Vesten, één van de handigste kledingstukken van een vrouw

De eerste vesten

Het vest is gebaseerd op een volop versierd Perzisch kledingstuk. In Engeland werd het vest verder uitgewerkt. Toen Karel de 2e in de 17e eeuw aan de macht kwam, veranderde de kledingstijl naar vrij sober. Er was geen ruimte meer voor versiersels en broeken werden slanker. Het vest kreeg vooral een functie om je ondergoed te verbergen. Daarom kwam het in die tijd tot aan je dijen.

Vesten met een V-hals

In de 19e eeuw was James Thomas Brudenell - de 7e graaf van Cardigan - de Britse commandant tijdens de Krimoorlog tussen Engeland en Rusland. Hij droeg graag vesten met een V-hals en bracht deze terug naar Engeland. De populariteit van het kledingstuk steeg enorm naarmate de vissers het ontdekten. Een vest zorgde ervoor dat je het niet koud had op de open zee.

Sportieve kleding

Zoals met veel kledingstukken voor vrouwen speelde Coco Chanel een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwenvesten in de jaren ’20 van de 20e eeuw. Deze vesten waren van zacht materiaal gemaakt. Ze hadden zakken, gaven je outfit een casual uitstraling en kunnen gezien worden als de eerste sportieve kleding voor vrouwen.

De invloed van de poedel

Typerend voor de jaren ’50 was het dunne wollen vest dat vrouwen combineerde met een bijpassende, mouwloze trui en een zogenoemde poedelrok. Het was een zacht en vrouwelijk vest, die de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog ver achter zich probeerde te laten. Door de uitvinding van elektrische keukenapparatuur en de opkomst van verpakte levensmiddelen kregen huisvrouwen meer vrije tijd. Het gevolg was dat veel vrouwen een schoothondje als huisdier namen. Vaak was dat een kleine poedel. Het vrouwenvest sloot hierbij aan. Het bestond uit satijnen knoopjes, decoratieve knoopsgaten en een versiering van een poedel op de linkerschouder.

Vesten van ander materiaal

Wanneer de gaskachel en open haard vervangen werden door de centrale verwarming nam de noodzaak voor warme huiskleding af. Het was niet meer nodig om bijvoorbeeld een warm, wollen vest in huis te dragen. Door verwarmde auto’s en het verwarmde openbaar vervoer hoefde men ook buitenshuis niet de gehele winter door hele warme kleding te dragen. Vesten konden van andere materialen dan wol gemaakt worden. Dat resulteerde in vesten die minder gemakkelijk kreukten.

Gemakkelijk aan en uit te doen

Vesten zijn tegenwoordig vooral het ideale kledingstuk bij snelle temperatuurwisselingen. Je kunt een vest gemakkelijk over je outfit aandoen als het ineens koud wordt. En je draagt er vrijwel altijd iets onder, waardoor je het weer net zo gemakkelijk uit kan doen als het ineens warm is. Daarnaast dragen vrouwen het ook regelmatig als bovenstuk van hun outfit. Je hebt de keuze uit korte, lange, mouwloze en sweatvesten, die elk weer hun eigen varianten hebben. Denk hierbij aan een effen kleur, een print, een ritssluiting, knoopjes, wel of geen zakken en wel of geen decoraties.