Sandalen
NAAR BOVEN

De metamorfose van de sandalen

Eenvoudig model

Tot ongeveer 1500 voor Christus was het in Egypte heel gebruikelijk om op blote voeten te lopen. Tot die tijd werd het schoeisel als een statussymbool gezien in plaats van een gebruiksvoorwerp. Uiteindelijk werd het onfatsoenlijk om op blote voeten te lopen en gingen steeds meer mensen op sandalen lopen. De eerste sandalen hadden een eenvoudig model met een riempje tussen de tenen of een paar riempjes over de voet. Ze werden voornamelijk van dierenhuiden gemaakt. De duurdere modellen hadden een verschillende linker- en rechterschoen. Deze sandalen boden bescherming tegen kou, hitte en verwondingen.

Griekse en Romeinse tijd

Tijdens de Griekse tijd kregen sandaaltjes steeds meer riempjes. Zowel mannen als vrouwen als soldaten droegen deze sandalen. Kinderen liepen veelal op blote voeten. Dat gold ook voor de meeste slaven. Sommigen kregen van hun meester een sandaal met een dikke houten zool. Dat liep niet altijd even prettig. Nadat de Romeinen aan de macht kwamen, maakten zij de Griekse sandalen na. Rijke Romeinen konden uit drie basismodellen kiezen. Naast sandalen waren er dichte schoenen en laarzen voor hen. Schoenen werden voor hen het belangrijkste om te dragen. Als een Romein heel rijk was, liet hij het schoeisel versieren met bijvoorbeeld goud, borduursels of parels. De arme mensen droegen houten sandalen of eenvoudige modellen die gemaakt waren van ruwhuid.

Caligae

Tijdens de Romeinse tijd ontstond de eerste echte schoenstijl, namelijk de caligae. Dit waren zware sandalen waar het Romeinse leger op liep. Ze bestonden uit drie lagen rundleer, die 80 tot 90 ijzeren spijkers bevatten. Aan de bovenzijde en de hak werd dit schoeisel aan elkaar genaaid en door middel van een lange lederen riem werd het gesloten. Het Romeinse leger wandelde door heel Europa op deze sandalen.

De sandaal ontwikkelt zich

Net zoals schoenen hebben sandalen in de loop van de tijd een ware metamorfose ondergaan. Mensen krijgen de keuze uit andere soorten schoenen dan alleen maar het sandaaltje. Toch blijft het een populair schoeisel. Met name in de zomer wordt het vaak gedragen. Het gevolg hiervan is dat er veel verschillende soorten op de markt zijn gekomen. Vrouwen hebben tegenwoordig de keuze om voor een platte zool, een hakje of een plateauzool gaan. Afhankelijk van wat je zelf prettig vindt lopen en naar welke gelegenheid je gaat, kies je een bijpassende zool. Dat geldt ook voor de kleur en het model. Sandalen zijn nu meer dan alleen een eenvoudig schoeisel om je voeten te beschermen.