Een hippe sjaal die je niet alleen warm houdt, maar ook nog eens super staat. Dat wil toch iedereen?

Sjaals zijn een zeer favoriet en populair modeaccessoire

De eerste sjaals

De oorsprong van sjaals is terug te voeren naar de tijd van de oude Romeinen. Zij gebruikten sjaals niet om zichzelf op te warmen, maar om zich schoon te houden. Het was een soort zweetdoekje, waarmee voornamelijk de mannen het zweet uit hun nek en van hun gezicht konden vegen. Daar was vooral tijdens warme dagen ontzettende behoefte aan. Mannen droegen de sjaal om hun nek of maakten ‘m vast aan hun riem. Op een later moment maakten de vrouwen ook gebruik van sjaals. Voor hen was het meer een mode-item. Deze damessjaals werden dan ook van kledingstoffen gemaakt in plaats van wol.

De sjaal op je hoofd

Tijdens de Middeleeuwen is het gebruikelijk om een soort sjaal over je haren te dragen. Koningin Eleanor van Aquitanië bleek toentertijd een van de trendsetter te zijn. In die tijd verscheen de zogenoemde ‘head-rail’. Dit was een lange vierkanten doek, die een vrouw in een opgevouwen model op haar hoofd droeg. De overgebleven stof werd aan de achterkant gedragen. Soms kwam dit helemaal tot op de grond. De armere vrouwen konden zich dit modeaccessoire vaak niet permitteren. Daarom droegen zij een eenvoudigere sjaal om hun hoofd.

De Indiase kasjmieren sjaal

In de 17e eeuw droegen soldaten van verschillende rangen in het leger sjaals. Het verschil in sjaals was niet heel groot. Officieren hadden zijden sjaals, terwijl de andere rangen een katoenen variant droegen. Tijdens de 18e eeuw werd de sjaal veelal gebruikt om ervoor te zorgen dat je hoed op je hoofd bleef zitten. Ook werd de kasjmieren sjaal populair. Deze sjaal vond zijn oorsprong in India. Vooral de Engelse vrouwen uit de elite waren dol op deze sjaal. Uiteindelijk veroverde kasjmier ook de rest van Europa. Vanaf de 19e eeuw zijn deze sjaals in elke prijsklasse verkrijgbaar.

De ondergang en wederopkomst van sjaals

Vanaf de 19e eeuw werden sjaals een ware accessoire voor zowel mannen als vrouwen. Verschillende modetrends omtrent sjaals kwamen op en sommige daarvan verdwenen ook weer. Datzelfde gold voor de kledingtrends in die tijd. Toen de jurken rond 1870 een slanker en meer natuurlijker model kregen, werd het gebruik van sjaals minder nuttig. Hierdoor leek dit modeaccessoire te verdwijnen… tot een Londens winkelcentrum - Liberty & Co - in 1875 de deuren opende en een groot assortiment aan sjaals geïnspireerd op de Aziatische cultuur had. De sjaal is weer helemaal terug van weggeweest.

Elk seizoen te dragen

Sjaals zijn nu niet meer weg te denken uit het modebeeld. Niet alleen de warme varianten die je nek en gezicht heerlijk warm houden tijdens de koude winterdagen, maar ook de veelal katoenen variant die een prachtig accessoire bij je outfit kan vormen. Doordat sjaals een effen kleur, een subtiele print of een all over print kunnen hebben, zit er voor ieder wat wils tussen. Maak je outfit helemaal compleet met een bijpassende sjaal.