Warme en comfortabele sweatshirts voor casual- en sportgebruik

Sweaters en hoodies

Een sweatshirt, ook wel een sweater genoemd, is een katoenen trui met (half)lange mouwen en een ronde hals of V-hals. Sommige sweatshirts zijn voorzien van fleece textiel, een vachtachtig uiterlijk van synthetische materiaal. Sweaters staan bekend om het comfort en de sportieve uitstraling. De naam verwijst naar het sporten, waarbij ‘sweat’ staat voor zweten, met de gedachte dat je tijdens het sporten druk bezig bent en je jezelf als het ware ‘in het zweet werkt’. Sommige sweaters hebben een capuchon aan de kraag, deze staan beter bekend als de hoodie.

Hoodies kennen een lange geschiedenis, waarbij het begon in de Middeleeuwen. Destijds droegen monniken een lange tuniek waaraan een kap werd bevestigd, een ‘hooded cape’. Sinds 1930 werd de hoodie populair door de eerste productie in de Verenigde Staten. In de jaren zeventig kwam de trend in New York terecht bij de hip hop cultuur. Modeontwerpers zagen het succes en kwamen met nieuwe modetrends waarbij hoodies centraal stonden. Het succes werd pas echt groot toen Sylvester Stallone in de Rocky films in de jaren tachtig een hoodie trui droeg tijdens zijn trainingen. Steeds meer sporters en rappers gingen het kledingstuk dragen en tot op heden is de trui een ware trend, zowel voor het sporten als voor dagelijks gebruik.

Van sportkleding naar casual kledingstuk

Een sweatshirt is van origine bedoelt als sportkledingstuk. In de 20e eeuw droegen mannen en vrouwen het kledingstuk alleen als ze gingen sporten. Het waren voornamelijk de sporters die sweaters in de kast hadden hangen. Tegenwoordig is de scheiding tussen sportkleding en casual kleding meer en meer vervaagt. Sweaters worden meer gedragen in de vrije tijd van mensen, vooral omdat de truien comfortabel zitten en een casual uitstraling hebben. Daarnaast geeft een sweater veel warmte, dus ideaal voor een wat koudere zwoele zomeravond of lekker voor thuis in de koude wintermaanden.

Katoenvezels

De meeste sweatshirts geven warmte en lekkere comfort, omdat ze van katoen zijn gemaakt. Katoen is een vezel die uit de zaden van een katoenplant groeit. De katoenvezels worden gesponnen tot draden om op deze manier textiel te vervaardigen. De grootste producent van katoen in de wereld is China en in Europa is dat Griekenland. Bij een succesvolle teelt is een vorstvrije periode met veel zon en een gematigde regenval noodzakelijk. Zodra de katoenplanten volgroeit zijn, kan de oogst beginnen. Vroeger werd katoen handmatig met de hand geplukt, tegenwoordig biedt de techniek gelukkig uitkomt en wordt er veelal machinaal geoogst.