Wat is de beste DVD speler voor jou?

Heb jij nog veel DVD's en kijk je deze graag regelmatig. Of wil je je op DVD gebrande familiefilmpjes bekijken op de TV, dan is een DVD speler een handig apparaat voor jou. Ook als je een lange autorit voor de boeg hebt, houd je kleine kinderen zoet met leuke filmpjes op een draagbare DVD speler. We leggen je hier uit wat voor DVD spelers er zijn en waar je op moet letten als je er een wilt kopen.

Inhoudsopgave

Flexibel films kijken en media afspelen
Welk type dvd speler wil je kopen: stationair of draagbaar?
Waar moet je op letten bij het kopen van een dvd-speler?
Wat kost een DVD speler?
DVD spelers van bekende merken als Lenco, Panasonic en Sony

Flexibel films kijken en media afspelen

Ook nu er zoveel streamingdiensten beschikbaar zijn is een dvd-speler handig. Je kunt verschillende films en series online vinden, maar niet allemaal. Je favoriete film of serie die je altijd beschikbaar wilt hebben, kijk je vanaf DVD op je eigen DVD speler. Je bent dan onafhankelijk van het aanbod van TV en streamingdiensten. Ook heb je geen internetverbinding nodig. De spelers kunnen ook DVD's lezen met zelf opgenomen filmpjes. Afhankelijk van het model kunt je ook cd's en mp3-bestanden afspelen of van het tv-toestel opnemen. Mobiele dvd-spelers kunt je onderweg meenemen - bijvoorbeeld in de auto, in het park of op de camping.

Welk type dvd speler wil je kopen: stationair of draagbaar?

Er zijn twee versies van dvd-spelers beschikbaar voor gebruik in verschillende situaties.

Externe thuis dvd-speler met HDMI aansluiting

Een stationaire dvd-speler gebruik je bijvoorbeeld in de woon- of slaapkamer. Je sluit hem eenvoudig aan op je televisie en geniet comfortabel en van films, series en nog veel meer.

Kleine portable (draagbare) DVD spelers met scherm

Je kunt een draagbare dvd-speler meenemen en overal gebruiken. Deze modellen hebben een geïntegreerd display en een oplaadbare batterij en zijn over het algemeen kleiner en makkelijk mee te nemen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dvd-speler?

Bij de aanschaf van een dvd-speler zijn vooral de aansluitmogelijkheden, de ondersteunde mediaformaten en de extra functies van belang.

Mediaformaten en schijven

De meeste dvd-spelers kunnen niet alleen dvd's lezen, maar ook cd's. Zo kun je ook naar muziek luisteren op een DVD speler. Nog flexibeler ben je als het model ook mp3's van cd's en dvd's afspeelt. Als je blanks gebruikt, d.w.z. cd's of dvd's die je zelf hebt gebrand, moet je speler deze schijven ook kunnen verwerken. In de productbeschrijving worden zowel de afkortingen CD-R als DVD-R, DVD+R en DVD-RW genoemd. Bovendien moet je dvd-speler verschillende afspeelformaten kunnen lezen en afspelen: naast MP3 zijn dit vaak de audioformaten WMV of AAC evenals de gangbare videoformaten MPEG4, AVI, WMV, DivX, MKV of MOV. Doorgaans zullen dvd-spelers ook afbeeldingsbestanden weergeven, vooral in JPEG-indeling.

Aansluitingen

Op de televisie sluit je een stationaire dvd-speler aan. Bij de meeste moderne tv's en spelers gebruik je hiervoor een HDMI-kabel, die beeld en geluid zonder verlies doorgeeft. Als je een ouder tv-toestel zonder HDMI-slot hebt, heeft je dvd-speler een Scart-aansluiting nodig. Enkele afspeelapparaten hebben een extra of in plaats daarvan een andere analoge aansluiting, een composiet video-aansluiting. Sommige stationaire spelers en bijna alle draagbare versies zijn ook uitgerust met een USB-slot: je kunt dan een stick met audio- of videogegevens op de speler aansluiten. Handig is ook een SD-kaartslot: je schuift de bijvoorbeeld geheugenkaart van de digitale camera er in en bekijk de foto's. Je kunt een koptelefoon aansluiten op de mobiele apparaten, soms zelfs twee. In een draagbare DVD spelers zitten ook geïntegreerde luidsprekers, waarmee je meestal stereo kunt weergeven.

Netwerkcapaciteit

Sommige dvd-spelers in de woonkamer kunnen verbinding maken met het thuisnetwerk. Hiermee heb je toegang tot extra content, bijvoorbeeld van diensten als Netflix. Als alternatief kunt je inhoud van je computer naar de speler streamen. Moderne televisies zijn echter meestal ook netwerk-compatibel, in dat geval heb je deze functie op de speler niet nodig.

Afmetingen en gewicht

Bij een stationaire dvd-speler is de grootte niet zo belangrijk als bij een mobiel apparaat. Toch moet je voor de aankoop meten hoeveel ruimte je hebt. Spelers voor de woonkamer hebben meestal vergelijkbare afmetingen: ze zijn tussen de 27 en 31 cm breed, ongeveer 21 cm diep en net geen 4 cm hoog. De mobiele spelers verschillen veel meer in grootte: ze kunnen bijvoorbeeld 17 x 15 x 4 cm of 24,7 x 19 x 4 cm meten. Hoe groter het toestel, hoe breder en hoger het scherm. Het gewicht is niet relevant voor de stilstaande spelers, ze wegen meestal tussen de 900 en 1.100 g. Bij de mobiele apparaten die je misschien mee wilt nemen, kun je kiezen tussen waarden van 700 tot 1.300 g.

Tip: Sommige draagbare dvd-spelers worden geleverd in een dubbele verpakking: je kunt dan dezelfde film op een tweede scherm bekijken als op het eerste. Dit is handig als je meerdere kinderen hebt, dan kan ieder zijn eigen display gebruiken.

Schermgrootte en resolutie

Mobiele spelers hebben displays van verschillende afmetingen, meestal 7, 9 of 10 inch. Met een groter scherm is films kijken leuker omdat je meer ziet. Het apparaat wordt dan echter groter en onhandiger. Meestal gaat het om LCD of LCD-TFT schermen: LCD staat voor "Liquid Crystal Display" als verzamelnaam voor liquid crystal schermen. TFT is een speciale LCD-technologie waarmee alle LCD-monitoren werken. Het maakt dus niet uit of de productbeschrijving LCD of LCD-TFT zegt. Belangrijker is de resolutie: deze kan 640 x 234 of 1.024 x 600 pixels zijn. Sommige modellen hebben een HD-resolutie van 1.366 x 768 pixels. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.

Tip: De meeste draagbare apparaten hebben een 16:9-scherm, wat overeenkomt met het gangbare bioscoopformaat. Sommigen hebben een 4:3-scherm, dan zie je bij veel films zwarte strepen aan de boven- en onderkant.

Afstandsbediening

Een afstandsbediening is standaard bij stationaire dvd-spelers in de woonkamer. Je kunt ze gebruiken om een film te starten en te stoppen, maar ook om heen en weer te springen en uit het menu te selecteren. Sommige draagbare modellen worden ook geleverd met een afstandsbediening waarmee je het apparaat kunt bedienen.

Vouwfunctie

De mobiele apparaten zien eruit als een laptop zonder knoppen of als een dikkere tablet. Bij de tabletversies wordt de dvd achter het scherm geschoven. Beide hebben voordelen: bij de opvouwbare modellen is het scherm beter beschermd als je de speler opgeborgen hebt.

Tip: Er zijn speciale draagbare dvd-spelers voor kinderen. Ze zijn meestal opvouwbaar, kleurrijk en versierd met vrolijke motieven.

Batterij en gebruik in de auto

Je kunt mobiele spelers gebruiken aan een kabel of met een oplaadbare batterij. De batterij moet minimaal twee tot drie uur meegaan, zodat je van begin tot eind een langere film kunt kijken. Een combinatie toestel met twee schermen heeft vaak maar één batterij geïnstalleerd, waardoor de stroom sneller op is als je beide gebruikt. Sommige fabrikanten leveren een adapter voor in de auto zodat je het apparaat via de 12 V aansluiting van de sigarettenaansteker van stroom kunt voorzien.

Tip: Voor de bediening van een klein afspeelapparaat in de auto is het handig als deze aan de hoofdsteun van de voorstoel kan worden bevestigd. Zorg ervoor dat je dvd-speler wordt geleverd met een geschikte beugel.

Extra functies

Afhankelijk van wat je met je dvd-speler wilt doen, zijn verschillende extra functies handig. Stationaire modellen kunnen soms hervattingspunten opslaan voor maximaal zes dvd's: ze onthouden waar je de film hebt gestopt en springen automatisch naar dat punt wanneer je de speler weer aanzet. Vaak is er een opschalingsfunctie geïntegreerd waarmee de kwaliteit van de films wordt verbeterd en geprojecteerd naar een HD-resolutie. Het beeld en de kleuren worden dan scherper weergegeven - maar zijn niet te vergelijken met "echte" HD-resolutie. Met behulp van een cd-ripfunctie kunt je de muziek automatisch van een cd naar een USB-stick rippen en opslaan. Sommige draagbare apparaten hebben een ingebouwde DVB-T2-tuner: dan kun je onderweg tv kijken, soms zelfs met een timeshift-functie.

Wat kost een DVD speler?

DVD spelers zijn heel betaalbaar. Voor een eenvoudige DVD speler ben je slechts een paar tientjes kwijt. Voor een wat uitgebreider exemplaar met geïntegreerd scherm ben je tussen de honderd en tweehonderd euro kwijt.

DVD spelers van bekende merken als Lenco, Panasonic en Sony

Bij OTTO vind je DVD spelers van bekende merken. Van eenvoudige DVD spelers om aan de TV aan te sluiten, maar ook spelers met een geïntegreerd scherm voor in de auto.