Goede wandelschoenen zijn essentieel voor actieve wandelaars. Kies daarom schoenen die bij jou passen.

De paden op, de lanen in…

Meindl-indeling

Wandelschoenen zijn er in alle soorten en maten. Ze hebben heel veel verschillende eigenschappen, waardoor voor elke wandelgelegenheid de juiste schoenen bestaan. Maar hoe weet je nu welk type wandelschoen voor jou geschikt is? Daar helpt de Meindl-indeling bij. Dit is een handig overzicht met vijf categorieën waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen stijfheid van de zool, steun aan de enkels en demping van het voetbed.

Categorie A en A/B

In de eerste categorie bevinden zich de lichte en soepel wandelschoenen met een lage (A) of halfhoge (A/B) schacht. Deze schoenen geven een lichte steun aan de enkels, hebben zachte zolen die je een goede afwikkeling geven en hebben een goede demping. Ze zijn uitermate geschikt bij het wandelen op vlak of heuvelachtig terrein en op goede paden in de bergen als je slechts een lichte rugzak bij je hebt. Enkele situaties die bij de categorie A en A/B passen zijn het wandelen van de avondvierdaagse, het maken van een stedentrip, het dagelijkse rondje met de hond, lang moeten staan en/of veel moeten lopen in je werk en wanneer je steunzolen niet in gewone schoenen passen. De wandelschoenen uit deze categorie zijn de meest gedragen variant.

Categorie B en B/C

In de tweede categorie bevinden zich de wandelschoenen met een hoge schacht. Deze schoenen geven een goede steun aan de enkels en zorgen er dankzij de extra demping voor dat je voeten beter beschermd zijn in zwaardere omstandigheden, zoals op oneffen terrein. De zolen zijn vrij stijf en buigen alleen op het breedste gedeelte van de schoen. Hierdoor voelt het afrollen van je schoenen heel natuurlijk aan. Doordat de profielzool stugger aanvoelt, zijn deze wandelschoenen slijtvaster dan die uit de eerste categorie.

Categorie C

In de derde categorie bevinden zich de wat zwaardere bergwandelschoenen. Deze schoenen bieden je een goede bescherming onder zwaardere omstandigheden, zoals bij trektochten door moeilijk en ruig terrein of als je een wandeltocht maakt waarbij je ook gaat klimmen. De demping van de schoenen houdt rekening met het feit dat je tijdens je wandeling een zwaardere rugzak draagt. Daardoor is het niet aan te raden om deze schoenen tijdens het dagelijkse gebruik aan te doen.

Categorie D

In de vierde categorie bevinden zich de zware stijgijzervaste bergschoenen met een stevige en hoge schacht, waarbij de zool volledig stijf is en je voeten niet op een normale manier kunnen afrollen. Hierdoor zijn deze schoenen geschikt om te klimmen of om op een gletsjer te kunnen lopen. Ze zijn niet bedoeld om gewoon mee te wandelen.

Categorie E

In de vijfde en laatste categorie bevinden zich de zogenoemde expeditieschoenen, die een zeer stijve zool en een extra robuuste opbouw hebben. Ook hebben ze extra isolatie, zodat de warmte optimaal behouden wordt. De schoenen zijn ideaal bij het maken van een zware en hoge klimtocht, bijvoorbeeld bij het beklimmen van de Mount Everest.