Bevorder de waterdichtheid van je winterlaarzen

Winterlaarzen van dierenhuid

Niets is zo vervelend als in de winter last hebben van koude voeten. Dat vonden de mensen vroeger ook al, en daarom liepen zij in koude periodes rond in winterlaarzen. De eerste winterlaarzen waren van de huid van dieren gemaakt en werden volgestopt met gras. Op deze manier kregen ze geen natte en/of koude voeten als ze weer eens door de sneeuw moesten lopen.

De winterlaarzen waar de Canadezen en Alaskanen op liepen, zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor onze huidige modellen. Deze laarzen hadden vilt aan de binnenkant, waardoor ze heerlijk warm aanvoelden.

De Moonboots

De bekendste winterlaarzen zijn waarschijnlijk de Moonboots, die de Italiaan Giancarlo Zanatta ontworpen heeft. Hij liet zich hierbij stimuleren door Neil Armstrong en zijn wandeling op de maan in 1969. Waarschijnlijk herinnert iedereen zich zijn beroemde woorden nog wel toen hij de eerste stap op de maan zetten: ‘That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.’ De winterlaarzen van Zanatta werden enorm populair en zorgden ervoor dat andere fabrikanten aangemoedigd werden om met hun eigen modellen te komen. Daardoor is er nu een ruim aanbod aan verschillende soorten winterlaarzen.

Het inlopen en behandelen van winterlaarzen

Als jij eenmaal het juiste paar winterlaarzen hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze schoenen eerst goed inloopt. Maak niet meteen een lange wandeling, maar loop eerst wat korte afstanden. Op deze manier kunnen je voeten aan de laarzen wennen en kunnen de laarzen zich aanpassen aan jouw voeten. Als je er helemaal aan gewend bent, staat niets je in de weg om een lekker lange wandeling te gaan maken.

Waar je verder op dient te letten bij je winterlaarzen is dat je ze goed behandelt. Hoe beter je de laarzen verzorgd, hoe langer je er plezier van hebt. Met behulp van een speciale spray zorg je ervoor dat het vuil gemakkelijker loslaat en dat het schoeisel goed waterdicht blijft.

De meest effectieve manier om de spray te gebruiken

Om optimaal gebruik te maken van de spray zijn er enkele adviezen die je ten harte kunt nemen:

  • Gebruik de spray in eerste instantie op een onopvallende plek op de winterlaarzen. Mocht de spray voor vlekken of verkleuringen zorgen, dan is niet meteen je hele laars verpest.
  • Heb je de juiste spray te pakken, houd de bus dan dichtbij en spuit een ruime laag over de winterlaarzen. Voer deze behandeling drie keer uit voor het meest optimale effect.
  • Herhaal deze handelwijze regelmatig om de waterdichtheid van je winterlaarzen te bevorderen.