Bluetooth-speakers zijn ideaal voor elke gelegenheid. Geniet thuis of onderweg van mooi helder geluid.

Bluetooth speakers: handige draadloze luidsprekers

Bluetooth speakers zijn heel praktische speakers die je overal kunt gebruiken. Je kunt de speaker via een bluetooth verbinding met je smartphone verbinden en vanaf je smartphone je favoriete nummers afspelen. We leggen je uit wat zaken zijn waar je op moet letten als je op zoek bent naar de ideale bluetooth speaker voor jou.

Inhoudsopgave

Luister overal in huis draadloos naar muziek
Wat voor bluetooth speakers zijn er en hoe kun je de beste voor jou kiezen?
Hoe werkt een bluetooth speaker en op welke aspecten moet je letten?
De beste draagbare bluetooth speaker voor jouw behoeften
Welk merk bluetooth speaker zoek je? JBL, Sony, Harman kardon, Marshall of een van de vele andere merken?

Luister overal in huis draadloos naar muziek

Terwijl de meeste luidsprekers via een kabel zijn aangesloten op versterkers, AV-receivers of rechtstreeks op afspeelapparaten, gebruiken bluetooth-luidsprekers een andere technologie. Ze zijn uitgerust met een ingebouwde versterker en maken contact met apparaten met bluetooth-zenders zoals smartphones, tablets, televisies, computers of smart home-systemen. Het signaal wordt digitaal verzonden over een afstand tot 10 m, zodat geen ruis of andere storende geluiden het muziekgenot kunnen bederven. Een overdrachtsprotocol zorgt ervoor dat de meeste bluetooth apparaten soepel met elkaar samenwerken, zodat je vrije keuze hebt uit speakers en afspeelapparaten. Sluit het afspeelapparaat eenvoudig aan op de luidspreker met behulp van de "pairing"-functie en je kunt heerlijk muziek luisteren met je bluetooth speaker. Op je smartphone of tablet kun je zelfs diverse apps instaleren voor de leukste muziek, denk bijvoorbeeld aan Soundcloud, Spotify of gewoon de radio app. Wanneer je met de televisie koppelt, kun je ook gemakkelijk radio luisteren. Heb je een smart tv? Dan kun je bijvoorbeeld zelfs YouTube opzetten.

Wat voor bluetooth speakers zijn er en hoe kun je de beste voor jou kiezen?

Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen twee verschillende categorieën bluetooth luidsprekers: mobiele en stationaire modellen. Hieronder vind je een overzicht van de kenmerken, zodat je een betere keuze kunt maken.

Mobiele portable luidsprekers voor buiten

Mobiele bluetooth speakers zijn voorzien van een oplaadbare batterij waardoor je onafhankelijk bent van het lichtnet. Op deze manier kun je dergelijke draadloze speakers bijna overal gebruiken - in het park, op het strand of tijdens een barbecuefeest in de tuin. Overal kun je je favoriete muziek beluisteren. De afmetingen van de behuizing zijn bewust klein gehouden en het gewicht is laag gehouden, zodat de mobiele luidsprekers gemakkelijk kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Er zijn compacte draadloze speakers voor lage volumeniveaus verkrijgbaar, maar ook grote modellen die bijna hifi-kwaliteit leveren.

Stationaire apparaten voor binnen

Stationaire bluetooth luidsprekers zijn geoptimaliseerd voor gebruik in huis en hebben daarom een stopcontact nodig voor stroomvoorziening. Omdat, in tegenstelling tot mobiele modellen, grootte en gewicht niet relevant zijn, zijn dergelijke apparaten meestal uitgerust met krachtige versterkers, geluidstransducers met een groot oppervlak en statige behuizingen met veel resonantieruimte. Dit zorgt voor de beste geluidskwaliteit en maakt muziekgenot mogelijk met diepe bassen, heldere middentonen en hoge tonen, zelfs bij hoge volumeniveaus.

Hoe werkt een bluetooth speaker en op welke aspecten moet je letten?

Voordat je een specifiek model kiest, kun je je verdiepen in verschillende productkenmerken en technische gegevens, zodat je de speaker kunt kiezen die het best past bij jouw behoeften.

Versterker vermogen

Bluetooth-speakers zijn zogenaamde actieve boxen met ingebouwde versterkers. Het vermogen wordt aangegeven in watt (W) en is van invloed op de geluidskwaliteit bij gemiddelde en hoge volumeniveaus en de maximale grootte van de ruimte. Compacte mobiele luidsprekers leveren 2 tot 4 W. Voor een aangename luisterervaring kun je deze luidsprekers gebruiken in een ruimte tot maximaal 15 m². Gemiddelde versterkervermogens tussen 5 en 20 W maken wat hogere volumeniveaus mogelijk in kamergroottes tussen 15 en 20 m², terwijl 20 tot 50 W-systemen ook geschikt zijn voor grotere kamers tot ongeveer 30 m² en zelfs buitenfeesten. Hogere vermogenswaarden tot 400 W zijn vrijwel alleen beschikbaar bij stationaire systemen die een goed alternatief zijn voor een aparte versterker en vloerstaande luidsprekers.

Afmeting behuizing

Zoals bij alle luidsprekers geldt hetzelfde motto voor bluetooth modellen: hoe groter de resonantiekamer van de behuizing, hoe beter het geluid. De 5 tot 10 cm grote minispeakers richten het geluid meestal op de middentonen. Lage of hoge tonen zijn niet duidelijk hoorbaar met deze speakers. Bij middelgrote modellen met een lengte van ongeveer 20 cm is er echter voldoende ruimte voor geluid verhogende maatregelen zoals basreflexopeningen en geavanceerde geluidsgeleiding in de behuizing, die meestal gepaard gaan met digitale signaalverwerking. Vloerstaande of boekenplankluidsprekers met een hoogte van 30 cm tot meer dan 1 m leveren over het algemeen een merkbare diepe bas en een constant goed geluidsbeeld over het gehele frequentiespectrum.

Geluidstransducer: mono of stereo

De kleinste bluetooth speakers zijn slechts uitgerust met één transducer zodat de weergave in mono is. Beide stereokanalen worden door de geïntegreerde elektronica met elkaar gemixt zodat alle geluidsinformatie behouden blijft. Sommige middelgrote luidsprekers met een hoogte of breedte van ongeveer 20 cm zijn uitgerust met twee of meer luidsprekerchassis zodat muziek in stereo kan worden afgespeeld. Voor maximale surround sound heb je twee aparte speakers nodig. Grote bluetooth staande speakers worden daarom vaak per paar geleverd.

Tip: Veel modellen maken het ook mogelijk om twee identieke luidsprekers te koppelen tot een stereopaar - meer informatie hierover vind je in de productbeschrijving.

Herbruikbare systemen

Om het geluid te optimaliseren, zijn sommige luidsprekers uitgerust met meerdere luidsprekerchassis, die elk verantwoordelijk zijn voor het weergeven van een specifiek frequentiebereik. Driewegsystemen bestaan uit een grote woofer voor basweergave, een iets kleinere midrange-driver voor het middenfrequentiebereik, waarin stemmen en veel instrumenten zitten, en een kleine tweeter voor de zuivere weergave van zeer hoge frequenties en boventonen. Sommige stereosystemen combineren tot zes luidsprekers in één behuizing - een driewegsysteem voor elk kanaal.

Verbindingen

Hoewel alle bluetooth luidsprekers via het gelijknamige protocol contact kunnen maken met afspeelapparaten, bieden sommige modellen ook alternatieve transmissieroutes. Via een jack-aansluiting (technisch jargon "AUX") kan een smartphone, mp3-speler of cd-speler rechtstreeks via een kabel worden aangesloten. Via een USB-interface sluit je bijvoorbeeld geheugensticks of externe harde schijven direct aan op je bluetooth speaker. Met apparaten met WLAN-technologie kan de luidspreker in het thuisnetwerk worden geïntegreerd, wat directe toegang tot computers of netwerkharde schijven mogelijk maakt. WLAN wordt ook vaak gebruikt voor multiroom-systemen voor het afspelen van muziek in het hele huis of voor het koppelen van afzonderlijke luidsprekers.

Streaming en spraakbediening

Sommige geavanceerde apparaten hebben ingebouwde minicomputers die toegang hebben tot streamingdiensten of internetradiostations zonder dat een mobiel apparaat is aangesloten. De bediening vindt plaats via een in de luidsprekerbehuizing geïntegreerd display of via een voor het betreffende model geschikte smartphone-app. Luidsprekers met Chromecast-functionaliteit ondersteunen het gelijknamige streamingprotocol voor directe gegevensuitwisseling met daarvoor geschikte apparaten. Modellen met spraakbesturing zijn bijzonder eenvoudig te bedienen: een snelle schreeuw is voldoende en de slimme luidspreker haalt muziek van internet, beantwoord je vragen en regelt de huiselektra via een interface voor Smart Home.

Batterijduur en hoe kun je een bluetooth speaker opladen

Je nieuwe bluetooth luidspreker moet een voldoende hoge batterijcapaciteit hebben voor mobiel gebruik. Terwijl eenvoudige modellen met kleine batterijen ongeveer twee uur meegaan, gaan mid-range modellen drie tot zes uur mee, wat voldoende is voor de meeste buitenfeesten. Enkele mobiele luidsprekers zijn uitgerust met extreem krachtige batterijen waarmee muziek 24 uur of langer ononderbroken kan worden afgespeeld.

Spatbescherming of waterdichte speakers

Aangezien mobiele bluetooth luidsprekers vaak buitenshuis worden gebruikt, moeten ze tegen de elementen worden beschermd. Het is daarom belangrijk om er op te letten of ze waterbestendig zijn. Let daarom op de beschermingsklasse van je nieuwe luidspreker, die wordt aangegeven met de afkorting "IP" en die de stof- en waterbestendigheid aangeeft. Waterbestendige speakers van IP65-systemen zijn beschermd tegen langdurige regenbuien of tegen opspattend water uit het buitenzwembad, terwijl IP66- en 67-systemen zelfs zonder schade in het water kunnen vallen. Je kunt je speaker dan met een gerust hart meenemen als je gaat zwemmen. Lees hier meer over in de informatie van de fabrikant en productbeschrijvingen.

Tip: Veel fabrikanten van waterbestendige speakers vervangen het eerste cijfer van de IP-beschermingsklasse door een "X" - dit staat voor stofdichtheid en is voor bluetooth luidsprekers minder relevant dan spatwaterbescherming.

De beste draagbare bluetooth speaker voor jouw behoeften

Afhankelijk van het beoogde gebruik en voorkeuren, moet je je laten leiden door de volgende overwegingen bij het kopen van een luidspreker met bluetooth-technologie.

Toevallige luisteraar

Je luistert zelden naar muziek op je mobiele telefoon als je onderweg bent of gebruikt hem om af en toe naar het nieuws te luisteren via internetradio. Je stelt dan ook geen hoge eisen aan de geluidskwaliteit en de batterijduur van je geluidssysteem, dus een draadloze mini speaker van ongeveer 10 cm hoog is voor jou de juiste keuze. Dergelijke luidsprekers kunnen ook in de kleinste bagage worden opgeborgen, bieden een batterijduur van ongeveer twee uur en voorzien het membraan van een versterkervermogen van maximaal 2 W.

Muziekliefhebbers in de tuin

Je wilt buitenshuis van muziek genieten op hoog volume, bijvoorbeeld tijdens een tuinfeest of barbecue. Dan gebruik je een luidspreker met stereoweergave en een versterkervermogen van 5 tot 50 W. De batterijduur moet meer dan vijf uur zijn zodat de luidspreker niet ineens stil valt tijdens het feest.

Veeleisende hifi-fans

Je geniet graag van je favoriete muziek in de woonkamer en gebruikt meestal een koptelefoon in plaats van speakers als je onderweg bent. Daarom vul je je hifi-installatie aan met vloerstaande of boekenplankspeakers met bluetooth en wifi-connectiviteit. Chassis in twee- of drieweguitvoering, die worden aangestuurd door een krachtige versterker met 100 tot 400 W, zorgen voor een uitgebalanceerd geluid, zodat zelfs zeer hoge volumeniveaus zonder vervorming kunnen worden bereikt.

Welk merk bluetooth speaker zoek je? JBL, Sony, Harman kardon, Marshall of een van de vele andere merken?

OTTO verkoopt veel verschillende soorten en merken bluetooth speakers. Heb je een voorkeur voor een merk? Gebruik dan de merken filter en zie meteen het volledige aanbod van jouw favoriete merk.