Ren iedereen eruit met de juiste hardloopschoenen

Hardloopschoenen met rubberen zolen

In de 18e eeuw hervonden de Engelsen hun interesse in het hardlopen. Daarvoor hadden ze een nieuwe hardloopschoen nodig: een lichtgewicht schoen die voldoende grip op de grond had. In de eeuw daarna verscheen een lederen loopschoen met spikes eronder. Maar doordat sporters steeds sneller wilden lopen, was er behoefte aan hele lichte schoenen. Het materiaal leer nam teveel vocht op, zette dan uit en werd daardoor een te zware schoen. Het resultaat kwam in 1832. Fabrikant Wait Webster maakte gebruik van rubber in de zolen.

De ontwikkeling van hardloopschoenen verliep daarna vlotjes. De sneakers kwamen op de markt en werden enorm populair, zowel om tijdens het sporten te dragen als in de vrije tijd. Voor wielrenners verschenen er lichtgewicht schoenen en vanaf 1894 waren er drie soorten spikes verkrijgbaar.

De grondlegger van de hardloopschoenen

Joseph William Foster was in 1890 de eerste sportschoenenfabrikant, maar de absolute grondlegger van de hardloopschoenen is Adolf - Adi - Dassler. In 1920 bracht hij voor het eerst hardloopschoenen op de markt. Binnen zestien jaar stonden deze schoenen bekend als de beste ter wereld. Het gevolg was dat bekende topatleten ze ook gingen dragen, bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen van 1936.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Dassler de hardloopschoenen verder en verschenen er canvas schoenen met een rubberen zool. Ook richtte hij het bedrijf Adidas op. De drie strepen die kenmerkend zijn voor dit merk, boden extra ondersteuning aan de sporter. Ook andere fabrikanten zaten niet stil wat betreft de ontwikkeling van hardloopschoenen, waaronder Nike, Puma en Reebok. Vanaf 1973 kregen beroemde atleten betaald als ze een bepaald merk aan hun voeten droegen. Dat vindt ook nu nog steeds plaats.

Comfortabel en steun

De hardloopschoenen zijn tegenwoordig zeer licht van gewicht, passen perfect om je voet en worden vooral van synthetische materialen gemaakt. Een comfortabel zittende hardloopschoen is erg belangrijk om je voeten voldoende steun te geven bij een lange afstand tijdens het hardlopen. Op deze manier voorkom je vervelende blessures waar je lang last van kunt hebben. Hardloopschoenen zijn vaak één tot anderhalve maat groter dan je gewone schoenen. Houd daar rekening mee als je een nieuw paar wilt aanschaffen.