Digitale camera's: bepaal wat voor jou de beste digitale camera is

In dit overzicht lees je welke soorten digitale camera's er zijn, welk model bij je past en hoe je met de juiste accessoires je creatieve mogelijkheden kunt uitbreiden.

Inhoudsopgave

Koop een digitale camera voor echt goede fotografie
Wat is een goede digitale (compact) camera om mee te beginnen?
Fotocamera's voor de beginner of incidentele fotograaf
Bridge-camera's en superzoomers voor de veeleisende fotograaf
Systeem- en reflexcamera's voor gevorderde gebruikers
Hoe werkt een digitale camera en op welke functies moet je letten?
Welke accessoires heb ik nodig voor mijn digitale camera?
Digitale camera van merken als Canon, Nikon, Sony, Panasonic
Op zoek naar een goedkope camera of een goede aanbieding?

Koop een digitale camera voor echt goede fotografie

 • Met een goede digitale camera maak je vaak foto's en video's in betere kwaliteit dan met een smartphone.
 • Digitale camera's hebben extra functies en meestal meer instellingsmogelijkheden, vooral bridge- en reflexmodellen.
 • Maar compactcamera's hebben vaak ook voordelen, zoals een betere optische zoom. Daarnaast maak je ook bij slechte lichtomstandigheden vaak goede foto's.
 • Je kunt camera's uitrusten met een breed scala aan accessoires voor extra functies en gebruiksgemak.
 • Ook bespaar je de batterij en opslagruimte van je smartphone wanneer je opnames maakt met een extern apparaat.

Wat is een goede digitale (compact) camera om mee te beginnen?

Er zijn veel verschillende soorten digitale camera's. Als je voor het eerst een digitale camera koopt en er nog weinig ervaring mee hebt kun je kiezen voor een eenvoudige compactcamera. Bekijk de verschillende mogelijkheden hieronder om je keuze makkelijker te maken.

Fotocamera's voor de beginner of incidentele fotograaf

Instapmodellen met digitale zoom

Compactcamera's zijn geschikt voor beginners op het gebied van digitale fotografie. Een groot voordeel van de compact camera is dat ze erg licht en klein zijn, hierdoor passen ze vrijwel in iedere tas of zak. Zo kun jij hem overal gemakkelijk mee naar toe nemen. Modellen met digitale zoom en resoluties vanaf 8 megapixels hebben voldoende reserves om afbeeldingen tot een formaat van 18 x 10 cm uit te printen. Veel modellen kunnen zelfs video-opnames in HD-formaat maken.

Digitale camera's met optische zoom

Compacte middenklasse camera's met optische zoom bieden je meer mogelijkheden, omdat je vanaf één locatie foto's kunt maken met verschillende secties. Je kunt objecten die verder weg zijn ook dichterbij halen. Met sensoren met een hoge resolutie vanaf 12 megapixels zorgen ze bovendien voor scherpere beelden.

Compacte professionele camera's

Handige high-end camera's zijn bedoeld voor veeleisende fotoamateurs of zijn geschikt als tweede toestel voor professionele fotografen. Dergelijke modellen worden gekenmerkt door een robuuste en duurzame behuizing, eersteklas optica met optische zoom en resoluties tot 20 megapixels.

Bridge-camera's en superzoomers voor de veeleisende fotograaf

Superzoomcamera's met grote inzoommogelijkheden

Superzoomcamera's bestrijken een breed scala aan brandpuntsafstanden. De zoomfactor geeft aan hoeveel de grootste brandpuntsafstand van de camera groter is dan de kleinste. Zo heeft een model met een initiële brandpuntsafstand van 24 mm en een maximale brandpuntsafstand van 480 mm een ​​20x zoom. Superzoom camera's met maximaal 120x zoom zijn momenteel beschikbaar.

Bridge-camera's met professionele functies

Bridge-camera's zijn qua vorm, grootte en gewicht vergelijkbaar met de systeem- en digitale SLR-camera's. In tegenstelling tot hen zijn ze echter uitgerust met een vast geïnstalleerde lens die wordt gekenmerkt door een hoge lichtintensiteit en optische kwaliteit. Ze bevatten ook grote en daarom geluidsarme sensoren en veel extra functies zoals high-speed opnames, wifi-ondersteuning of 4K-video's. De behuizing biedt ruimte voor een groot display, een optische of digitale zoeker en een krachtige flitser.

Systeem- en reflexcamera's voor gevorderde gebruikers

Spiegelloze systeemcamera's: goede compacte topklasse fotocamera

Spiegelloze systeemcamera's combineren de sterke punten van compact- en reflexcamera's en bieden een zeer hoge fotokwaliteit. Ze worden ook wel DSLM's genoemd, wat staat voor "Digital Single Lens Mirrorless". Door het ontbreken van een spiegel is de behuizing van een systeemcamera veel platter dan die van een spiegelreflexmodel. DSLM's met relatief kleine sensoren zoals het micro four thirds formaat zijn bijzonder compact. Als je waarde hecht aan vloeiende beelden, zelfs bij hoge ISO-getallen, kies dan voor een model met een APS-C of volformaat sensor.

Spiegelreflex camera's: wat is het beste fototoestel voor de veeleisende fotograaf?

De digitale spiegelreflexcamera (DSLR) is het enige type camera waarmee je via de zoeker direct door de lens kunt kijken en zo precies het gedeelte kunt identificeren dat uiteindelijk op de foto te zien zal zijn. Er is een uitgebreid assortiment lenzen en andere accessoires beschikbaar. Deze omvatten extreme groothoek- en fisheye-lenzen voor architectuur- en kunstfotografie, vaste brandpuntsafstanden voor portretten, macrolenzen, supertelelenzen voor natuur- of sportfotografie en nog veel meer.

Hoe werkt een digitale camera en op welke functies moet je letten?

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand is een maatstaf of onderwerpen verkleind, op een normale schaal of vergroot worden afgebeeld. Meestal wordt de brandpuntsafstand in millimeters gegeven ten opzichte van het 35mm formaat. Hierdoor kun je camera's beter vergelijken met sensoren van verschillende afmetingen. Lenzen kunnen worden onderverdeeld in verschillende klassen op basis van hun brandpuntsafstand:

 • Groothoeklenzen bieden brandpuntsafstanden van 35 mm en minder. Ze verkleinen objecten en brengen zo een groter deel in beeld.
 • Normale brandpuntsafstanden in het bereik van 40 tot 60 mm geven het onderwerp grotendeels neutraal weer, zoals we het met het blote oog waarnemen.
 • Portretzooms met brandpuntsafstanden van 50 tot 80 mm zijn goed voor het inzoomen op gezichten of mensen in de achtergrond.
 • Telelenzen met een lange brandpuntsafstand tussen 100 en 500 mm brengen verre objecten heel dichtbij.

Sluiter

 • Wanneer je de ontspanknop op je camera indrukt, maakt de sluiter het pad voor de lichtstralen korte tijd vrij - er ontstaat een beeld.
 • Compactcamera's, superzoom- en bridgecamera's werken meestal met een centrale vergrendeling.
 • De sluiter bevindt zich in de lens en wordt tijdens de belichting als een diafragma geopend of uit het stralingspad gezwenkt.
 • Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's hebben meestal een spleetsluiter waarin twee lamellen worden gebruikt.
 • Elektronische rolluiken zijn in sommige camera's te vinden. Ze bedekken de sensor niet mechanisch, maar schrijven beeldinformatie op de geheugenkaart in overeenstemming met de belichtingstijd.

Resolutie

 • De sensoren van de huidige digitale camera's bieden een resolutie van 8 tot ruim 50 megapixels. 1 megapixel staat voor een miljoen pixels.
 • Het aantal pixels zegt echter weinig over de beeldkwaliteit. Dit hangt ook af van de sensorgrootte, de gegevensverwerking van de camera en de kwaliteit van de lens.
 • Hoe groter de sensor en hoe lager het aantal pixels, hoe lager de beeldruis, omdat er minder fotocellen op het oppervlak hoeven te worden ondergebracht.
 • Een 12 megapixel compactcamera met dezelfde sensorgrootte kan een beter beeld leveren dan een 16 megapixel model, aangezien de beeldruis bij dit model groter kan zijn.

Afdrukformaten

Als je afdrukken van je foto's wilt maken, kan een vuistregel je helpen de vereiste resolutie in te schatten:

 • De lengte maal de breedte van de sensor in pixels gedeeld door 100 komt overeen met de respectieve randlengte van de afdruk in millimeters.
 • Een chip van 6 megapixels met een zijlengte van 2.000 x 3.000 pixels maakt haarscherpe afdrukken tot ongeveer A4 mogelijk.
 • Een 24-megapixel chip met 4.000 x 6.000 pixels is voldoende voor een formaat tot circa A2.
 • In veel gevallen zijn echter twee keer zo grote afdrukken mogelijk in acceptabele kwaliteit, afhankelijk van het onderwerp en de helderheid.

Vertraging sluitertijd

De ontspanvertraging is de tijd tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto. Een zekere vertraging is onvermijdelijk omdat na het activeren verschillende functies worden uitgevoerd. Zo wordt de lens tot op het geselecteerde f-getal gestopt, wordt de juiste belichting bepaald en wordt bij spiegelreflexcamera's de spiegel opgeklapt.

Autofocus snelheid

Het vinden van het scherpstelpunt (autofocus) heeft een grote invloed op de camerasnelheid. Vooral compactcamera's, waarvan de autofocus de scherpte meet op basis van het contrast, kunnen hier lang over doen. De reden: je stelt meerdere keren scherp voorbij het eigenlijke scherpstelpunt en weer terug om de juiste scherpstelling te vinden door de meetwaarden te vergelijken.

Tip: Het fase-autofocussysteem dat wordt gebruikt in spiegelreflex- en systeemcamera's is veel sneller, omdat het bij de eerste meting het juiste scherpstelpunt kan bepalen met behulp van verticale randen in het beeld.

Aansluitingen

 • De meeste digitale camera's hebben een USB-poort waarmee ze op een computer kunnen worden aangesloten voor gegevensoverdracht.
 • Wil je video's maken met je digitale camera, dan is een HDMI aansluiting een voordeel om de camera aan te sluiten op een televisie of projector.
 • Als ambitieuze filmmaker moet je ervoor zorgen dat de camera een aansluiting heeft voor een externe microfoon.
 • Met een koptelefoonaansluiting regel je het geluid tijdens het opnemen zonder gestoord te worden door omgevingsgeluid.
 • Voor professionele eisen is een flitsaansluiting belangrijk, waarmee steekflitsers of externe flitslampen kunnen worden aangestuurd.
 • WLAN, Bluetooth en NFC maken draadloze communicatie met computers en mobiele apparaten zoals smartphones of tablets mogelijk.

Welke accessoires heb ik nodig voor mijn digitale camera?

 • Je fotoapparatuur berg je veilig op in een cameratas.
 • Met extra geheugenkaarten en camerabatterijen ben je altijd klaar voor gebruik, ook tijdens lange sessies of op vakantie.
 • Een statief brengt de camera in een trillingsvrije positie en voorkomt onscherpte van het beeld, vooral bij teleopnamen.
 • Naast een groot aantal verwisselbare lenzen omvat de uitrusting van een fotograaf ook een systeemflitser voor het maken van foto's bij slechte lichtomstandigheden.

Digitale camera van merken als Canon, Nikon, Sony, Panasonic

OTTO verkoopt veel verschillende digitale camera's van verschillende bekende merken. Als je al een voorkeur hebt voor een merk, kun je deze kiezen in de merkenfilter. Dan zie je meteen al het aanbod van je voorkeursmerk.

Op zoek naar een goedkope camera of een goede aanbieding?

Met behulp van de prijsfilter pas je het zoekbereik aan op jouw budget. Je ziet dan snel welke camera's binnen jouw budget vallen. Let ook op de Sale stickers linksboven op de foto's. Deze digitale camera's zijn afgeprijsd, dus zeker te bekijken als je op zoek bent naar een goede aanbieding.