Headsets: ideaal als je je handen vrij wilt houden

Een headset is een koptelefoon voor gebruik op een computer waarmee je ook kunt bellen. We leggen uit waar je op kunt letten bij het kiezen van een headset.

Inhoudsopgave

Wat betekent headset en wat zijn de voordelen?
Wat voor headsets zijn er en wat is een goede headset voor mij?
Op welke dingen moet je letten als je een headset wilt kopen?
Hoe kun je een headset aansluiten op je pc, laptop of game computer?
Welke accessoires zijn er voor hoofdtelefoon-microfooncombo's?

Wat betekent headset en wat zijn de voordelen?

 • Een headset is een combinatieapparaat voor luisteren en spreken dat je gebruikt op een computer, smartphone, tablet of notebook. Het bestaat uit een koptelefoon en een microfoon.
 • Je gebruikt hem voor video telefoniediensten zoals Skype of Zoom, maar je kunt hem ook gebruiken om naar muziek, podcasts of audioboeken te luisteren en te bellen.
 • Zo heb je beide handen vrij en kan je tijdens het gesprek aantekeningen maken of koken.
 • Anderen in de kamer kunnen niet horen wat de andere persoon zegt.
 • Komt er een oproep binnen of wil je een spraakbericht opnemen, dan gebruik je de ingebouwde microfoon.

Wat voor headsets zijn er en wat is een goede headset voor mij?

Gaming-headsets voor Playstation, Xbox of Nintendo Switch

Je speelt graag spelletjes met anderen en praat graag tijdens het spelen met je medespelers en tegenstanders. Hiervoor is een speciale gaming headset geschikt. De on-ear of over-ear koptelefoon schermt omgevingsgeluiden af zodat je je helemaal kunt concentreren op je spel. Ze zijn zowel beschikbaar voor aansluiting op een computer als voor gameconsoles zoals PlayStation, Xbox of Nintendo Switch.

Effectiever werken met pc-headsets

Met een pc-headset kunt je gemakkelijker op je desktop-pc of laptop werken, vooral als je veel telefoneert en tegelijkertijd moet typen of schrijven. Klassieke modellen voor gebruik op kantoor combineren twee oorschelpen met een boommicrofoon die kan worden ingeklapt of gebogen wanneer deze niet nodig is. Dit maakt het voor jou makkelijker om tussendoor iets te drinken of te eten.

Smartphone-headsets voor onderweg

 • Headsets die geschikt zijn voor smartphones zijn praktisch om mee te nemen wanneer je niet op kantoor bent.
 • Veel mobiele headsets zijn draadloos.
 • Lichte in-ear-modellen zijn heel praktisch, vooral bij het sporten. Dergelijke modellen zitten stevig in de gehoorgang, zodat je bijvoorbeeld tijdens het joggen vrij kunt bewegen.
 • Wil je veel bellen terwijl je onderweg bent, dan kun je ook kiezen voor headsets met maar één oortje. Dan kun je omgevingsgeluiden nog goed waarnemen, zodat je nog wel het verkeer kunt horen.
 • Naast oordopjes zijn er ook on-ear en over-ear modellen beschikbaar om onderweg naar muziek te luisteren.

Op welke dingen moet je letten als je een headset wilt kopen?

Type koptelefoon

 • In-ear hoofdtelefoons zijn bijzonder geschikt voor smartphones: ze worden direct in de gehoorgang gestopt. Het voorstuk, dat is voorzien van zachte siliconen, past zich aan de contouren van het binnenoor aan. Deze modellen zitten vrij stevig in het oor.
 • Een koptelefoon voor op het oor bestaat uit twee luidsprekercapsules die met een beugel zijn verbonden en die op de buitenkant van de oren rusten. Op deze manier hoor je omgevingsgeluiden enigszins afgezwakt.
 • Over-ear koptelefoons hebben een luchtdichte en geluiddichte vulling en omsluiten zo het hele oor volledig. Ze zijn daarom bijzonder sterk in het afschermen van omgevingsgeluiden.

Type microfoon

 • Veel headsets hebben de microfoon op een beugel. Als deze kan worden gedraaid of gebogen, kun je de afstand tussen de microfoon en je mond regelen.
 • Op andere modellen zit de microfoon op de kabel. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met smartphones of tablets.

Vorm van de beugel

Er zijn in wezen drie varianten waarmee de koptelefoon van headsets wordt afgesteld. Een oorhaak is een kleine boogvormige houder die doet denken aan een bril en direct over het oor wordt gehangen. Headsets met nek of hoofdband lijken erg op elkaar: bij de ene zit de beugel in de nek, bij de andere op het hoofd. Oordopjes en andere in-ear varianten hebben geen beugel nodig, ze blijven zelf in het oor zitten.

Comfort en vulling

Vooral gaming- en pc-headsets moeten zeer comfortabel zijn om te dragen, zodat ze ook na uren gamen nog steeds comfortabel zitten. Een in maat verstelbare beugel en comfortabel materiaal van de bekleding zijn hiervoor belangrijk. Meestal is het leer, synthetisch leer, schuim of velours. Leer is natuurlijk, synthetisch leer is makkelijk schoon te maken en suède en foam zijn lekker zacht.

Geluidskwaliteit

Goed geluid is een subjectieve ervaring. Er zijn echter een paar dingen waar je op kunt letten. Sommige modellen, vooral voor gamefans, bieden surround sound, vaak 7.1. Ook het frequentiebereik van de koptelefoon is belangrijk. Voor een natuurlijk geluid voor de stem, maar ook voor muziek, moet deze minimaal van 20 Hz tot 20 kHz lopen. Ook het design van de koptelefoon heeft invloed op het geluid. Apparaten met een open oorschelp hebben meestal een lichter geluid. Gesloten over-ear koptelefoons benadrukken vaak de bas.

Ruisonderdrukking actief en passief

 • Talloze headsets hebben speciale technologieën om luisterplezier te garanderen.
 • De ruisonderdrukkingsfunctie filtert achtergrondgeluiden digitaal weg met behulp van een microfoon. Om dit te doen, genereert het apparaat een signaal met tegengestelde polariteit aan de ruis, waarbij de signalen elkaar neutraliseren.
 • Naast deze actieve elektronische variant is er passieve ruisonderdrukking. De oorschelpen zelf zorgen ervoor dat de geluiden uit de omgeving gedempt worden.
 • De microfoons kunnen ook omgevingsgeluid onderdrukken. Je stem zal dan duidelijker zijn voor de persoon met wie je praat.

Batterijduur

Een headset zonder kabel haalt zijn energie uit de ingebouwde batterij. Als je je toestel vooral onderweg wilt gebruiken, is het de moeite waard om eens te kijken naar de opgegeven batterijduur. Meestal vind je daar informatie over het luisteren naar muziek. Afhankelijk van het model speelt de koptelefoon tussen de 6 en 20 uur liedjes af voordat ze weer stroom nodig heeft.

Onderhoud

Je kunt veel headsets rechtstreeks op de oorschelp of op de kabel bedienen. Je kunt het gebruiken om ze indien nodig snel te dempen of om het volume te verhogen of te verlagen. Dit is handig omdat je niet hoeft te zoeken naar de juiste bediening op je smartphone of computer. Er zijn ook headsets met afstandsbedieningen voor muziek en telefoonbediening.

Gewicht

Het gewicht van headsets hangt vooral af van het ontwerp. Kleine in-ear headsets wegen doorgaans minder dan 100 gram. Over-ear-modellen daarentegen kunnen meer dan 300 g wegen, vooral als ze groot en goed opgevuld zijn. On-ear modellen met dunne hoofdband wegen vaak tussen de 100 en 200 gram.

Andere extra's

Sommige headsets bieden praktische extra functies. Vooral in-ear koptelefoons voor sport zijn vaak beschermd tegen zweet en vocht en ook tegen regen. De bijbehorende beschermingsklasse is IPX6. Gaming-headsets zijn soms uitgerust met RGB-verlichting. Je kunt dan verschillende effecten instellen. Soms voegen de fabrikanten accessoires toe, bijvoorbeeld controllers voor gameconsoles of cases voor opslag.

Hoe kun je een headset aansluiten op je pc, laptop of game computer?

Jack-aansluiting

 • Eenvoudige bedrade headsets worden via een 3,5 mm jackplug aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting van het mobiele apparaat of de line-out-aansluiting van de geluidskaart.
 • Het signaal wordt verzonden via een flexibele, 1,2 tot 2 m lange kabel.
 • Headsets met een jack-aansluiting zijn compatibel met verschillende apparaten, van smartphones tot laptops en computers.

USB-aansluiting

 • USB-headsets worden aangesloten op de gestandaardiseerde USB-interface van pc's, laptops en gameconsoles.
 • Een geluidskaart is niet nodig, omdat de elektronica voor het opnemen en weergeven van het audiosignaal in de headset zelf is ingebouwd.
 • Headsets met een USB-interface worden doorgaans automatisch door het systeem herkend, zijn eenvoudig te installeren en bieden dankzij de digitale overdracht een uitstekende geluidskwaliteit.

Draadloze verbinding voor Bluetooth headset

 • Draadloze headsets verbind je draadloos met Bluetooth of draadloos met het gewenste apparaat.
 • Je bent flexibeler omdat er geen kabels in de weg zitten en je hebt meer bewegingsvrijheid met een bereik van circa 10 m.
 • Bluetooth-headsets maken rechtstreeks verbinding met de geïntegreerde Bluetooth-module in pc's, consoles of laptops.
 • Draadloze headsets sturen hun signalen naar een compacte ontvanger module die is aangesloten op de USB-interface.

Tip: Sommige Bluetooth-modellen worden ook geleverd met NFC. Met behulp van Near Field-technologie koppelt je de apparaten gemakkelijker: je plaatst ze gewoon naast elkaar.

Welke accessoires zijn er voor hoofdtelefoon-microfooncombo's?

 • Een koptelefoonhouder kan op het bureau worden geplaatst om de boel netjes te houden als de headset niet in gebruik is.
 • Beugels met een geïntegreerde oplader voorzien je headset van energie op het moment dat je deze niet gebruikt.
 • Vervangende oorkussens zijn geschikt voor het vervangen van versleten oorkussens.
 • Hoofdtelefoonadapters overbruggen de kloof tussen verschillende aansluitstandaarden en socketformaten.