Rokken
NAAR BOVEN

Voor elke gelegenheid de juiste rok

Gedragen door mannen en vrouwen

De rok is een van de oudste kledingstukken die we kennen. De oude Egyptenaren droegen al rokken. Zelfs mannen hadden in die tijd een rok aan. Dat is nu niet meer het geval, uitgezonderd bijvoorbeeld de kilt die door Schotse en Ierse mannen gedragen wordt.

Status en schoonheid

Aan het begin van de 20e eeuw speelde status en schoonheid een heel belangrijke rol. Dat was terug te zien in de rokken. Als je een lange rok droeg, liet je zien dat je genoeg geld had. Stoffen waren in die tijd namelijk behoorlijk prijzig. Daarnaast wilden vrouwen een zo smalle mogelijke taille. Hoe smaller je was, hoe mooier je gevonden werd. Vrouwen droegen een korset om een wespentaille te krijgen. Dit leidde regelmatig tot gezondheidsproblemen. Ook verbreedden zij hun heupen door bijvoorbeeld een hoepel te dragen. Alles draaide in die tijd om een zeer slanke taille.

Kortere en comfortabelere vrouwenkleding

De oprichting van de Vereniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding (V.v.V.v.V) door enkele Nederlandse vrouwen leidde tot de promotie van kleding waar vrouwen zich normaal in konden bewegen. Ook de Eerste Wereldoorlog speelde daarbij een rol. De mannen waren aan het front aan het vechten, waardoor de vrouwen hun taken overnamen. Zij gingen op het land werken of namen de rol van spoorwegbeambte op zich. Het gevolg was dat de vrouwenkleding korter en comfortabeler werd. De ‘voetvrije’ rok was een van de nieuwe kledingstukken. Vrouwen hoefden hun rok niet continu meer op te tillen als ze liepen.

Elke gelegenheid een andere outfit

Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken weer langer en eleganter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd textiel schaars en was het alleen nog op de bon verkrijgbaar. In die periode speelde creativiteit een grote rol. Hoe kon je iets moois maken met de weinige stof die je voorhanden had? Na deze oorlog kon er weer meer stof gebruikt worden en dat leverde wijde rokken op. Het werd belangrijk dat vrouwen op een goedgeklede manier door het leven gingen. In de praktijk betekende dit dat ze voor elke gelegenheid een andere outfit moesten dragen. Naar je werk droeg je het pas ontstane mantelpakje, uit je werk een middagjapon en op een feestje een prachtige jurk.

Rokken in alle soorten en maten

Door de decennia heen ontwikkelde de mode zich continu. De grootste verandering voor vrouwen was dat ze niet alleen meer rokken hoefden te dragen. Zij mochten uiteindelijk ook broeken aan. Dat betekende overigens niet dat de rok van het straatbeeld verdween. Nog steeds dragen vrouwen graag een rok, maar er wordt tegenwoordig ook vaak voor de meer praktische broek gekozen. Rokken bestaan er in alle soorten en maten: lange en korte modellen, een effen kleur of een leuke print en een strak of een wat losser model. De rok is met vrijwel alles te combineren: met een casual T-shirt, een nette blouse of een mooie top. Tegenwoordig is de kokerrok een van de meest trendy rokken. Je draagt hem niet alleen meer naar kantoor maar ook in je vrije tijd met laarsjes of sneakers. Je kunt de kokerrok combineren op heel veel verschillende manieren. Voor iedere gelegenheid kun je de rok dragen, tijdens een werkdag, in je vrije tijd of bij een formele gelegenheid.