Kom de zomer door op slippers

De voorlopers van de slipper

Na de Tweede Wereldoorlog verschenen dankzij de soldaten de eerste slippers in Amerika. Zij brachten namelijk de Japanse Zori slippers als souvenir mee naar huis. Dit waren traditionele slipperachtige schoenen, die gemaakt waren van rietstro of glanzend hout. De echte voorloper van de huidige slippers kwamen naar Amerika na de Koreaanse oorlog die van 1950 tot 1953 duurde. Soldaten droegen ten tijde van deze oorlog slippers die van goedkoop rubber gemaakt waren. Ze kregen er regelmatig blaren van en de slippers gingen niet heel lang mee.

De populariteit van slippers

Naarmate de slippers steeds populairder werden in Amerika, veranderde het uiterlijk ervan. Slippers kregen vrolijke en felle kleuren, en werden een vertegenwoordiging van de levensstijl in Californië. In de surfcultuur werd het een veel gedragen schoeisel. Kinderen droegen het als ze naar het strand of het zwembad gingen. Door de jaren heen onderging de slipper een metamorfose. Naast rubber werd er ook hout, leer en bamboe als materiaal voor de slippers gebruikt.

Culturele associaties

Tot 1990 droegen mensen voornamelijk gedurende de zomermaanden in hun vrije tijd slippers. Daar kwam verandering in toen de mode in het werkende leven veranderde en vereenvoudigde. Dankzij fenomenen als ‘Casual Friday’ en de mogelijkheid van het dragen van casual kleding gedurende de zomermaanden werden slippers steeds vaker gedragen. Elke laag uit de bevolking droeg deze schoenen graag, mede dankzij de culturele associaties. Slippers stonden voor sensualiteit, felle kleuren, leve de lol en jeugdigheid. Hierdoor kon vrijwel iedereen zich ermee verenigen. Ook de Braziliaanse slippers - de zogenoemde Havaiana’s - werden populair. Deze slippers waren van synthetisch rubber gemaakt.

Typen slippers

In de zomer, tijdens een vakantie naar een warm land, op het strand en in het zwembad. Het zijn zomaar een paar momenten waarop mensen graag slippers dragen. Teenslippers zijn de meest eenvoudige vorm en bestaan uit een zool, een bandje om de voet en een verbinding die tussen de tenen doorloopt. Deze soort wordt vooral aan het strand of het zwembad gedragen. Doordat dit schoeisel uit zo weinig materiaal bestaat, is het belangrijk dat het gebruikte materiaal wel van uitstekende kwaliteit is. Anders merk je dat meteen aan je voeten nadat je ze gedragen hebt. Vind je het vervelend als er bij het dragen van slippers iets tussen je tenen zit, kies dan voor badslippers. Deze variant is ook ideaal om aan te hebben als je gaat zwemmen of op vakantie bent. Draag je slippers om je outfit compleet te maken bij bijvoorbeeld een zomers jurkje, ga dan voor slippers met een hakje of met een extra detail zoals een bloemetje of kraaltjes.