Met de juiste zonnebril ben je optimaal beschermd tegen de zon

Het verbergen van de gezichtsuitdrukking

Om naar de oorsprong van de zonnebril te kijken, gaan we terug naar de 12e eeuw. Chinese rechters wilden hun gezichtsuitdrukking verbergen als ze bezig waren met het ondervragen van getuigen. Het gebruik van vlakke ruiten van rookkwarts - een rookbruin en doorzichtig mineraal - hielp daarbij. Ze kwamen erachter dat dit ook beschermend tegen de zon was. Het zicht werd echter niet verbeterd met deze glazen.

De voorloper

De Engelse opticien James Ayscough experimenteerde in de 18e eeuw met getinte glazen. Hij ontdekte dat blauwe of groene glazen konden helpen bij problemen met het gezichtsvermogen. Deze bril met getinte glazen wordt als de voorloper van de hedendaagse zonnebril gezien.

Polarisatie

In de 20e eeuw komt de ontwikkeling in een stroomversnelling als de Amerikaan Sam Foster zijn zonnebrillen op de stranden van New Jersey verkoopt. Er was veel vraag naar iets wat je ogen tegen het felle zonlicht zou beschermen. Filmsterren gebruikten de zonnebril om hun ogen tegen het studiolicht te beschermen, zodat ze in de films geen rode ogen hadden. Daarnaast zorgden ze ervoor dat ze in de buitenwereld onherkenbaar werden voor hun fans. Vanaf het moment dat Edwin H. Land zonnebrillen ging polariseren, werd de populariteit steeds groter. Luchtmachtpiloten gebruikten ze bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een reclamecampagne met acteurs en actrices wilde iedereen een zonnebril hebben. Naast de beschermingsfunctie werd het ook een mode-item. En die twee functies heeft de zonnebril nu nog steeds.

Het geschikte montuur

Zonnebrillen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Niet elk montuur is voor elke gezichtsvorm geschikt. Hieronder vind je enkele handige richtlijnen om de juiste keuze te maken:

  • Heb je een vierkant gezicht? Dan behoor je tot de meerderheid. Een rond of een ovaal model zal je in dat geval het beste staan.
  • Heb je een ovaal gezicht? Dan heb je geluk en staat elke bril je.
  • Heb je een rond gezicht? Vermijd dan ronde monturen. Kies liever voor een hoekig montuur, dat even breed of net iets breder is dan je gezicht.
  • Heb je een langwerpig gezicht? Ga dan voor een vierkant of rond montuur.
  • Heb je een gezicht in de vorm van een diamant? Neem dan een ovaal model.
  • Heb je een gezicht in de vorm van een hart? Dan is de pilotenbril de ideale keuze voor je.