Neem video's van hoge kwaliteit op voor vakantie en vrije tijd

Camcorders - het woord is samengesteld uit de Engelse woorden "camera" en "recorder" - zijn volwaardige videocamera's met een geïntegreerde opname-eenheid. Met hun compacte afmetingen en licht gewicht passen ze gemakkelijk in je jaszak of in je bagage. Hoogwaardige beeldsensoren voor HD-resolutie, merklenzen en stereo- of surroundmicrofoons zorgen voor scherpe beelden en goed geluid. Dankzij de digitale signaalverwerking kun je de opgenomen clips met een USB-kabel of geheugenkaart rechtstreeks naar een computer overbrengen, waar je ze kunt archiveren of bewerken met videobewerkingssoftware.

Inhoudsopgave

De verschillende versies van Canon, JVC en Panasonic
Welke camcorder kun je het beste kopen?
Deze videocamera's zijn geschikt voor jou
Hoe kan ik een camcorder aansluiten op mijn PC of TV?

De verschillende versies van Canon, JVC en Panasonic

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen drie verschillende constructietypes voor camcorders.

Klassieke camcorder

Klassieke camcorders zijn ongeveer 10 tot 20 cm lang, waardoor ze gemakkelijk vast te houden zijn. Dit maakt rustig camerawerk mogelijk zonder te wiebelen en te trillen, zoals je wellicht weet van het filmen met kleine en lichte smartphones. Ondanks hun compacte afmetingen bieden dergelijke modellen voldoende ruimte voor grote beeldsensoren en hoogwaardige lenzen voor een scherp, ruis loos en kleurrijk beeld.

Dash cam

Dashcams zijn meestal vierkante minicamera's die je op de voorruit of het dashboard van je auto kunt bevestigen. Dergelijke camera's registreren de verkeerssituatie meestal in een continue lus en verwijderen daarbij oudere opnames - bijvoorbeeld om een ongeval of verkeersovertreding te documenteren. Veel modellen kunnen ook worden gebruikt om specifieke individuele foto's te maken, bijvoorbeeld bij het draaien van een ronde op het circuit.

Schouder camera

Als de professionals op televisie vastleggen wat er ter plaatse gebeurt, komen ze dichterbij met grote videocamera's die op de schouder worden gedragen. Dergelijke bolides met lichtsterke lenzen en grote beeldsensoren in meerdere uitvoeringen voor de afzonderlijke basiskleuren (technisch jargon "3 CCD") zijn ook beschikbaar voor semi-professioneel gebruik. Dit zijn de betere camcorders als je beelden waardeert in uitzendkwaliteit.

Welke camcorder kun je het beste kopen?

Voordat je een bepaald model kiest, dien je de technische gegevens en eigenschappen af te stemmen op je wensen.

Maten en gewicht

Hoewel de trend in de richting van miniaturisering gaat, mag de behuizing van een camcorder niet te klein of te licht zijn. Een lengte van 15 tot 20 cm en een gewicht tussen 200 en 500 gram zorgen ervoor dat de camera prettig in de hand ligt. Sommige hoogwaardige handheld-camera's wegen tot 800 gram, waarbij het hogere gewicht te danken is aan grote batterijen, volledige technische uitrusting en statige lenzen. Bij schoudercamera's spelen afmetingen en gewicht een ondergeschikte rol ten opzichte van de opnamekwaliteit, zodat dergelijke modellen tot 2,5 kg wegen en meer dan 40 cm lang kunnen zijn.

Resolutie en sensor

De Full HD-resolutie met 1.920 x 1.080 pixels (1080p) wordt beschouwd als de standaard voor camcorders. Slechts een paar minicamera's of dashcams maken de foto met een kleinere sensor en 1280 x 720 pixels (720p). Wil je filmen in 4k-kwaliteit, dan moet je een Ultra HD-model overwegen met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels (2160p). De grootte van de sensor is van cruciaal belang voor een beeld met weinig ruis, dus deze moet een diameter hebben van ten minste 1/3 inch. Professionele camera's gebruiken 1 / 2.3-inch chips en/of drie sensoren voor rood, groen en blauw, wat resulteert in een realistischer kleurenbeeld.

Optica en zoom

Als het om lenzen gaat, bieden modellen uit het instapsegment van enkele bekende merkfabrikanten ook goede kwaliteit. In het professionele segment wordt gebruik gemaakt van uitgebreid bewerkte optica met grote glaselementen, die qua kwaliteit zeker kunnen wedijveren met de lenzen van spiegelreflexcamera's. Als het gaat om de brandpuntsafstand, moet je letten op hoe sterk de optische zoom is - dit verandert de brandpuntsafstand. Met optische zoom zijn waarden tussen 10x en 25x realistisch. Hogere zoomniveaus zoals 150x of 300x worden elektronisch geïnterpoleerd, waardoor er kwaliteitsverlies kan optreden als je heel dicht bij het onderwerp komt.

Display en zoeker

Elke camcorder heeft een uitklapbaar display waarop je tijdens het opnemen het onderwerpgebied kunt controleren en bestaande opnamen kunt bekijken. Hier heeft een schermdiagonaal van 3,5 inch (ongeveer 8,8 cm) de overhand gehad. Het vastgelegde beelddeel wordt herkenbaar gemaakt met behulp van de zoeker. Als je vaak filmt in moeilijke lichtomstandigheden - bijvoorbeeld in felle zon - is een extra zoeker die je direct in het oog kunt brengen een voordeel.

Opslagcapaciteit

Slechts enkele camcorders zijn uitgerust met interne geheugenchips voor het opslaan van digitale videogegevens. De meeste modellen gebruiken geheugenkaarten die in de camerabehuizing worden gestoken. Let op de compatibiliteit met verschillende standaarden zoals SD, microSD, SD-HC of SD-XC en de maximale adresseerbare opslagcapaciteit, die kan oplopen tot 512 gigabyte.

Tip: Stem de capaciteit van de geheugenkaart af op de gewenste videoresolutie. Op een kaart van 32 gigabyte passen ongeveer 40 minuten full HD-video, terwijl een model van 128 gigabyte ruimte biedt voor maximaal 160 minuten.

Connectiviteit

De meeste camcorders hebben een HDMI-uitgang en kunnen rechtstreeks op een televisie worden aangesloten. Als je video's op de computer wilt bewerken, moet er een snelle USB-interface in de 3.0-standaard beschikbaar zijn. Met Wi-Fi-connectiviteit kan je camera via Wi-Fi in het thuisnetwerk worden geïntegreerd. Modellen met Bluetooth en NFC maken vaak verbinding met een tablet mogelijk die dienst doet als grote controlemonitor.

Batterijduur

Om zo lang mogelijk onderweg te kunnen filmen, moet je camcorder zijn uitgerust met een vervangbare lithium-ionbatterij met een hoge capaciteit. Terwijl grote professionele camera's meestal maar 1 tot 1,5 uur meegaan, kunnen kleinere handcamera's een looptijd tot 5 uur halen.

Tip: Als je van plan bent om hem vaak ver van een stopcontact te gebruiken, moet je een camerabatterij kopen om deze te kunnen vervangen wanneer nodig.

Audio en microfoon

De meeste camcorders zijn uitgerust met een stereomicrofoon. Dat is ruim voldoende voor de meeste filmprojecten. Voor hogere eisen aan het geluid zijn modellen met vier of meer geïntegreerde microfoons geschikt voor het opnemen van surroundgeluid in Dolby Digital-formaat. Om het geluid verder te verbeteren, hebben sommige modellen aansluitingen en montagemogelijkheden voor externe microfoons.

Extra's

Verschillende motiefprogramma's en automatische functies behoren tot de basisuitrusting van de meeste camera's. Voor creatief filmen moet je nieuwe camcorder ook handmatige instellingsopties hebben, bijvoorbeeld voor diafragma, witbalans of scherpstelling. Speciale opnamemodi zoals time-lapse of slow-motion helpen je om lange of korte processen weer te geven. Een nachtzichtmodus legt gebeurtenissen op de geheugenkaart vast, zelfs in volledige duisternis.

Deze videocamera's zijn geschikt voor jou

De keuze voor het juiste cameramodel wordt grotendeels bepaald door je kwaliteitseisen en het gewenste toepassingsgebied. De volgende indeling kan je helpen een beslissing te nemen.

De Sony handycam voor de casual filmmaker

Je pakt de camera zelden uit en filmt alleen bij speciale gelegenheden of op vakantie. Een kleine, lichtgewicht camcorder met basisfunctionaliteit en Full HD-sensor is daarom de juiste keuze voor jou. Handige modellen met een behuizing die rond de 200 tot 250 gram weegt en functies als zoom, display en diverse aansluitmogelijkheden zijn geschikt.

Filmcamera's en 4K video camera's voor veeleisende filmmakers

Je filmt vaak en met plezier en stelt daarom hoge eisen aan de functionaliteit en kwaliteit van je videocamera. 4k-modellen met veel automatische functies en handmatige correctiemogelijkheden zijn voor jou gemaakt. Klassieke handheld-cameraformaten zijn wat lager geprijsd dan schoudercamera’s.

Dashcam met stabilizer voor chauffeurs

Je wilt je voertuig uitrusten met een camera zodat je je ritten kunt vastleggen of bewijsmateriaal kunt inzien bij een ongeval. Daarom bevestig je een dashcam aan de voorruit of het dashboard. Met een stabilisator zorg je ervoor dat je beelden bij iedere rit goed opgenomen kunnen worden. Er zijn full HD-modellen met basisuitrusting en de prijsklasse loopt op voor apparaten met een breed scala aan aansluitmogelijkheden.

Hoe kan ik een camcorder aansluiten op mijn PC of TV?

Een camcorder heeft zelf vaak al veel opties, maar soms is het ook prettig om je beelden terug te zien op een groter scherm of uitgebreid na te kunnen bewerken in een speciaal programma en veilig op te kunnen slaan als back-up. Je kunt hiervoor je camcorder aansluiten op je computer of televisie. Voor een koppeling met je TV is een HDMI-kabel of eventueel bijbehorende stereokabel vaak voldoende. Dit verschilt per type en merk camcorder. Het advies is daarom om altijd vooraf de gebruiksaanwijzing van je apparaat te raadplegen. Ook voor de aansluiting met je PC is het benodigd materiaal afhankelijk van je camcorder en de opties op je computer of laptop. Wanneer deze beiden over een USB-poort beschikken, kan de aansluiting eenvoudig worden gemaakt met een USB-kabel. Ook hiervoor is het aan te raden om de specificaties en gebruiksaanwijzing van je camcorder goed door te lezen.