Houd je schouders onbedekt met de strapless bh

De voorloper van ondergoed

In de tijd van de Egyptenaren en de Grieken droegen vrouwen geen ondergoed. Zij hadden toen een simpele tuniek aan, waarbij hun borsten niet bedekt waren. Ook mannen droegen deze tuniek. Alleen tijdens het sporten mochten vrouwen een strakke band met een ondersteunende werking om en onder hun borsten dragen. Dat kan als de verre voorloper van de sportbeha gezien worden.

De voorloper van het ondergoed ontstond in de Romeinse tijd. Vrouwen droegen een tuniek die ook hun borsten bedekten. Soms werd er een strakke band omheen gedragen, zodat hun borsten zo min mogelijk te zien waren.

Het korset

Gedurende de Middeleeuwen vond de Katholieke kerk dat vrouwen hun borsten moesten verbergen. De kleding zag er daarom heel recht uit; een taille was absoluut niet zichtbaar. In de periode daarna mocht het decolleté juist wel zichtbaar zijn en verscheen het eerste korset. Het werd mode om er zo slank mogelijk uit te komen te zien. Dat betekende dat vrouwen het korset zeer strak aanhadden.

Aan het eind van de 19e eeuw kwam daar langzaamaan verandering in. De eerste feministen vonden het korset een beperking voor de vrijheid van de vrouw, en weigerden daarom om het nog te dragen. Ook gaven artsen aan dat het dragen van dit kledingstuk schadelijk voor de gezondheid was.

De opkomst van de bh

Mary Phelps Jacob ontwikkelde in 1910 de eerste bh en heeft daarom de belangrijkste lingerievorm voor vrouwen op haar naam staan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen vrouwen veel werk van de vechtende mannen over. Bij fabriekswerk was een korset helemaal niet handig, waardoor de net verschenen bh langzaamaan meer bekendheid kreeg. Pas na deze oorlog werd het steeds vaker gedragen… tot de jaren ’60. Een vrouwenbeweging voelde zich bevrijd nadat ze hun bh in een boom hadden gehangen. De fabrikanten waren bang voor een enorme omzetdaling, en dat leverde gedurfde en modieuze bh’s op in allerlei kleuren en met verschillende details. Onder andere de strapless bh verscheen op de markt.

De strapless bh

Strapless kledingstukken, zoals jurken en topjes, worden steeds populairder bij vrouwen. Het is geschikte kleding om tijdens een warme dag te dragen, maar je kunt je gewone, alledaagse bh er niet onder dragen. Je wilt tenslotte niet dat je bandjes zichtbaar zijn, want dat ziet er niet zo mooi uit. Gelukkig bestaat de strapless bh, die ervoor zorgt dat je schouders onbedekt blijven. Zo kun jij tijdens warme dagen zorgeloos strapless topjes en jurken dragen.