Laat je paraplu maar niet vallen

De parasol

Paraplu’s stammen af van hun grotere variant, de parasol. De Egyptenaren maakten gebruik van parasols om ervoor te zorgen dat de farao’s beschermd waren tegen de zon. De Grieken en de Romeinen namen dit over. In de Westerse wereld kwamen pas in de 17e eeuw parasols voor. De mensen uit de gegoede klasse gebruikten parasols om zich tegen de zon te beschermen. Als je in die tijd wit was, betekende het dat je niet in de zon aan het werk was. De rijkere mensen bleven daarom liever blank dan dat ze een kleurtje kregen. Op die manier konden ze hun status aan anderen laten zien.

De Londense man en zijn paraplu

Langzaamaan werd de parasol ook een product om je tegen de regen te beschermen. Rond 1760 kwam er een onderscheid tussen de parasol (bescherming tegen de zon) en de paraplu (bescherming tegen de regen). Overigens was de paraplu in Europa voornamelijk een product voor welgestelde vrouwen. Dankzij Jonas Hanway droegen Engelse mannen op een gegeven moment ook paraplu’s. Mede hierdoor is de paraplu en de zwarte bolhoed een karakteristiek beeld voor mannen uit Londen.

De paraplu als massaproduct

De paraplu ging vanaf de Eerste Wereldoorlog in massaproductie en werd veelvuldig gebruikt door jong en oud, arm en rijk. Dat werd versterkt door de uitvinding van Hans Haupt. Hij ontdekte de opvouwbare en inklapbare paraplu. In de jaren ’50 was de paraplu voornamelijk een modeaccessoire. Het gevolg was dat het door de rijke burgers gedragen werd. Daar kwam verandering in toen het produceren van paraplu’s op een goedkopere manier kon. Vanaf dat moment is het weer een product voor iedereen.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een of meerdere paraplu’s in huis. Op die manier ben je goed beschermd tegen de regen. Er bestaan paraplu’s die groot genoeg zijn om met z’n tweeën onder te lopen. Deze hebben vaak een wat groter model. Ook zijn er varianten die je gemakkelijk in je handtas of rugzak mee kan nemen. Met de verschillende kleuren en printen kun je de paraplu zelfs bij je outfit laten passen.

Bijgeloof

Paraplu’s kennen vele vormen van bijgeloof. Wist je dat…?

  • …het openen van een paraplu in huis, het openen met mooi weer of het openen terwijl -ie naar beneden gericht is ongeluk brengt?
  • …het laten vallen van een paraplu tot geheugen- of verstandsverlies kan leiden?
  • …je een paraplu nooit zelf mag oprapen als hij gevallen? Ook dat zou je ongeluk bezorgen.
  • …een vrouw een oude vrijster wordt als ze haar paraplu zelf opraapt?
  • …een paraplu cadeau geven, op tafel of op bed leggen kwade geesten de gelegenheid geeft om eronder te kruipen?