Televisie met bijzonder hoge resolutie

De afkorting "4K" staat voor het getal 4.000 en duidt televisies met een bijzonder hoge resolutie aan. Precies. Het is 3.840 x 2.160 pixels. In totaal bestaat een beeld dus uit ongeveer 8,3 miljoen pixels. Dat is vier keer meer dan in Full HD met zijn 1.920 x 1.080 pixels. 4K-apparaten worden vaak ook Ultra-HD-televisies (kortweg UHD) genoemd. Dit is echter niet helemaal duidelijk, aangezien dit de volgende uitbreidingsfase van de schermresolutie, 8K, omvat. Door het grotere aantal pixels zijn details zoals haar, bont, patronen of texturen duidelijk te herkennen. Ook het storende trapeffect, waardoor motief randen in films rafelig lijken, komt bij een 4K TV niet voor. Doordat 4K content wordt opgenomen en met minimaal 50 frames per seconde wordt uitgevoerd, lijken snelle bewegingen vloeiender te verlopen, wat bijvoorbeeld in sportuitzendingen merkbaar is. Door de hogere resolutie liggen de afzonderlijke pixels nog steeds dicht bij elkaar, zelfs bij grote beeldschermdiagonalen. Daarom kan de afstand tot de TV kleiner zijn zonder dat je storende pixel structuren herkent.

Inhoudsopgave

De verschillende 4K-modellen en hun bijzondere kenmerken
Waarover beschikt een 4K TV allemaal?
De juiste 4K TV voor jouw woonkamer

De verschillende 4K-modellen en hun bijzondere kenmerken

De verscheidenheid aan schermdiagonalen en functies in 4K-TV's is nu net zo groot als in andere TV's. Een overzicht van de verschillende groepen is hier te vinden:

Smart TV's

Smart TV's kenmerken zich door hun internetverbinding. Ze kunnen ook worden gebruikt om streaming content te ontvangen van online videodiensten zonder pc en om gemiste programma's op te halen uit online mediabibliotheken. Via deze TV’s kun je ook YouTube-video's bekijken, surfen op het web, sociale netwerken, toegang krijgen tot apps, online games spelen en web radiostations beluisteren. Je kunt ook via jouw thuisnetwerk toegang krijgen tot de inhoud die is opgeslagen op pc- en NAS-schijven. Steeds meer slimme tv's bieden afstandsbediening vanaf jouw smartphone en tablet. Je kunt ook tv-programma's streamen naar mobiele apparaten of eenvoudig foto's en video's bekijken die je hebt gemaakt op het grote scherm.

OLED-televisie

LED-technologieën combineren over het algemeen een LCD-scherm (vloeibaar kristal) met lichtgevende diodes (LED's). De lichtdioden worden van achteren verlicht en stralen het licht weer uit. Organische lichtgevende diodes ("organic light emitting diodes") zijn ingebouwd in een OLED TV. Ze stralen zelf licht uit. Dit resulteert in een bijzonder heldere kleurweergave en een hoog beeldcontrast. OLED's worden ook gekenmerkt door een hogere lichtsterkte en een rijker zwartniveau in de helderste delen van het beeld.

QLED-televisie

De Q in de afkorting QLED staat voor "Quantum Dot" (Engels voor nanokristal) en dus voor kleinere lichtgevende diodes. Deze ontwikkeling in de LED-technologie wordt momenteel gebruikt in hoogwaardige modellen met beeldschermdiagonalen vanaf 49 inch (123 cm). QLED-televisies bieden een bijzonder breed scala aan schitterende kleuren. Hun hoge lichtsterkte en de hoge zwart-wit waarden resulteren in een sterker diepte-effect. Bovendien ondersteunen alle QLED TV's HDR (High Dynamic Range). Deze technologie zorgt voor een meer natuurlijke en levensechte filmweergave.

Curved TV's met 4K resolutie

Een curved TV wordt gekenmerkt door een gebogen scherm. Het display, dat aan de zijkanten licht gebogen is naar de kijker toe, wekt de indruk van een vergroot beeld met plastische diepte en versterkt de filmbeleving. Als je voor het apparaat op de juiste afstand zit, is de afstand tussen jouw ogen en het midden en de randen van het scherm gelijk. Dit vermindert vervorming en reflecties. Dit effect is beter op een groter scherm. Gebogen TV's zijn daarom beschikbaar vanaf 49 inch. Dit is voldoende als je de TV voornamelijk alleen gebruikt, er dichtbij zit en er op wilt spelen. Het merendeel van de aangeboden modellen meet 55 of 65 inch. Twee personen kunnen ook films bekijken vanaf de bank en profiteren van het gebogen effect.

Waarover beschikt een 4K TV allemaal?

Naast de netwerkmogelijkheden, de displaytechnologie en de displayvorm spelen de volgende criteria ook een belangrijke rol bij de keuze van jouw nieuwe 4K TV.

Schermdiagonaal

4K-televisies zijn beschikbaar vanaf een beeldschermdiagonaal van 40 inch (102 cm). Full-HD-films bieden echter al genoeg pixels op dit schermformaat. Daarom is de toename van de scherpte van een 4K-display hier niet zo duidelijk. Vanaf ongeveer 55 inch (138 cm) komt de 4K-beeldkwaliteit tot zijn recht. Als je jouw thuisbioscoop wilt uitrusten met een 4K-scherm, kun je kiezen uit schermformaten van 65 inch (163 cm) tot 86 inch (217 cm). Een groot diagonaal scherm zorgt ervoor dat films er geweldig uitzien en geeft je een echt thuis bioscoopgevoel. 4K-televisies zijn ook op een groot scherm nog steeds dicht met pixels gevuld, vanwege het grotere aantal pixels. Je kunt er dus dichter bij zitten dan een ander model.

Tip: Aan te raden is een minimale afstand van anderhalf keer de schermafmeting tussen de bank en het schermmenu, zodat het pixelraster niet meer zichtbaar is. Dit betekent dat je op ongeveer 2 meter afstand kunt zitten bij een 55-inch apparaat met een 140 cm scherm.

Tuner

Om je zo onafhankelijk mogelijk te laten zijn van het beschikbare uitzendpad voor de ontvangst van televisieprogramma's, raden wij je een universele drievoudige tuner aan. Het ontvangt via een digitale antenne (DVB-T/DVB-T2 HD), kabel (DVB-C) en satelliet (DVB-S/S2). Deze drievoudige tuners zijn nu in het merendeel van de modellen geïnstalleerd. Alleen instapmodellen ondersteunen alleen individuele ontvangstmodi, zoals DVB-TS en DVB-C. Hierdoor moet je aandacht besteden aan de ontvangstmodi die in jouw huis beschikbaar zijn, voordat je tot aankoop overgaat. Als de ontvangsttechniek verandert, bijvoorbeeld omdat je verhuist, kan een externe ontvanger worden gebruikt voor ontvangst. 4K-televisies met geïntegreerde twin triple tuner, soms gewoon twin tuners genoemd, bieden twee ontvangers voor elke uitzendtechniek. Zo kun je het ene kanaal bekijken en een andere uitzending tegelijkertijd opnemen.

Internetcapaciteit

Met een internetverbinding ben je niet langer afhankelijk van de klassieke televisieprogramma's, maar kun je ook rechtstreeks via de televisie gebruik maken van streamingdiensten, media bibliotheken en video portalen. Afhankelijk van de fabrikant en het model worden de apps voorgeïnstalleerd op de televisie. Bij de huidige modellen kan de verbinding met de router via WLAN tot stand worden gebracht. Sommige hebben ook een poort voor een ethernetkabel die gebruikt kan worden om verbinding te maken met de router. Als alternatief kunt je jouw tv als monitor aansluiten op een computer en deze gebruiken om toegang te krijgen tot webservices. Om optimaal te kunnen profiteren van de hoge resolutie van jouw Ultra-HD TV, moet je beschikken over een voldoende krachtige internetverbinding - glasvezel, kabel of VDSL. Bij DSL moet de duurzame gegevensoverdrachtsnelheid ten minste 25 Mbps bedragen.

HDMI-aansluitingen

Bij een 4K televisie zijn de HDMI (High Definition Multimedia Interface) interfaces van bijzonder belang. Voor high-definition 4K-video van een Ultra-HD Blu-ray-speler of computer zoek je HDMI-poorten met versie 2.0 of hoger. Jouw 4K TV moet minstens twee, of beter nog, vier HDMI 2.0-poorten hebben. Vervolgens kunt je DVD- en Blu-ray-spelers, consoles, satellietontvangers of camcorders, computers en surround sound-systemen aansluiten zonder dat je daartussen hoeft te schakelen.

Verdere aansluitingen

Een CI+ slot is nodig als je een extra module wilt integreren om betaaltelevisie te ontvangen. Een USB-poort is handig om de TV snel aan te sluiten op een smartphone of tablet, en om video's en afbeeldingen te bekijken die op de TV zijn opgeslagen. Bluetooth maakt verbinding met de muis en het toetsenbord op smart tv's gemakkelijker. Je kunt het ook gebruiken om audio uit te voeren naar een luidspreker of een koptelefoon.

Verversingssnelheid

Hoe hoger de verversingssnelheid in Hertz (Hz), hoe meer beelden per seconde de 4K TV kan weergeven. Een 100 Hz eenheid geeft 100 beelden per seconde weer. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een vlotte en vloeiende weergave van snelle scènes in bijvoorbeeld actiefilms of sportprogramma's. Het menselijk oog herkent geen enkel frame meer vanaf ongeveer 20 frames per seconde. Films worden daarom opgenomen met 24 tot 48 beelden per seconde. Toch is een verdubbeling van de frequentie van 50 Hz naar 100 Hz op een televisietoestel een aanzienlijke verbetering, omdat het technisch geïnduceerde wazigheid en schijnbaar vage beelden vermijdt. De apparaten berekenen hiervoor tussenliggende beelden. Voor 4K-televisies wordt een beeldsnelheid van ten minste 100 Hz aanbevolen. Als je de TV ook voor spelletjes gebruikt, moet het 200 Hz zijn.

Schaalvergroting

Het aantal uitzendingen en films in hoge resolutie neemt toe voor klassieke tv-toestellen en streamingdiensten. Vooral belangrijke evenementen uit de sport, kunst en muziek worden vaak al in 4K opgenomen en uitgezonden. Maar 4K TV's zijn ook de moeite waard voor films in Full HD dankzij de opschaling. Deze methode van beeldverbetering voor Ultra-HD TV's is opgenomen in elk huidig apparaat. Het vergroot niet alleen het beeld, maar berekent ook de juiste pixels om de gaten op te vullen, die zijn ontstaan door het uitrekken van het beeld tussen de afzonderlijke pixels. Het is nu zo geavanceerd dat bijvoorbeeld films op dvd's die enkele jaren oud zijn, er beter uitzien dan in het originele formaat.

Proces van beeldverbetering

Voor een natuurgetrouwe en natuurlijke beeldweergave is naast vele pixels en een grote kleurdiepte een hoog contrastbereik nodig, dat wordt geleverd door een proces dat HDR ("High Dynamic Range") wordt genoemd. Er zijn verschillende versies van dit proces. De bekendste is HDR10, die 1.024 helderheidsniveaus (10 bits) toelaat. HDR10+ concurreert met Dolby Vision, dat verkrijgbaar is in hoogwaardige apparaten. Beide zorgen voor nog meer helderheid. Ze vertellen de TV ook welk contrastbereik correct is voor elke scène. Ze worden daarom ook wel dynamische HDR genoemd. Televisiestations maken steeds vaker gebruik van het HLG (Hybrid Log Gamma) beeldverbeteringsproces. Dit stelt hen in staat om zowel nieuwe HDR-apparaten als oudere apparaten via één kanaal te bedienen.

Nuttige extra functies

De nieuwste TV-generatie zijn Ultra-HD TV's en deze zijn over het algemeen goed uitgerust en voldoen aan de laatste stand van de techniek. Sommige functies zijn echter niet in alle modellen beschikbaar, maar afhankelijk van de manier waarop ze worden gebruikt, kunnen ze een belangrijk beslissingscriterium zijn.

  • Als u video's, foto's of muziek van een computer, een NAS-server of een externe harde schijf direct op de TV wilt laten zien, is de zogenaamde DLNA-ondersteuning belangrijk. Alle betrokken apparaten moeten in staat zijn om DLNA versie 3.0 of 4.0 te gebruiken.
  • HDCP 2.2 is een kopieerbeveiliging standaard voor Ultra-HD-content. Het is ingebouwd in de hardware, dus het kan niet achteraf worden aangepast via een firmware-update. Het is belangrijk dat ten minste één HDMI 2.0-uitgang van de instapmodellen voorzien is van HDCP 2.2.
  • USB Recording om TV-programma's op te nemen is handig als je geen show in het TV-programma wilt missen. Je kunt ze direct opslaan op een geschikt aangesloten USB-opslagapparaat en van daaruit afspelen.

De juiste 4K TV voor jouw woonkamer

Afhankelijk van jouw kijkgewoonten en verwachtingen van de TV, kunnen verschillende 4K TV's geschikt zijn voor jou.

Casual gebruikers

Als je de tv zelden aanzet of weinig ruimte hebt, kies dan een 4K-tv met schermformaten tussen 40 en 49 inch. Vooral als je vaak alleen TV kijkt, kun je ook kiezen voor een gebogen TV. Het heeft zijn voordelen vooral als je altijd een bepaalde zithouding op een geschikte afstand voor je kunt innemen.

Film- en serie fans

4K-apparaten met beeldschermdiagonalen tussen 55 en 65 inch passen bijzonder goed in middelgrote woonkamers. Dankzij hun kleine minimale afstand van ongeveer 2 m creëren ze een bioscoop-achtige sfeer. Als je besluit om een 4K Smart TV te kopen, moet u controleren of jouw favoriete on-demand service is inbegrepen, omdat niet alle streaming portals worden ondersteund door elke fabrikant. Drievoudige tuners voor ontvangst via kabel, satelliet of DVB-T2 zijn standaard in deze klasse.

Thuisbioscoop voor cineasten

UHD-televisies met beeldschermdiagonalen van 70 inch en meer bieden een uitgebreide technische uitrusting. Intensieve kleuren, beeldoptimalisatie technologieën en Dolby Digital Plus voor een beter geluid zijn vanzelfsprekend. TV's in deze klasse geven toegang tot streaming providers of de mediaserver in het thuisnetwerk.