De verschillende mogelijkheden van schoudertassen

Een zeer ruime keuze

Tegenwoordig hebben we de keuze uit heel veel soorten schoudertassen in allerlei maten. Je kunt een grote schoudertas gebruiken om bijvoorbeeld je schoolboeken of je werkspullen in mee te nemen en een kleiner model voor als je een avondje uitgaat. Ook bestaat er variatie in het gebruikte materiaal. Denk hierbij onder andere aan leer, kunstleer en geweven stof. De lederen schoudertas met stalen gespsluitingen, een riempje en donker- of lichtbruin van kleur is zeer populair bij leraren en leraressen. Wie herinnert zich niet een docent uit zijn of haar schooltijd die met zo’n tas rondliep? In vroegere tijden zagen de tassen er wel heel anders uit, maar een ding is altijd gebleven: de schoudertas is een handig gebruiksvoorwerp.

Tassen voor mannen en vrouwen

Omdat de meeste kleding geen binnenzakken had, werden spullen door zowel mannen als vrouwen meegenomen in een zak, bundel, buidel of krat. In de Middeleeuwen kwamen de eerste tassen. Sommigen werden over de schouder gedragen, maar de meesten zaten aan een riem of een gordel. Het werd als modieus ervaren. Dieven vonden dit ook een goede draagwijze. Zij probeerden het lange koord waar de kleine beurs aan hing er vanaf te snijden. Hierdoor kreeg dieven in deze tijd de naam van beurzensnijders.

Wanneer in de 17e eeuw de mannenkleding binnenzakken kreeg, verdwenen vrijwel alle vormen van mannentassen. De documententas en later de laptoptas werden ook door mannen gebruikt, maar verder werd de tas het item voor de vrouw.

Dijzakken en beugeltassen

De beugeltas werd een van de populairste tassen in Nederland vanaf de tweede helft van de 17e eeuw tot aan het begin van de 20e eeuw. Deze tas bestond uit een zilveren beugel en een haak die je aan je rokband kon hangen. De zilveren beugel was een kostbaar item en werd veelal van moeder op dochter doorgegeven. De dochter maakte er zelf een tas aan, afhankelijk van het modebeeld.

In diezelfde tijd waren de dijzakken populair. De zakken waren peervormig, gemaakt van katoen, linnen of zijde en werden met linten om je middel gebonden. De dijzakken hingen op de onderkleding, waarover een japon kwam met een spleet. Hiermee kon je bij je persoonlijke spullen komen. Naast kostbaarheden bewaarde de vrouw er ook haar liefdesbrieven.

De canvas pukkel

Een van de meest bekende varianten van de schoudertas is de canvas pukkel. Dankzij de bevrijders uit Amerika verscheen deze tas na 1945 in het Europese straatbeeld. Deze schoudertas was van canvas gemaakt en werd enorm populair onder de jeugd. Zij namen hun schoolboeken en andere benodigdheden graag mee in deze tas. Tijdens de hippiecultuur versierde de jeugd hun schoudertas met bijvoorbeeld stickers, plaatjes en allerlei soorten teksten. Hierdoor zetten zij zich af tegen de ideeën en opvattingen van de school en hun ouders.