Heerlijk warme voeten en benen met een paar kniekousen

De Griekse soccos

Al ver terug in de tijd begon de mens met het maken van eigen kleding en schoenen. Echter, sokken, of kousen, werden als eerst door de mens gemaakt. Doordat de mens steeds minder lichaamsbeharing had, moesten ze iets verzinnen om hun voeten warm te houden. Hun voeten waren namelijk erg belangrijk, want ze moesten vaak dagenlang in koude omgevingen lopen om voedsel te kunnen vinden. De sok bood hiervoor de eerste uitkomst, want deze kon hun voeten warmhouden. De eerste sokken werden gemaakt van de huid van dode dieren en werden met een bandje vastgebonden om hun enkel. In warmere klimaten zoals Griekenland maakten ze sokken van gevlochten dierenharen. Dit is ook het land waar het woord sok vandaan komt: 'soccus'.

Verandering in de tijd

Honderden jaren later maakten de Romeinen sokken van fijnere stoffen, waardoor ze comfortabeler werden. De Egyptenaren maakten daarna gebreide sokken, waarna het breien in sterke opkomst kwam. Met de ontwikkeling van de breimachine kon de sok velen malen sneller gemaakt worden dan voorheen. Hierdoor werden in de 17e eeuw kousenfabrieken opgezet, waardoor vrijwel alles werd geproduceerd met machines. De Engelsman William Kotton ontwikkelde destijds de full-fashioned machine uit, waarmee kousen van wol, katoen of zijde konden worden gemaakt.

Elastische sokken

Pas in het begin van de 20e eeuw kon het grootste gedeelte van de bevolking het zich veroorloven om sokken te dragen. Er werden nieuwe machines uitgevonden waardoor de sokken zonder naad gemaakt konden worden. Eerst waren de sokken alleen zwart of bruin, maar later kwamen er ook sokken in allerlei kleuren op de markt. Uiteindelijk zorgde in 1940 de uitvinding van nylon voor een betere kwaliteit van de sokken, omdat nylon ook elastisch en makkelijk te verven is. Naast het zorgen voor warme voeten en/of benen, zijn comfortabele en modieuze sokken tegenwoordig ook erg belangrijk geworden.

De kniekous

Kousen die van de voet tot de knie komen, worden ook wel kniekousen genoemd. OTTO heeft in haar assortiment diverse kniekousen die je benen en voeten lekker warm kunnen houden. In de webshop van OTTO vind je verschillende soorten kniekousen. Zowel dikke katoenen kniekousen als kniekousen van nylon. Ook biedt OTTO kniekousen in diverse kleuren, zodat je bij elke outfit bijpassende kousen hebt. Voor de echte koukleum heeft OTTO speciale thermo-kniekousen, welke in de binnenkant voorzien zijn van een zachte warme fleece.