Blu-ray speler opvolger van Dvd-speler

Een HD-tv gekocht? De volgende ideale stap is een nieuwe Blu-ray speler en dat is vrij logisch want de Blu-ray speler biedt de ruimte voor hoge resolutie beelden (Full HD) en geluid. De opvolger van de DVD heeft daarnaast ook een grotere opslagcapaciteit. Daarnaast worden Blu-ray discs gelezen met een blauwe lezer, zoals de naam al deed vermoeden. De laser van een Blu-ray speler is een stuk nauwkeuriger, waardoor informatie dichter op elkaar geplaatst kan worden.

Speelt de blu-ray speler ook Dvd's af?

Met de Blu-ray speler kun je ook gewoon Cd’s en Dvd’s afspelen. Wil je graag online kunnen streamen met de Blu-ray speler? Dan dient je Blu-ray speler een ingebouwde Wifi module te hebben, vaak een duurdere variant dus.

Let op: Controleer of de Blu-ray speler en de laptop/computer DLNA gecertificeerd is. Zo kun je je multimedia-bestanden gemakkelijker delen via je thuisnetwerk. Er zijn 3D Blu-ray spelers die 3D films kunnen afspelen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je een TV nodig hebt die 3D weergave ondersteunt.

Blu-ray player aansluitingen

De nieuwere Dvd-spelers en Blu-ray spelers beschikken vaak over dezelfde aansluitingen. Ze beschikken allen vaak over een analoge audio-uitgang, een digitale audio-uitgang, een analoge video-uitgang en een HDMI-uitgang. Als je jouw USB-stick kwijt wilt, kun je vaak ook bij een Blu-ray speler terecht. Let wel: Niet alle Blu-ray spelers beschikken over een USB-poort.

Inhoudsopgave

Waar heb ik een Blu-ray speler voor nodig?
Welke criteria zijn belangrijk bij het kopen van de beste Blu-Ray-apparaten?
Wat is de juiste Blu-Ray speler voor mijn woonkamer?
Populaire merken: Panasonic, Sony en LG

Waar heb ik een Blu-ray speler voor nodig?

 • Moderne Blu-Ray-spelers zijn een onmisbaar onderdeel van de thuisbioscoop: ze voorzien televisies of projectoren van beelden in Full HD of 4K resolutie en de speakers van realistische surround sound.
 • De apparaten kunnen worden gevoed met zilveren schijven in Blu-Ray-, dvd- of audio-cd-formaat.
 • Ze kunnen ook gebrande gegevensschijven lezen. Huidige spelers maken contact met internet via WLAN of netwerkkabels. Hiermee heb je toegang tot online content en gebruik je streamingdiensten. Sommige modellen hebben ook toegang tot computers of harde schijven in het thuisnetwerk.

Welke criteria zijn belangrijk bij het kopen van de beste Blu-Ray-apparaten?

Behuizing

Om de Blu-Ray-speler harmonieus in jouw audio- en videoapparatuur te integreren, moet deze de standaardbreedte voor hifi-apparaten hebben, d.w.z. 42 tot 43 cm. Als de speler maar weinig ruimte nodig heeft, kun je kiezen voor een smalle versie van 25 tot 30 cm. Als je de speler onder een ander apparaat wilt plaatsen, zoals een ontvanger, moet de bovenkant plat zijn - bij veel modellen is de behuizing aan de bovenkant afgeschuind.

Tip: De meeste Blu-Ray spelers zijn gemaakt van plastic, sommige toestellen hebben een metalen behuizing. Hoe steviger de behuizing en hoe dikker de muren, hoe stiller de speler werkt, omdat het motorgeluid effectiever wordt gedempt.

Resolutie

 • Bij de huidige Blu-Ray spelers heb je de keuze tussen twee resolutieniveaus.
 • Full HD-modellen sturen beelden met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels naar televisies of projectoren.
 • 4K- of UHD-modellen toveren vier keer de HD-resolutie van 3840 x 2160 op het scherm of scherm. Dit leidt tot scherpere en meer realistische beelden.
 • Gebruik een speler die de maximale resolutie van jouw tv of projector ondersteunt.

Upscaling

 • Bij zogenaamde upscaling worden individuele pixels realtime vermenigvuldigd, wat in vakjargon interpolatie wordt genoemd.
 • Dit leidt niet tot een echte verhoging van de resolutie, maar inhoud met een lage resolutie lijkt aanzienlijk scherper dankzij opschaling op schermen met een hoge resolutie.
 • De processors van moderne Blu-Ray-spelers kunnen inhoud met een lage resolutie projecteren naar Full HD - zoals SD-video's met 720 x 576 pixels van dvd of van internet.
 • Hetzelfde geldt voor Full HD-video's, die worden vergroot tot 3.840 x 2.160 pixels voor een betere weergave op 4K-televisies.
 • Op deze manier kun je jouw dvd-collectie in betere kwaliteit op de huidige televisie bekijken.

3D en HDR

Als je films in drie dimensies wilt ervaren, heb je een 3D-compatibele televisie en een Blu-Ray-speler nodig die dit formaat ondersteunt. De meeste modellen kunnen dat. Sommige spelers zijn ook in staat om 2D-beelden ruimtelijke diepte te geven. Apparaten met HDR halen zeer hoge contrastwaarden in combinatie met een compatibele televisie en bijbehorend filmmateriaal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen HDR10 en de nieuwe versie HDR10+, de inhoud wordt dynamisch berekend voor elk afzonderlijk beeld. Dolby Vision is een beeldoptimalisatie ontwikkeld voor HDR.

Aansluitingen

 • Een digitale HDMI-uitgang voor aansluiting op de televisie behoort tot de basisuitrusting van elke Blu-Ray speler. Het verzendt het beeld in hoge resolutie en het geluid in surround sound-formaten.
 • Extra HDMI-uitgangen zijn handig als je naast het tv-toestel een projector in jouw home cinema gebruikt of als je andere apparaten wilt aansluiten.
 • Wil je graag genieten van de beste geluidskwaliteit? Kies er dan voor om een soundbar aan te sluiten op de Blue ray speler. Hiervoor heeft de speler wel een digitale audio uitgang nodig.
 • Ook voor geluid via een AV-receiver of 5.1-systeem, moet de speler een digitale audio-uitgang hebben.
 • Een USB-poort accepteert zowel USB-sticks als draagbare harde schijven. Je kunt video's, afbeeldingen en audiogegevens die erop zijn opgeslagen direct uitlezen.
 • Je kunt een kaartlezer gebruiken om toegang te krijgen tot geheugenkaarten, bijvoorbeeld vanaf een digitale camera. Vervolgens kun je de beelden op de televisie bekijken.

Connectiviteit

 • Een Ethernet-netwerkverbinding is verantwoordelijk voor het maken van contact met het thuisnetwerk. Een draadloze verbinding via een WLAN-module is handiger.
 • Met behulp van de Miracast-functie spiegel je eenvoudig content van je smartphone of tablet op de Blu-Ray speler. Hiervoor heb je geen wifi nodig.
 • Sommige modellen ondersteunen Bluetooth. Dan kun je compatibele home theater componenten draadloos met elkaar verbinden.

Videoformaten

 • Moderne Blu-ray-spelers kunnen naast Blu-ray-schijven ook dvd's en muziek-cd's afspelen .
 • Er zijn echter verschillen in de ondersteunde videoformaten. Hoe meer er zijn, hoe flexibeler je jouw speler kunt gebruiken.
 • Een aantal van de meest populaire formaten die deze apparaten vaak aan kunnen, zijn MPEG2, MPEG4, MKV, AVI, MOV, XVID, DivX en DivX HD.
 • Je kunt het ook gebruiken om gearchiveerde films van een netwerkharde schijf af te spelen of om jouw eigen video-opnamen vanaf de camcorder te openen .

Audio-indelingen en soundbar

 • De speler moet alle huidige surround sound- formaten ondersteunen. Deze omvatten Dolby Digital en DTS, evenals Dolby TrueHD en DTS-HD voor geluidsgegevens met hoge resolutie.
 • Met Dolby Atmos wordt het surroundgeluid geïntensiveerd, omdat muziek, geluiden en dialogen precies in bepaalde gebieden kunnen worden geprojecteerd.
 • Veel Blu-Ray-spelers zijn ook in staat tot hoge resolutie audio voor natuurlijk klinkende geluidsopnames.
 • Wil je ook muziek streamen via je Blu-Ray-speler, dan moet deze de muziekformaten MP3 en WAV ondersteunen.

Streamen, apps en smart tv

Veel Blu-ray-spelers worden geleverd met tientallen vooraf geïnstalleerde apps, sommige zelfs honderden. Je kunt op deze manier toegang krijgen tot streamingportals, net als Netflix. Veel modellen bieden ook toegang tot muziekstreamingdiensten zoals Spotify of Deezer. Als je films en nummers wilt afspelen die zijn opgeslagen op computers, tablets of NAS-servers, moet de speler het DLNA-protocol voor lokale streaming ondersteunen.

Welke extra functies zijn er? Spraakassistenten, regiovrije blu-ray speler en meer

Sommige spelers zijn uitgerust met extra's. Ze hebben onder andere een geïntegreerde ontvanger waarmee je HD TV kunt ontvangen. Andere modellen nemen inhoud op de geïntegreerde harde schijf op. Sommige afspeelapparaten zijn compatibel met spraakassistenten zoals Alexa of Google Assistant: je kunt ze dan eenvoudig met jouw stem bedienen. Sommige spelers hebben een praktische snelstartmodus: het apparaat is dan binnen zeer korte tijd klaar voor gebruik en leest schijven met slechts een korte vertraging. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt of het een regiovrije blu-ray speler is zodat de speler geschikt is voor alle regiocodes.

Wat is de juiste Blu-Ray speler voor mijn woonkamer?

Speler voor occasionele kijkers

Kijk je zelden films op Blu-Ray, dan is een instapmodel met basisuitrusting voldoende. Apparaten in deze klasse bieden Full HD-resolutie, een internetverbinding via de kabel en apps voor de belangrijkste online videotheken. De gangbare video- en audiostandaarden worden ondersteund.

Speler voor gevorderde filmfans

Je gebruikt je Blu-Ray speler vaak om films te kijken en voegt regelmatig online aanbiedingen toe aan je videocollectie. Een grote 4K tv zorgt voor een bioscoopsfeer in je woonkamer, dus je speler moet deze resolutie zeker ondersteunen.

Blu-ray-speler voor ambitieuze thuisbioscoopbezitters

Je hebt je thuisbioscoop uitgerust met een grootformaat UHD-televisie of -projector. Daarnaast zorgt een krachtig geluidssysteem voor goed geluid. Blu-ray-spelers met HDR10-, Dolby Atmos- en 4K-resolutie en twee HDMI-aansluitingen zijn geschikt voor jou . Dergelijke modellen zijn ook in staat tot opschalen, wifi en een verscheidenheid aan video- en audioformaten.

Populaire merken: Panasonic, Sony en LG

Bij OTTO kun je populaire elektronica merken vinden zoals: Panasonic, Sony en LG