Sandaaltjes blijven in de mode

Sandaaltjes van nu

De sandaaltjes die wij kennen, zien er heel anders uit dan de eerste sandalen. Nu kunnen we kiezen uit allerlei modellen in verschillende kleuren en met diverse zolen. Je kunt de sandaal daardoor helemaal aanpassen aan de outfit die je draagt.

Simpele sandaaltjes

In vroegere tijden hadden sandaaltjes de functie om je voeten te beschermen. Mensen waren gewend om op blote voeten rond te lopen, maar dat was niet altijd even prettig voor je schoenen. Daarom verscheen er rond 1500 voor Christus schoeisel voor om je voeten. Dit waren de eerste sandalen. Het was een simpel model met of een paar riempjes die over je voet liepen of een riempje dat tussen je tenen zat. De sandaaltjes waren voor beide voeten exact hetzelfde. Alleen de rijkere mensen konden het zich permitteren om voor elke voet een passende sandaal te dragen.

De oude Egyptenaren droegen sandalen die van palmbladeren en papyrus waren gemaakt. Volgens de Griekse historicus Herodotus vormden deze sandaaltjes een verplicht onderdeel bij de outfit van Egyptische priesters.

Andere type schoeisel

De Grieken en de Romeinen liepen ook op sandaaltjes rond. Het schoeisel kreeg in deze tijd meer riempjes. Vanaf de Romeinse tijd verschenen er meer soorten schoenen. Naast de sandalen konden de rijkere Romeinen kiezen uit laarzen en dichte schoenen. Het zorgde ervoor dat deze groep mensen minder sandalen droeg, zeker tijdens de koudere periodes. Een laars of een dichte schoen bood je voeten dan veel meer bescherming tegen kou en vocht dan een open sandaaltje. Ook voor de armere mensen kwam er ander schoeisel, namelijk simpele schoenen van ruwhuid of houten schoenen.

Door de ontwikkeling van schoenen door de eeuwen heen, werden sandaaltjes minder vaak gedragen dan in hun begintijd. Het is echter wel een type schoeisel gebleven dat altijd is blijven bestaan en vooral populair is om tijdens warme dagen of bij een vakantie naar een zonnig gebied te dragen.