De voedingsbh is de uitkomst bij het geven van borstvoeding

Borstvoeding door de eeuwen heen

Het geven van moedermelk aan baby’s is minder oud dan je waarschijnlijk denkt. In zowel de niet-westerse culturen als Europa kregen baby’s tussen de 9e en 15e eeuw in de meeste gevallen melk van dieren via een hoorn toegediend. In de eeuwen daarna kregen baby’s al vrij snel na de geboorte andersoortig voedsel dan melk. De 18e eeuw vormde het keerpunt. Vanaf dat moment heerste het beeld dat het voor vrouwen natuurlijk was om zelf hun kinderen te zogen en te voeden. Sommige rijke vrouwen hadden een zogenoemde min voor hun kinderen in huis. De min voedde de baby’s, zodat de moeder dat zelf niet hoefde te doen. Door een campagne werden vrouwen aangespoord om dit zelf te doen. Dat leidde ertoe dat in de 19e eeuw de meeste baby’s door hun eigen moeder gevoed werden. Als je als vrouw geen borstvoeding gaf, werd dat als iets negatiefs gezien. Franse vrouwen uit de hogere klasse namen toch regelmatig een min in dienst.

Kunstmatige babyvoeding

Sinds de jaren ’60 van de 20e eeuw bestaat er kunstmatige babyvoeding. Deze voeding bevat toegevoegde vitamine K en D, zodat je dit niet extra aan je baby hoeft te geven. Ook hoeft de moeder in dit geval niet per se het kind te voeden. Maar moeder en baby missen wel een aantal gezondheidsvoordelen in vergelijking met het geven van moedermelk.

Voor- en nadelen van borstvoeding

Vrouwen kiezen er vaak voor om hun baby borstvoeding te geven. Net zoals kunstmatige voeding kent deze optie voor- en nadelen. De voordelen van borstvoeding zijn onder andere het sneller en beter herstellen van je lichaam na de geboorte, een beter herstel van de baarmoeder en weer sneller op je oude lichaamsgewicht zitten. Ook komt er tijdens de borstvoeding een hormoon vrij dat ervoor zorgt dat de moeder tot rust komt. Maar bij het geven van borstvoeding kan je kindje te weinig vitamine K binnenkrijgen en de combinatie moedermelk geven en werken gaat niet altijd even goed samen. Kolven is daar dan wel de oplossing voor. Maar je baby moet wennen aan het drinken uit een flesje als het borstvoeding gewend is. Je dient voor jezelf af te wegen aan welke voedingsvorm je de voorkeur geeft.

De ideale voedingsbh

Indien je voor het geven van borstvoeding gaat, zal het dragen van een voedingsbh erg fijn zijn. Net als de gewone bh dient de voedingsbh voldoende steun te geven. Ook hoort deze bh gemakkelijk te openen en te sluiten cups te hebben, van goed ademend materiaal gemaakt te zijn en geen naden over de tepels te hebben. Een voedingsbh kun je het beste in de laatste maand van je zwangerschap aanschaffen, omdat de maat die je dan hebt het beste overeenkomt met de maat die je na de bevalling hebt. Het dragen van een voedingsbh met beugels kan geen kwaad en is prettig als je grotere borsten hebt. Mocht je in je kraamweek last hebben van gezwollen borsten, draag dan tijdelijk een beugelloze bh tot de zwelling is weggetrokken.