Warme winter laarzen

Niets is zo vervelend als in de winter last hebben van koude voeten. Dat vonden de mensen vroeger ook al, en daarom liepen zij in koude periodes rond in winterlaarzen. De eerste winterlaarzen waren van de huid van dieren gemaakt en werden volgestopt met gras. Op deze manier kregen ze geen natte en/of koude voeten als ze weer eens door de sneeuw moesten lopen. De winterlaarzen waar de Canadezen en Alaskanen op liepen, zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor onze huidige modellen. Deze laarzen hadden vilt aan de binnenkant, waardoor ze heerlijk warm aanvoelden.

Inhoudsopgave

Deze modellen winterlaarsjes voor dames zijn verkrijgbaar
De juiste pasvorm: hier moet je op letten bij de aankoop van goede winterlaarzen
Drie onderhoudstips voor winterlaarzen: van leer tot rubber
Het inlopen en behandelen van winterlaarzen
De meest effectieve manier om de waterdichte spray te gebruiken

Deze modellen winterlaarsjes voor dames zijn verkrijgbaar

Winterlaarzen kunnen grofweg worden onderverdeeld in veterlaarzen, enkellaarzen en outdoor laarzen. Ze verschillen vooral in hun uiterlijk: sommige zien er ruig en robuust uit, andere elegant en weer andere benadrukken een casual stijl. Wat de verschillende modellen zo bijzonder maakt, lees je in het volgende overzicht.

Veterlaarzen: robuust en stoer

Winterlaarzen met veters zien er meestal wat grof uit, vergelijkbaar met wandelschoenen. Ze hebben vaak een dikkere profielzool en een verwarmende binnenvoering. Dankzij de extra vetersluiting die aan de onderkant vastzit, zijn veterlaarzen ideaal voor winters weer. Je kunt ze dragen voor verschillende buitenactiviteiten in de sneeuw, bijvoorbeeld voor wandelen of rodelen. Let op een waterafstotende en winddichte Tex-afwerking.

Enkellaarsjes: elegant en vrouwelijk

Winterlaarzen kunnen ook elegant zijn! Eenvoudige enkellaarsjes van echt leer of synthetisch materiaal kunnen op kantoor prachtig worden gedragen met een elegante damespantalon en een chique kasjmier trui. Deze modellen hebben meestal een kleine hak, die meestal wat breder is zodat je zonder problemen in de sneeuw kunt rondlopen.

Tip: Kies voor het dagelijkse werk ongevoerde enkellaarsjes en leg er isolerende zolen in. Hierdoor ben je flexibeler.

Hoge en gevoerde outdoor laarzen: casual en relaxed

Kuithoge winterlaarzen zijn een mix van grove veterschoenen en stijlvolle enkellaarsjes. Modellen van nubuckleer, die zijn gevoerd met warme en heerlijk zachte schapenvacht, zijn geweldig voor het koude seizoen en houden je voeten lekker warm. Deze winterlaarzen zijn goed te combineren met wollen truien en jeans voor een bezoek aan de kerstmarkt.

De juiste pasvorm: hier moet je op letten bij de aankoop van goede winterlaarzen

  • Nieuwe winterlaarzen mogen niet te strak of te wijd zijn. Als de schoenen te strak zitten, lijdt het draagcomfort; als de pasvorm te breed is, heeft je voet te weinig steun in de boot. Zeker als het om ijs en sneeuw gaat, is het natuurlijk belangrijk dat de schoen stabiel op de voet staat voor extra grip.
  • Let daarom bij het kiezen van nieuwe winterlaarzen op de opgegeven schoenbreedte. Naast modellen met een normale wijdte zijn er ook veel modellen die wijd of zeer wijd vallen en daardoor een goede keuze zijn voor vrouwen met brede voeten.

Tip: Koop nieuwe winterlaarzen een maat groter dan je werkelijke schoenmaat. Dan kun je er ook dikke, warme wintersokken in dragen.

Drie onderhoudstips voor winterlaarzen: van leer tot rubber

Om lang van je schoenen te kunnen genieten, moet je ze regelmatig onderhouden. Het onderhoud van winterlaarzen hangt in de eerste plaats af van het bovenmateriaal. Handige tips vind je hier.

  1. Glad leer: Impregneer het leer voordat je het voor de eerste keer draagt, zodat het beschermd is tegen sneeuw en strooizout. Lichte vervuilingen kun je behandelen met een leerreiniger en een vochtige doek. Strooizoutvlekken en zoutranden moeten onmiddellijk worden verwijderd, omdat het agressieve zout het leer blijvend kan beschadigen. Laat de schoenen na het reinigen aan de lucht drogen en behandel ze met schoensmeer in een bijpassende kleur. Dit beschermt tegen verdere vlekken.
  2. Suède: Suède moet je regelmatig waterdicht maken en alleen dragen bij droog weer. Licht vuil eerst laten opdrogen en daarna voorzichtig verwijderen met een suède gum. Bij hardnekkige vlekken kun je wat vloeibaar wasmiddel op een vochtige spons doen en de vlek uitwrijven. Om een ​​egaal resultaat te krijgen, spoel je dan de hele schoen af. Daarna aan de lucht laten drogen en het gehele oppervlak weer opruwen met een suèdeborstel.
  3. Kunstleer en synthetische materialen: Zelfs bij schoenen van synthetische materialen moet je deze voor de eerste keer dragen inspuiten met een speciale waterdichte spray voor synthetische materialen. Vlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd met een speciale synthetische reiniger en een spons.

Het inlopen en behandelen van winterlaarzen

Als jij eenmaal het juiste paar winterlaarzen hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze schoenen eerst goed inloopt. Maak niet meteen een lange wandeling, maar loop eerst wat korte afstanden. Op deze manier kunnen je voeten aan de laarzen wennen en kunnen de laarzen zich aanpassen aan jouw voeten. Als je er helemaal aan gewend bent, staat niets je in de weg om een lekker lange wandeling te gaan maken.

Waar je verder op dient te letten bij je winterlaarzen is dat je ze goed behandelt. Hoe beter je de laarzen verzorgt, hoe langer je er plezier van hebt. Met behulp van een speciale spray zorg je ervoor dat het vuil gemakkelijker loslaat en dat het schoeisel goed waterdicht blijft.

De meest effectieve manier om de waterdichte spray te gebruiken

Om optimaal gebruik te maken van de spray zijn er enkele adviezen die je ten harte kunt nemen:

  • Gebruik de spray in eerste instantie op een onopvallende plek op de winterlaarzen. Mocht de spray voor vlekken of verkleuringen zorgen, dan is niet meteen je hele laars verpest.
  • Heb je de juiste spray te pakken, houd de bus dan dichtbij en spuit een ruime laag over de winterlaarzen. Voer deze behandeling drie keer uit voor het meest optimale effect.
  • Herhaal deze handelwijze regelmatig om de waterdichtheid van je winterlaarzen te bevorderen.