste Wereldoorlog; kortere exemplaren tijdens de Tweede Wereldoorlog; de wijde variant na deze periode en uiteindelijk een divers assortiment aan rokjes waarin voor elke vrouw wat wils zit.