De rugzak voor je zware handbagage

Inhoudsopgave

De eerste rugzakken
Voor tijdens het bergbeklimmen
De rugzak voor scholieren
Grote of kleine rugzak?
Slecht voor je rug?

De eerste rugzakken

De rugzak bestaat al duizenden jaren. De allereerste rugzak werd door het volk van Otzi gedragen en bevatte een externe frame. De eerste rugzak die op de onze leek, dateerde uit de 19e eeuw. Dat was in de tijd dat de soldaten van Napoleon ransels droegen. De eerste moderne anatomisch gevormde rugzak werd door het Noorse merk Bergans ontworpen. Vlak daarna ontwierpen de gebroeders Lowe de rugzak met een inwendige frame.

Voor tijdens het bergbeklimmen

De rugzakken van de gebroeders Lowe stonden bekend om hun sterkte, stabiliteit en comfort. De broers werkten verder aan stevige rugzakken om tijdens hun zware bergbeklimmingen te gebruiken. De benodigde materialen waren in die tijd nog niet te koop, maar het lukte hen toch om een bruikbare rugzak te maken. Deze ontwikkeling heeft grote invloed gehad op het bergbeklimmen uit de jaren ’70 en ’80.

De ontwikkeling van de rugzak heeft daarna niet stilgestaan. Er zijn vele soorten en maten rugzakken op de markt gekomen. De eerste simpele modellen zijn inmiddels uitgegroeid tot ingewikkeldere en modieuze rugzakken. Een rugzak vormt vaak een bijpassende accessoire bij je outfit.

De rugzak voor scholieren

De rugzak is een bekend draagmiddel voor scholieren om hun boeken en schrijfwaren in te vervoeren. Dat was vroeger wel anders. Kinderen liepen met leren boekentassen rond, die er degelijk uitzagen en zeer stevig waren. Na de Tweede Wereldoorlog werd de schoudertas van nylon populair, ook wel de pukkel genoemd. Daarna volgt de nylon rugzak, die we nu ook nog kennen. Ondanks dat een rugzak twee draaghengsels heeft, dragen jongeren ‘m liever over een schouder… ook al zitten er heel veel boeken en schriften in.

Grote of kleine rugzak?

Je hebt rugzakken waarin je heel veel spullen mee kunt nemen maar ook rugzakken die bedoeld zijn voor kleinere en compacte spullen. Ga je bijvoorbeeld graag weekendjes weg? Dan is een groter model rugzak ideaal om mee te nemen. De kleinste modellen zijn geschikt om een paar belangrijke spullen in op te bergen, denk aan je telefoon, portemonnee en bijvoorbeeld je compact camera. Wanneer je het leuk vind om overal foto’s van te maken, neem je je camera waarschijnlijk graag overal mee naar toe. Dit kan gemakkelijk en veilig in een rugzak. Stel jezelf bij de aanschaf van een nieuwe rugzak dus vooral de vraag ‘Waar ga ik hem voor gebruiken?’

Slecht voor je rug?

Veel mensen beweren dat het dragen van een rugzak erg slecht voor je rug is. Maar is dat wel het geval? Uit verschillende onderzoeken is juist gebleken dat een rugzak het ideale draagmiddel is voor het meenemen van relatief zware handbagage. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je dan rekening mee dient te houden:

  • Om het gewicht zo gelijk mogelijk verdeeld te hebben, draag de rugzak over twee schouders.
  • Zorg dat de rugtas over de gehele hoogte van je rug zit door de beide banden stevig aan te trekken.
  • Het maximum te dragen gewicht is 10% van je eigen gewicht.
  • Bind de zware rugzak tijdens het fietsen onder je fietsendrager; draag ‘m dan niet op je rug.

Dus neem gerust je favoriete rugzak mee als handbagage en/of als draagmiddel tijdens je vakantie of als je een dagje op pad gaat.