Waar koop je de beste digitale camera's?

Of het nu op een strandvakantie is, op een feest of een concert, op een stedentrip in het weekend of op een dag wandelen in de bergen - wanneer bagage klein en licht moet zijn, maakt een compact camera optimaal gebruik van zijn voordelen. Maar in vergelijking met spiegelreflex-, systeem- of bridgecamera's nemen compact camera's niet alleen minder ruimte in beslag en wegen ze ook minder, ze zijn ook nog eens uiterst gebruiksvriendelijk en je maakt snel je foto. Ook zijn de beelden doorgaans scherper dan op een mobiele telefoon en kunnen er afdrukken op groot formaat worden gemaakt. Bovendien is de ontspanknop meestal gemakkelijker te gebruiken dan het aanraakveld van een smartphone. Bij OTTO vind je de beste compact camera's in verschillende soorten en maten.

Inhoudsopgave

Hoe weet ik welke camera het beste bij mij past? Camera's vergelijken
Welke digitale fotocamera moet ik kopen, waar moet ik op letten en hoe werkt het?
Bediening en verscheidenheid aan programma's

Hoe weet ik welke camera het beste bij mij past? Camera's vergelijken

Er zijn verschillende soorten compact camera's met verschillende prijzen. Het is belangrijk dat je vooraf goed weet wat voor opties er zijn en welke functies de camera moet hebben die je gaat aanschaffen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende opties die je hebt.

Wat is een goede camera voor beginners? De compacte voor snapshots

Een snelle foto van de kerk in de oude stad en zijn ornamenten of een momentopname van de baby die een hapje eet - een compact camera is bij de hand en klaar voor gebruik op het juiste moment. Camera's in deze categorie hebben speciale programma's voor een bijzonder comfortabele bediening en zijn daarom bijzonder handig als je niet helemaal zeker weet hoe je ze moet gebruiken. Voor senioren en mensen met oogproblemen is het voordelig dat de vereenvoudigde menubediening groter lijkt en daardoor beter leesbaar is.

De aanvulling op de professionele camera

Een kleinere compact camera kan ook goed van pas komen als aanvulling op een bridge-, reflex- of systeemcamera, bijvoorbeeld als een grote camera onpraktisch is op een backpacktrip. Als hobbyfotograaf moet je ervoor zorgen dat een camera van dit type beschikt over een handmatig menu, belichtingsregeling en de mogelijkheid om de witbalans individueel in te stellen, wat het scala aan functies beschikt.

Het model voor kleine fotografen

Kinderen kijken graag naar foto's en willen vaak zelf foto's maken. In plaats van steeds weer je eigen digitale camera af te geven, zijn kindercamera 's hier ideaal. Deze modellen met vaste brandpuntsafstand zijn stevig, kleurrijk en speciaal ontworpen voor kinderhanden. De bediening is eenvoudig gehouden, zodat kinderen ouder dan vijf jaar geen hulp van volwassenen nodig hebben. Je kinderen kunnen hun foto's op de camera bekijken, kaders toevoegen of andere ontwerpopties kiezen. Sommige fabrikanten rusten de camera's uit met houders voor kinderfietsen, scooters en skateboards.

De camera voor buiten- en actiefoto's

Met sommige modellen kun je onderwaterfoto's, slow motion-video's en 360°-opnamen maken. Apparaten voor actiefoto's in ruwe omgevingen zijn robuust en waterdicht, bij sommige modellen kun je macro-opnames maken of foto's maken met een fisheye. Met nog andere apparaten kun je foto's en video's live verzenden naar YouTube en Facebook. Andere kenmerken van dergelijke modellen zijn GPS, positiesensor en versnellingssensor.

Welke digitale fotocamera moet ik kopen, waar moet ik op letten en hoe werkt het?

De basisstructuur van een compact camera is altijd hetzelfde: lens, behuizing, chip, voeding en display. De camerabehuizingen zijn meestal gemaakt van plastic. Die van metaal zijn echter robuuster. Er zijn nog meer opties waar je rekening mee moet houden. Waar je op moet letten bij het vinden van jouw nieuwe compact camera, lees je hieronder.

Zoom

De lenzen van compact camera's zijn meestal uitgerust met een zoom die begint in het groothoekbereik en overgaat in het telebereik. De bandbreedte loopt van 2,9x optische zoom tot 40x super zoom. Maar let op: een groter zoombereik gaat altijd ten koste van de lichtintensiteit. Dit betekent dat je met een grote zoom goede foto's kunt maken in felle lichtomstandigheden. Je krijgt een goede lichtintensiteit met een minimaal diafragma tussen f/1.8 en f/2.8. De informatie over de digitale zoom is verwaarloosbaar, omdat de camera slechts een deel van je onderwerp maakt. Je verlaagt dus alleen de resolutie en daarmee de kwaliteit van je afbeeldingen.

Brandpuntafstand

De brandpuntsafstanden van de camera's variëren van 4 mm tot 160 mm optische zoom. Welk beelddeel je ermee neemt hangt af van de grootte van de chip in de camera. Sommige camera's hebben beeldstabilisatoren om wazige beelden te voorkomen. Dit is vooral handig voor lenzen met een lage snelheid.

De camerachip en zijn resolutie

De beeldresolutie van compact camera's ligt tussen de 15 en 21 megapixels. Dit is voldoende om ook afbeeldingen in DIN A4 te maken of om een ​​royale sectie te kiezen. In de camera zit vaak een CMOS sensor met naast of boven elkaar liggende kleurgevoelige sensoren met een beelddiagonaal van 1 inch ingebouwd. Dit vergroot de brandpuntsafstand met een factor 2,7 ten opzichte van het 35mm formaat. Een camera met een zoom van 8,8 tot 25,7 mm haalt zo brandpuntsafstanden tussen 24 en 70 mm in 35 mm-formaat. Sommige fabrikanten geven aan dat de brandpuntsafstand van hun compact camera's al is omgebouwd naar het 35mm-formaat.

Weergave

Dankzij schermen op de camera kun je je onderwerpen tijdens en na de opname beoordelen. Er zijn ook modellen met een kantelbaar scherm. Vrijwel alle compact camera's hebben een display. De fabrikanten gebruiken OLED- of LCD-technologie. De diagonalen van de displays meten tussen 0,5 en 3 inch- dus van 1,27 tot 7,6 cm. De displays zijn vaak ingebouwd in de achterkant van de camera en sommige zijn uitgerust met touch-technologie. De camera's zijn ook verkrijgbaar met een opvouwbaar of draaibaar display. Hiermee voorkom je reflecties op het display door sterk zonlicht en maak je makkelijker beelden vanuit een positie boven je hoofd of vanuit een gehurkte positie. Op sommige apparaten kun je optioneel jouw foto's maken door de klassieke zoeker. Dit heeft als voordeel dat men zo vaak direct in de camera kijkt en niet in de ogen van de fotograaf die zijn hoofd enkele centimeters boven de camera heeft.

Bediening en verscheidenheid aan programma's

Compact camera's bieden je meestal tussen de 10 en 25 programma's, inclusief instellingen voor landschappen, zonsondergang, sport of snelheid, nacht en panorama. De camera's herkennen met gezichtsherkenning tot acht gezichten en stellen daarop scherp. De functie "Glimlachdetectie" zorgt voor een glimlach op jouw foto's door de camera alleen te activeren wanneer jouw vrienden glimlachen. Intelligente motiefherkenning maakt het hanteren van de camera nog gemakkelijker voor je. Als je daarentegen niet alleen tevreden wilt zijn met de vooraf ingestelde standen, kies dan voor een camera waarbij je de belichtingscompensatie, handmatige witbalans en scherpstelpunten afzonderlijk kunt instellen. Met een ingebouwde GPS-module kun je later de exacte locatie van de opname bepalen.

Video- en geluidsopname

De meeste compact camera's maken ook video in HD-, Ultra HD- en 4K-kwaliteit. Merk op dat niet elke camera die video produceert geluid kan opnemen. Sommige modellen bieden HDR, wat staat voor High Dynamic Range en betekent een hoog contrastbereik. Dit betekent dat bij het maken van foto's met zeer donkere en zeer heldere gebieden tegelijk, en bij het maken van foto's bij weinig licht, details te zien zijn.

Gewicht en hoogte van de point and shoot camera

Met een afmeting van 9 x 5 x 2 cm tot 10 x 6 x 4 cm wegen compact cameramodellen tussen 120 en 550 gram - ze zijn half zo groot als een paperback boek. Grootte en gewicht worden fundamenteel bepaald door de lens: hoe groter de lichtintensiteit, dus de kwaliteit van de lens, hoe groter en zwaarder deze en dus de camera. De lenzen van lichte camera's zijn vaak gemaakt van plastic; Voor zwaardere camera's gebruiken fabrikanten lenzen van gecoat glas.

Stroomvoorziening

Bij de keuze voor je compact camera heb je modellen met ingebouwde of met vervangbare camerabatterijen op basis van lithium-ion technologie. De fabrikanten stellen dat hun camera's tussen de 200 en 355 foto's per batterijlading kunnen maken. Je krijgt ook camera's met een vak voor AA-batterijen.

Geheugenkaart

Je kunt microSD- en SD-kaarten gebruiken als opslagmedia. Sommige camera's hebben intern geheugen, maar dit biedt slechts ruimte voor een paar foto's - een noodoplossing als je thuis je geheugenkaart op je pc bent vergeten.

Bliksem

Bijna alle compacte digitale camera's hebben een flitser, en sommige modellen hebben ook een voorflits om rode ogen te voorkomen. Met verschillende flitsstanden kun je zelfs bij weinig licht creatieve foto's maken. Als de camera geen flitser heeft, heeft deze altijd een flitsschoen waarop je externe flitsers kunt bevestigen. De flitsschoentjes zijn gestandaardiseerd, waardoor je met een clip-on flitser niet gebonden bent aan een flitser fabrikant.

Afbeeldingsoverdracht

De beelden worden via een micro-USB- of HDMI-aansluiting overgebracht naar jouw pc of de printstations in drogisterijen. Maar je kunt foto's ook draadloos - dus via Wi-Fi - overzetten. Hiervoor zijn sommige camera's uitgerust met NFC-technologie via Bluetooth en WLAN. Hierdoor sluit je je camera eenvoudig aan op smartphones, tablets of compatibele printers.

Apparatuur: draagriem, tasje, hoesje en meer

De standaard accessoires van elke compact camera zijn een draagriem of schouderriem, instructies en een kabel voor opladen, en tasje of hoesje en een gegevensoverdracht. De fabrikanten bieden vaak software aan voor het bewerken van foto's en video's om te downloaden op hun websites. Hiermee kun je afbeeldingen bewerken, bijvoorbeeld om 360° afbeeldingen samen te stellen.