Shorts voor iedereen

Shorts voor jongens

In de 19e eeuw was het gebruikelijk voor jonge jongens om in shorts rond te lopen. Dat deden ze tot ongeveer aan de puberteit. Op dat moment kregen ze hun eerste lange broek. Volwassen mannen droegen hierdoor geen shorts. Ze wilden namelijk voorkomen dat ze onvolwassen genoemd werden. Van shorts voor meisjes of vrouwen was in die tijd al helemaal geen sprake. Voor hen waren er jurken of rokken met blouses.

De shorts naar Europa

In 1890 was een soort short - de kniebroek - het standaard kledingstuk voor Amerikaanse jongens. Dat was terug te zien op veel schoolfoto’s uit die tijd. Hieronder droegen zij meestal korte kniekousen. Aan het begin van de 20e eeuw kwam daar verandering in met de zogenoemde pofbroeken, die de Amerikaanse jongens toen graag droegen. De short deed op datzelfde moment zijn intrede in Europa. Vanaf de jaren ’30 werd het een geliefd kledingstuk om tijdens het sporten te dragen, zowel door mannen als door vrouwen. Bij andere gelegenheden mocht men de shorts nog niet dragen.

De mannenshorts

Tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen soldaten vaak shorts als ze gevestigd zaten op een tropische locatie. Het werd vanaf dat moment steeds gewoner voor volwassen mannen om shorts te dragen. Ook al werd het kledingstuk in eerste instantie nog aan jongens gerelateerd. De shorts werden een veel gedragen kledingstuk om tijdens warme zomerdagen te dragen. Het was echt een onderdeel van de casual outfit. Alleen in landen zoals Zuid-Afrika, Bermuda, Australië en Nieuw-Zeeland was en is het geoorloofd om in je shorts op kantoor te komen.

Shorts voor vrouwen

Wanneer vrouwen vanaf de jaren ’60 eindelijk ook broeken mochten gaan dragen, verschenen er shorts voor vrouwen. Mannen moesten er in het begin wel even aan wennen om een vrouw in een broek te zien lopen. Nu weten we niet beter dan dat zowel mannen als vrouwen een broek of een variant daarvan dragen.

Shorts door de seizoenen heen

Shorts bestaan er in verschillende lengtes. Je kunt het zo kort of zo lang mogelijk maken als je zelf wilt. Dat geldt ook voor de kleurkeuze: bonte, felle of rustige kleuren. Het dragen van een short gebeurt natuurlijk voornamelijk in de zomer als het lekker warm is. Maar het kledingstuk kan ook prima buiten dat seizoen gedragen worden. Combineer het dan met een bijpassende panty of legging. Op die manier kan de short altijd.