Wat is er zo speciaal aan een iPhone en waar worden ze gemaakt?

Een Apple iPhone is een smartphone met een iOS besturingssysteem, zeer goede technische uitrusting en een mooi design. De apparaten zijn eenvoudig en intuïtief in gebruik. Je kunt er mee bellen, foto's maken, e-mailen, chatten, films kijken, games spelen en naar muziek luisteren. In tegenstelling tot Android mobiele telefoons komt de hardware en software van iPhones altijd van één fabrikant. Daarom werken ze goed samen. Als je ook andere apparaten van de fabrikant hebt, kunnen deze eenvoudig met elkaar worden gesynchroniseerd, zoals een iPad, Apple Watch of MacBook. De aanbieder hecht ook veel belang aan gegevensbescherming. Je krijgt regelmatig updates en de apps worden streng gecontroleerd.

Inhoudsopgave

Hoeveel iPhones bestaan er en welke worden nog ondersteund? Modellen vergelijken
Hier moet je op letten bij het kopen van een telefoon
Welke iPhone past bij jou en wat is de nieuwste?

Hoeveel iPhones bestaan er en welke worden nog ondersteund? Modellen vergelijken

Het iPhone-assortiment bestaat uit meerdere generaties. De modellen verschillen als volgt:

iPhone 12

De vier modellen van de iPhone 12 (opvolger van de iPhone 11) zijn de huidige toestellen van de fabrikant. Alle modellen met 5G hebben een OLED-display. Het kleinste model is de iPhone 12 Mini met een 5,4-inch display, twee camera's aan de achterkant en digitale zoom. Het standaard toestel iPhone 12 heeft een groter scherm met 6,1 inch en een betere resolutie, verder zijn de technische gegevens vergelijkbaar. Het scherm van de iPhone 12 Pro is ook 6,1 inch. Deze mobiele telefoon heeft drie camera's aan de achterkant en betere eigenschappen, zoals een optische zoom. De iPhone 12 Pro Max komt met een 6,7-inch scherm en de uitrusting van de iPhone 12 Pro - met extra's zoals een beter zoombereik.

iPhone 11

De iPhone 11 is de voorloper van de iPhone 12-generatie. Het heeft een 6,1-inch LCD-scherm en twee camera's aan de achterkant. Het ontwerp is vergelijkbaar met de iPhone 12, maar de oudere versie heeft afgeronde randen en is wat zwaarder en dikker.

iPhone SE

De iPhone SE doet visueel denken aan de iPhone 8, maar heeft vergelijkbare hardware als de iPhone 11. Er zijn echter een paar verschillen: de SE heeft slechts één camera aan de achterkant en een kleiner 4,7-inch display. Het heeft niet alleen het kleinste scherm, het is ook de enige iPhone die momenteel verkrijgbaar is met een overzichtelijke home-knop, dus met een echte knop om snel terug te keren naar het home-scherm. Hierdoor reikt het display niet helemaal tot aan de onderrand.

iPhone XR

De iPhone XR behoort tot de vorige generatie van de iPhone 11. Hij heeft een 6,1-inch LCD-scherm en één camera aan de achterkant. Dat betekent dat er in totaal twee camera's zijn, met de hoofdcamera aan de achterkant van het toestel. De tweede sensor is te vinden in de vorm van een frontcamera aan de bovenrand van het display. De iPhone XR was bij zijn introductie een van de eerste iPhones zonder homeknop en ontgrendeling via Face ID - dus via gezichtsherkenning.

Tip: Er zijn andere oudere iPhone-modellen beschikbaar die interessant kunnen zijn met een kleiner budget, zoals de iPhone 7. Deze heeft een 4,7-inch scherm en een camera aan de achterkant.

Hier moet je op letten bij het kopen van een telefoon

De Apple iPhones verschillen onder andere qua opslagruimte, afmetingen, batterij en uitrusting van de camera.

Maat

Een kleinere smartphone stop je gemakkelijk in je broekzak, terwijl een grotere smartphone een breder en langer display heeft. De Apple iPhones zijn tussen de 13,2 en 16,1 cm lang. Het smalste model meet 6,4 cm, het breedste 7,8 cm. Het grootste model is de iPhone 12 Pro Max, het kleinste de 12 Mini. Hoewel de trend over het algemeen naar grotere telefoons gaat, worden ze tegelijkertijd ook platter. Terwijl de iPhone XR 8,3 mm dik was, zijn de iPhones van de 12e generatie slechts 7,4 mm dik.

Gewicht

De modellen wegen tussen de 148 en 226 gram. Ter vergelijking: een normale reep chocolade weegt 100 gram. Over het algemeen zijn de jongere iPhones lichter, ook al hebben ze dezelfde schermgrootte: het 11-model weegt 194 gram, de iPhone 12 slechts 133 gram.

Scherm grootte

De iPhones hebben beeldschermen met diagonale afmetingen tussen de 4,7 en 6,7 inch (11,9 tot 17 cm). De meeste schermen zijn 6,1 inch (15,5 cm). Hoe groter een display, hoe duidelijker de bediening voor je zal zijn. Kleine schermen zijn daarentegen gemakkelijk met één hand te bedienen.

Tip: Alle iPhone-displays zijn gemaakt van krasvast en robuust gorillaglas. Op de 12 generatie mobiele telefoons brengt de fabrikant een zogenaamd keramisch schild aan voor het glas. Als gevolg hiervan zou het een vier keer betere valweerstand moeten hebben.

Schermresolutie en pixeldichtheid

Hoe meer pixels per inch (ppi) er op een beeldscherm zitten, hoe scherper het beeldscherm. De iPhones uit de 12-serie hebben een pixeldichtheid tussen de 458 en 476 ppi. Daarentegen is het 326 ppi voor de voorgangers. De resolutie is bij de nieuwere modellen ook beduidend hoger - bijvoorbeeld 2.532 × 1.170 pixels op de iPhone 12. Ter vergelijking: de iPhone 11, die net zo groot is, heeft 1.792 × 828 pixels. Er zijn OLED-schermen in alle iPhone 12-modellen. Ze hebben een zeer hoge contrastverhouding van 2.000.000:1, wat het lezen comfortabeler maakt. Ze zijn ook helderder en hebben rijkere kleuren, wat prettiger is voor het afspelen van video's. De LCD-voorgangers van de iPhone 11-modellen en ouder werken met een contrastverhouding van 1.400:1. Hierdoor ziet de foto er wat doffer uit en kan fel zonlicht verblindend zijn.

Verwerker

Het hart van een smartphone is de processor: hoe meer kracht hij heeft, hoe sneller hij opdrachten verwerkt. Chips die de fabrikant zelf ontwikkelde werken in de iPhones. De iPhone 12 bevat de A14 Bionic, die met zijn zes-core CPU en vier-core GPU wordt beschouwd als de snelste en krachtigste iPhone-chip. De A13 Bionic is geïnstalleerd in de iPhone SE en 11, de A12 Bionic in de iPhone XR.

Werkgeheugen

Hoe meer geheugen (RAM) een apparaat heeft, hoe soepeler de applicaties draaien. De iPhone SE en de XR hebben 3 GB RAM. De best uitgeruste iPhone 12 Max Pro heeft met 6 GB twee keer zoveel geheugen. De andere modellen hebben 4 GB RAM.

Opslagruimte

Foto's, video's, muziek en documenten bewaar je op je iPhone, maar apps en games hebben ook ruimte nodig. De grootte van de opslagruimte kan tussen 64 en 515 GB zijn. Ter vergelijking: met 64 GB geheugen kun je 16.000 afbeeldingen opslaan met een resolutie van elk 16 megapixels, met 512 GB is dat 128.000. Niet alle toestellen zijn in alle maten verkrijgbaar: de XR heeft 64 of 128 GB, de SE, 11, 12 en 12 Mini hebben 256 GB extra. De iPhone Pro en Pro Max hebben 128, 256 of 512 GB beschikbaar.

Camera

Als het om camera's gaat, zijn er grote verschillen tussen de iPhone-varianten. Ze kunnen allemaal 4K-video's opnemen. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 7 megapixels op de iPhone SE en XR, en 12 megapixels op de andere modellen. Voor veel eigenaren is de uitrusting van de achter camera's relevanter: er is er elk één voor de SE en XR en twee voor de iPhone 11, 12 en 12 Mini. De iPhone 12 Pro en 12 Pro Max hebben drie camera's. Je kunt het gebruiken om verschillende onderwerpen vast te leggen - van panoramafoto's tot zoombeelden. Verschillende lenzen zijn dienovereenkomstig geïntegreerd, zoals groothoek-, ultragroothoek- en telelenzen.

Aansluitingen en sensoren

Alle iPhone-modellen hebben alleen een Lightning-connector: je kunt deze gebruiken om het apparaat op te laden of een koptelefoon aan te sluiten. Bovendien zenden de smartphones draadloos uit via WLAN en mobiele netwerken. Alleen de toestellen in de 12-serie kunnen echter inbellen op het supersnelle 5G-netwerk, de anderen gebruiken 4G/LTE. Bluetooth-hoofdtelefoons zoals AirPods bedien je via Bluetooth. Ook hebben alle toestellen GPS en een geïntegreerde NFC-chip, waarmee je bijvoorbeeld in de supermarkt bij NFC-lezers kunt betalen. Alleen de iPhone SE heeft nog een vingerafdruksensor in de home-knop. Op de andere apparaten log je in met gezichtsherkenning.

Batterijduur

Video streaming verbruikt de meeste energie in een mobiele telefoon: de iPhones gaan tussen de acht en twaalf uur mee. De apparaten kunnen tussen de 40 en 80 uur muziek afspelen. De iPhone SE gaat het kortst mee, de iPhone 12 Pro Max het langst. Je kunt alle modellen draadloos van stroom voorzien door middel van de daarvoor bestemde inductieve laadstations.

Tip: De fabrikant heeft in de apparaten van de 12e generatie de zogenaamde Magsafe-technologie ingebouwd. Hierdoor kunnen draadloze opladers magnetisch aan de behuizing worden bevestigd, ze glijden niet weg.

Water- en stofbescherming

De iPhone-modellen zijn bestand tegen opspattend water en zijn stofafstotend. Maar er zijn verschillen. De iPhone 12-modellen zijn 30 minuten waterdicht tot een diepte van 6 meter. De iPhone 11 gaat een half uur mee op 2 meter, de iPhone SE en XR op 1 meter.

Kleuren

Wat de kleurkeuze betreft, zijn de twee versies 12 Pro en 12 Pro Max verkrijgbaar in zilver, grafiet, goud en blauw. Alle andere modellen zijn verkrijgbaar in zwart, wit en rood. Afhankelijk van het model zijn er bijvoorbeeld ook groene, gele en paarse versies.

Verdere uitrusting en accessoires: hoesjes, opladers en oordopjes

De iPhones worden geleverd met slechts één kabel - een USB-C naar Lightning-kabel. Je kunt het gebruiken om de mobiele telefoon op te laden op de computer of op een geschikte voedingseenheid. Je kunt ook een netsnoer als accessoire krijgen. Er is ook een aparte 20 W voedingsadapter om je iPhone in 30 minuten op te laden tot 50% batterijcapaciteit. Met smartphone hoesjes bescherm je de telefoon tegen krassen en vallen. Daarnaast zijn er diverse soorten oordopjes, koptelefoons en Airpods die bij je nieuwe iPhone passen. Airpods zijn draadloze oordopjes die werken via bluetooth en moeten dan ook na een bepaalde tijd worden opgeladen. Je kunt ook kiezen voor oordopjes met snoer. Deze steek je gemakkelijk in je iPhone en hoeven niet opgeladen te worden. Met oordopjes kun jij op ieder moment van de dag genieten van jouw favoriete muziek.

Welke iPhone past bij jou en wat is de nieuwste?

Bij de keuze voor een iPhone hangt het er vanaf wat je vooral met de smartphone wilt doen.

iPhone 12 Mini voor beginners

Je wilt een smartphone die soepel loopt en gemakkelijk te gebruiken is. Maar hij mag niet te groot zijn, zodat je hem comfortabel met één hand kunt vasthouden en gemakkelijk kunt opbergen. Dan is de iPhone 12 Mini met 64 GB opslagruimte ideaal voor jou. Als je niet veel foto's maakt, geen lange batterijduur nodig hebt en een kleiner scherm aankan, kun je als alternatief de iPhone SE met 64 GB aanschaffen.

iPhone 12 voor dagelijkse gebruikers

Je mobiele telefoon heb je altijd bij je. Je wilt het gebruiken om websites te bezoeken, games te spelen, video's te bekijken en snapshots te maken. Dan is de Apple iPhone 12 met 128 GB het juiste toestel voor jou: je ziet alle details op het grote scherm. Ook voor je foto's heb je genoeg opslagruimte. Heb je geen 5G nodig en kun je zonder de snellere processor, dan is de iPhone 11 een optie.

iPhone 12 Pro Max voor veeleisende gebruikers

Je bent een ambitieuze amateurfotograaf of professional en wilt met jouw smartphone hoogwaardige foto's maken. Daarnaast moet de telefoon snel werken en high-end features hebben, kortom het moet geen 'gewone' telefoon zijn. Je kiest voor de iPhone 12 Pro Max met 512 GB. Als het scherm wat kleiner mag en je zonder een paar foto-extra's kunt, neem je de iPhone 12 Pro.