Vele Puma schoenen voor sportieve en alledaagse gelegenheden

De oprichting van Puma

Het verhaal achter het sportmerk Puma begon tegelijk met het verhaal achter Adidas. Dit is geen toeval want de oprichters van beide merken zijn broers van elkaar. In 1924 begonnen Adi en Rudolf Dassler samen een bedrijfje voor sportschoenen, genaamd ‘Gebrüder Dassler Schuhfabrik’. Het bedrijf haalde haar eerste grote succes tijdens de Olympische Spelen van 1936. De topatleet Jesse Owens won tijdens het sportevenement maar liefs vier gouden medailles en tijdens de wedstrijden droeg hij sportschoenen van de Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Dit zorgde voor een enorme boost van de schoenen.

Na enkele succesvolle jaren groeiden de broers na de Tweede Wereldoorlog uit elkaar. Vanwege hun succes op het gebied van sportschoenen, gingen ze beiden in dezelfde wereld verder. Adi richtte Adi Dassler op (later ‘Adidas’) en Rudolf richtte Puma Schuhfabrik op (later ‘Puma’). Het opmerkelijke aan het verhaal is dat ze beiden broers zijn en na vele succesvolle jaren uiteindelijk elkaars grootste concurrenten werden. In 1948 werd officieel de naam ‘Puma’ geregistreerd. In datzelfde jaar introduceerde Puma haar eerste voetbalschoen, de ‘ATOM’. Na de oorlog droegen meerdere spelers van de Deutsche Mannschaft de schoenen. Er was jaren niet gevoetbald en daarom was het eerste doelpunt na de oorlog een bijzondere, gemaakt door Herbert Burdenski. Hij droeg destijds veel bij aan de bekendheid van de ATOM. Enkele jaren later kwam Puma met de Super ATOM op de markt.

Puma schoenen en haar sportieve successen

De grote bekendheid van Puma schoenen werd met name behaald door de sportieve successen die met de schoenen behaald werden. Vervolgens geven we hier enkele voorbeelden van. Het eerste voorbeeld is toen de spelers van de Duitse club Hannover 96 in 1954 kampioen werden in de Bundesliga. Vrijwel het hele team droeg destijds voetbalschoenen van Puma. Ten tweede droeg de Duitse topatleet Heinz Fütterer Puma schoenen toen hij het wereldrecord op de 100 meter verbeterde. Bij de daarop volgende Olympische Spelen pakte hij tevens de titel op de 4 x 100 meter. Tijdens de Olympische Spelen in Rome in 1960 werd wederom succes behaald toen Armin Harry de gouden medaille op de 100 meter pakte. Een van de bekendste namen die succes behaalde met Puma schoenen was de Braziliaanse voetballer Pelé. In 1962 veroverde Brazilië de wereldtitel en hierbij was Pelé uitgeroepen tot speler van het toernooi. Pelé wordt tevens gezien als één van de beste voetballers ooit.