Een veterschoen voor iedere gelegenheid

Schoenen gemaakt van dierenhuid

Meer dan duizend jaar geleden begon de mens met het dragen van schoenen. Voornamelijk omdat men hun voeten wilden beschermen tegen de kou. De schoenen werden destijds gemaakt van de huid van dode dieren, welke werden schoongemaakt en ingevet om de huid soepel te maken. Naast schoenen werden kleren ook op deze wijze gemaakt. Veel keus was er nog niet, want iedereen bond het leer met een bandje om zijn voeten. Ook in Egypte begonnen ze met het dragen van schoeisel. Ze werden eerst gezien als een symbool voor status en blote voeten werden naar verloop van tijd steeds meer als onfatsoenlijk gezien. De rijken wilden zich toch graag onderscheiden en versierden hun schoeisel met juwelen en goud. Vanwege het warme klimaat droegen ze in Egypte voornamelijk open schoenen, ook wel bekend als sandalen.

Twee verschillende schoenen?

Na verloop van tijd droegen de meeste mensen schoeisel. Rijk of arm, het maakte niks uit. Slaven en kinderen liepen echter nog wel vaak op blote voeten. Voornamelijk werden sandalen gedragen, afhankelijk van de temperatuur. Een verschil in status kon nog wel herkend worden. Wanneer je duurder schoeisel droeg, verschilde je rechterschoen van je linkerschoen. Arme mensen maakten vaak nog zelf hun eigen schoenen van dierenhuid. Om langer te lijken, droegen vrouwen sandalen met een kleine hak. In de Romeinse tijd werd het aanbod van schoeisel groter en kon men kiezen uit drie modellen: de klassieke sandalen, laarzen en gewone dichte schoenen. De rijken lieten prachtige schoenen ontwerpen en bekleedden hun schoenen rijkelijk met goud of diamanten.

Veterschoenen

OTTO heeft een groot aanbod van veterschoenen, geschikt voor iedere gelegenheid. Of je een avondje wilt stappen in de hipste schoenen, een flinke wandeling wilt maken of naar een zakelijke gelegenheid moet, bij OTTO heb je een uitgebreide keus. Houd bij je aankoop rekening met het onderhoud van je schoenen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. OTTO biedt onderhoudssetjes aan, zodat je je veterschoenen kunt reinigen en verzorgen. Je schoenen blijven dan beter beschermd tegen vlekken, vuil en vocht.

Tip: loop eens op blote voeten

Dat men vroeger op blote voeten liep, was niet alleen omdat ze geen schoeisel hadden uitgevonden, maar ook omdat op blote voeten lopen ook erg comfortabel kan zijn. Tegenwoordig zijn er nog steeds inheemse stammen, zoals op Papoea-Nieuw-Guinea, die nog nooit schoenen hebben gedragen. Het af en toe lopen op blote voeten wordt door specialisten geadviseerd, vanwege de positieve werking op het lichaam. Wanneer je regelmatig op blote voeten loopt, stimuleer je het hart en de bloedsomloop en regel je de bloeddruk. Ook kun je de rugspieren verstevigen en de darmwerking bevorderen. En niet onbelangrijk, lopen op blote voeten voelt gewoon heerlijk aan! Wat is nou fijner dan op je blote voeten op het strand of door het gras te lopen?