Maak je outfit af met hoge veterlaarzen

Een leren riempje als veter in de Middeleeuwen

Vroeger hadden schoenen een beschermingsfunctie. Schoenen zorgden ervoor dat je voeten werden beschermd tegen de kou. Naast de warmte die de schoenen boden, moesten ze je voeten beschermen tegen ziektes en vuiligheid van de straten. In de tijd van de Middeleeuwen droegen de mensen veel leren schoenen met dikke zolen. De schoenen die de boeren droegen waren laag en hadden twee gaten voor een riempje om de schoen om de voet te sluiten. Een leren riempje diende in de tijd van de Middeleeuwen dus voor veters zoals wij deze tegenwoordig kennen. In de late Middeleeuwen kwamen schoenen met lange spitse neuzen in de mode. Vooral mensen uit hogere klassen, zoals ridders en rijke burgers, gingen inzien dat je met schoenen status kon uitdrukken en daarom droegen zij schoenen met zeer spitse neuzen. Hoe spitser en langer de schoenneus was, hoe belangrijker je als persoon was.

Een eeuw later werd de spitse neus ingeruild voor vierkante platte neuzen en rond de 17e eeuw kwamen er steeds luxere schoenen, gemaakt van zijde of satijn met versieringen als chique satijnen strikveters. Na de Tweede Wereldoorlog werd de beschermingsfunctie van de schoen ingeruild voor de modefunctie. Schoenen zagen we in steeds meer modellen en kleuren en het assortiment aan schoenen werd groot. Je kon voortaan een schoen kiezen in jou stijl en smaak.

Winterse laarzen

Een veterlaars is een (meestal) hogere schoenvariant, waarbij de laars om je voeten wordt gehouden door middel van veters. Veters kunnen ook alleen dienen als uiterlijke functie, voor een stoere of sportieve uitstraling. De laarzen zijn populair tijdens koude winterse dagen, omdat ze hoger zijn en bovendien meestal bestand zijn tegen water en sneeuw. Met veterlaarzen kun je veel verschillende stijlen creëren, van sportief en stoer tot casual en zakelijk. Als je voor een stoere look wil gaan, kun je brede laarzen met dikke veters combineren met een sportieve jeans en een T-shirt of sweater. Een casual uitstraling kan prima met een nette zwarte broek of rok en hoge laarzen met eventueel een hak.

Schoenveters

Met schoenveters kunnen de zijkanten van een schoen naar elkaar toe worden getrokken, zodat de schoen goed om de voeten sluit en een goede pasvorm heeft. De veters worden meestal kruislings gevlochten en door middel van een strik vastgeknoopt. Doorgaans zijn schoenveters 75 tot 90 centimeter lang en verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. De meest voorkomende veters zijn gemaakt van kunststof, hebben neutrale kleuren en zijn rond van textuur.