Welke nieuwe tablet moet ik kopen? Een Android tablet!

Android tablets zijn compact en licht dus je kunt ze bijna overal mee naartoe nemen. In dit overzicht maak je kennis met de verschillende ontwerpen en functies en ontdek je welk model het beste bij je past.

Inhoudsopgave

Wat zijn de voordelen van een Android tablet? Het besturingssysteem, een groot scherm en meer
Wat is een goede tablet en waar moet je op letten bij het kiezen van een tablet?
Welke Android-tablet past bij mij? Verschillende tablets vergelijken
Populaire merken voor tablets: Samsung en Lenovo

Wat zijn de voordelen van een Android tablet? Het besturingssysteem, een groot scherm en meer

 • Het Android-besturingssysteem wordt gekenmerkt door een open systeemarchitectuur, zodat je toegang hebt tot een groot aantal apps en eenvoudig gegevens kunt uitwisselen met andere mobiele apparaten of pc's.
 • Dankzij hun compacte afmetingen en lage gewicht zijn deze tablets zeer geschikt voor mobiel gebruik - thuis, op het werk, op school of op de universiteit.
 • Doordat ze maar een paar millimeter dun zijn, passen de mini-pc's gemakkelijk in bijna iedere tas.
 • Android-tablets hebben een scherp en kleurrijk beeldscherm en voldoende rekenkracht om te internetten, voor kantoortoepassingen, beeldbewerking en 3D-games.
 • In tegenstelling tot laptops of pc's zijn Android tablets na het inschakelen in minder dan een seconde klaar voor gebruik.

Wat is een goede tablet en waar moet je op letten bij het kiezen van een tablet?

Maat

 • De grootte van het display is bepalend voor de grootte van een Android tablet. De schermdiagonaal is meestal tussen de 7 inch (17,8 cm) en 13 inch (33 cm).
 • Modellen van 7 tot 8 inch zijn handzaam en passen in een jaszak.
 • 9 tot 10 inch tablets zijn ook geschikt voor onderweg, maar zijn ook zeer geschikt voor het weergeven van websites of films.
 • Een model met een 11 tot 13 inch beeldscherm is geschikt voor het bewerken van grote documenten of het spelen van games.

Schermresolutie

 • Hoe hoger de schermresolutie, hoe scherper en gedetailleerder het beeld.
 • Voor tablets van 7 tot 9 inch moet de resolutie minimaal 1.024 x 600 pixels zijn. 1280 x 720 pixels zijn ideaal voor dit schermformaat.
 • 10-inch tablets bereiken een goede beeldkwaliteit met de Full HD-resolutie van 1.920 x 1.080 pixels of hoger.
 • Modellen van 11 tot 13 inch hebben een fijne resolutie van afbeeldingen en video's met maximaal 2.800 x 1.752 pixels.

Tip: De "ppi"-waarde (pixel per inch) in de specificaties van de fabrikant relateert de resolutie aan de schermgrootte. Goede beeldschermen halen waarden van 250 ppi en meer.

Onderhoud

Een tablet wordt bediend met één, twee of meer vingers. De uitgebreide coating van het display detecteert betrouwbaar en nauwkeurig jouw aanrakingen en zet deze om in commando's. Bij sommige apparaten wordt een stylus meegeleverd. Hierdoor is het onder andere mogelijk om nauwkeurige handgeschreven aantekeningen te maken. Extra knoppen op de behuizing zorgen voor extra gebruiksgemak, bijvoorbeeld bij het regelen van het volume of bij het in- en uitschakelen van het apparaat.

Tip: Een optioneel verkrijgbaar toetsenbord verandert jouw tablet in een handomdraai in een klein notitieboekje, waarop je comfortabel langere teksten in kunt voeren.

Verwerker

Het hart van tablets is de processor. Modellen met vier rekenkernen zijn de standaard voor Android tablets. Voor veeleisende games en complexe apps zijn er tablets met acht rekenkernen. De zogenaamde dual-core met twee rekenkernen is voldoende om op het net te surfen.

Opslag

Android tablets zijn verkrijgbaar in versies met 16, 32, 64, 128 of 256 GB intern geheugen. Hoe groter het geheugen, hoe meer ruimte de tablet biedt voor apps, digitale boeken en films. Geheugenkaarten of USB-sticks bieden extra capaciteit als het apparaat de juiste sleuven of aansluitingen heeft.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen (RAM) van een Android-tablet ligt tussen de 2 en 8 GB en wordt door de processor gebruikt voor tijdelijke gegevensopslag. Meer RAM leidt tot een merkbaar vlottere prestatie van de tablet.

Wifi verbinding

Elke tablet heeft een draadloze verbinding via WLAN nodig om toegang te krijgen tot internet. De fast ac-standaard (IEEE 802.11ac) is bijvoorbeeld van belang voor het snel uitwisselen van gegevens of voor videostreams. De langzamere b/g/n-standaard (IEEE 802.11b/g/n) is voldoende voor surfen op het web.

Mobiele verbinding

Tablets met een mobiele interface zijn ideaal voor internettoegang die onafhankelijk is van de WLAN-router. De verouderde 3G/UMTS-standaard is voldoende om websites op te roepen en e-mails te versturen. Een toestel met LTE-apparatuur (4G) zorgt ervoor dat documenten, video's en muziek snel gedownload kunnen worden dankzij de hogere bandbreedte.

Tip: Als je je tablet onderweg intensief wilt gebruiken, kies dan voor een mobiel tarief met minimaal 4 GB datavolume.

Verbindingen

De meeste apparaten hebben een 3,5 mm-aansluiting voor hoofdtelefoons, een microSD-slot voor het uitbreiden van het geheugen en een micro-USB-aansluiting voor aansluiting op een pc. Sommige modellen hebben ook een micro-HDMI-uitgang die je kunt gebruiken om ze op een tv aan te sluiten. Jouw tablet maakt via Bluetooth contact met externe apparaten zoals toetsenborden, smartphones of Bluetooth-luidsprekers .

Tip: Als je vaak gegevens naar jouw computer wilt overbrengen, moet jouw tablet een USB 3.0-interface hebben, die ongeveer tien keer sneller is dan de oudere USB 2.0-standaard.

Camera

Met de ingebouwde fotocamera maak je onderweg foto's of video's. De lens bevindt zich aan de achterkant van het toestel. Voor snapshots is een resolutie van 2 tot 4 megapixels voldoende, tussen de 5 en 15 megapixels is beter. De frontcamera gebruik je voor selfies of videogesprekken. Een resolutie van 2 tot 4 megapixels is hier voldoende.

Muziek en video afspelen

Je kunt ook naar muziek luisteren en video's bekijken op jouw tablet-pc. Een goed geluid is belangrijk. Als je geen koptelefoon wilt dragen, moeten er minimaal twee luidsprekers in jouw apparaat zijn ingebouwd. Sommige modellen brengen er zelfs vier mee en leveren zo een bijzonder goed geluidsbeeld. Digitale signaalverwerking zorgt voor realistische surround sound-effecten voor liedjes en filmgeluid. Een goede processor en een beeldscherm met een hoge resolutie zijn belangrijk voor het soepel en scherp afspelen van films.

Ontgrendelen

Voor een veilige en gemakkelijke identificatie zijn sommige modellen uitgerust met een geïntegreerde aanraaksensor die de tablet ontgrendelt met jouw vingerafdruk. Als alternatief herkennen sommige tablets jouw gezicht, dat wordt vastgelegd door de camera aan de voorkant.

Batterijduur

Goede tablets hebben een accu voor 8 tot 14 uur continu gebruik. Dat is genoeg voor een volledige werkdag. Bij incidenteel gebruik kan een batterij meerdere dagen meegaan. De tijdspecificatie van de fabrikant is echter vaak van toepassing op kantoortoepassingen of surfen op internet. Bij rekenintensieve taken zoals videostreaming of games kan de batterij na vier tot vijf uur leeg zijn.

Welke Android-tablet past bij mij? Verschillende tablets vergelijken

Tablet-pc voor incidenteel gebruik

Wil je vooral internetten, dan kun je gebruik maken van een simpele Android tablet met een dual-core processor, lage schermresolutie en 8 tot 16 GB opslagruimte. Deze modellen hebben een kleiner formaat en zijn ook geschikt voor kinderen die de mobiele computer gebruiken om te leren en te spelen. Of je nu kiest voor een compact 7 inch toestel of een toestel met een groter beeldscherm hangt ervan af of je hem vooral onderweg of thuis gebruikt.

Android tablet voor frequent gebruik met 32 tot 64 GB geheugen

Je hebt je tablet bijna altijd bij je en gebruikt hem om teksten te lezen, muziek te luisteren, films te kijken, documenten te bewerken en e-mails te beantwoorden. Schaf dan een Android-tablet aan met een 10-inch beeldscherm, quad-coreprocessor en HD-resolutie. 32 tot 64 GB geheugen is een goede keuze voor dergelijke alleskunners. Als je veel reist, kies dan een model met een mobiele module en simkaartsleuf.

Grote HD tablets van 10, 11 of 12 inch voor filmfans en gamers

Het belangrijkste waarvoor je jouw tablet wilt gebruiken, is het streamen van HD-video en het spelen van games. Hiervoor koop je een 10- tot 13-inch tablet met minimaal 1.920 x 1.080 pixels, 64 tot 128 GB werkgeheugen en een snelle 8-core processor. Dit betekent dat de computer ook complexe 3D-games kan maken. Over het algemeen maken deze apparaten indruk met hun hoge werktempo.

Populaire merken voor tablets: Samsung en Lenovo

Bij OTTO vind je populaire merken voor de beste tablets als Samsung, Lenovo, Huawei en Denver. De tablets van Samsung zijn onderverdeeld in een tab A en tab S lijn en van beide lijnen zijn meerdere modellen beschikbaar. Ben je nog op zoek naar de beste tablet? Bij OTTO vind je een ruim assortiment Samsung tablets, hier zit voor iedereen wel een geschikt model tussen.