Koptelefoons

Met een koptelefoon kun je ongestoord genieten van muziek en spraak terwijl je omgeving er nauwelijks iets van merkt. Maak kennis met de verschillende soorten en ontdek welk model bijzonder goed bij je past.

Inhoudsopgave

Waarom zou ik een koptelefoon gebruiken?
Welke koptelefoon kan ik het beste kopen?
Waar moet ik op letten bij een stereo koptelefoon en hoe werkt het?
Wat is een goede (bluetooth) koptelefoon en welke is geschikt voor mij?
Hoe verzorg en reinig ik mijn hoofdtelefoon?
Voor sport of thuis: Welk model koptelefoon past het beste bij jou?

Waarom zou ik een koptelefoon gebruiken?

 • Koptelefoons worden gebruikt wanneer je ongestoord naar muziek, audioboeken of podcasts wilt luisteren, maar andere mensen niet wilt storen.
 • Hoofdtelefoons zijn ook een voordeel bij het gamen, omdat ze het gemakkelijker maken om geluiden te lokaliseren en de communicatie met jouw teamleden gemakkelijker te maken.
 • Koptelefoons reproduceren het audiosignaal in hoge kwaliteit met krachtige bas, gebalanceerde middentonen en heldere hoge tonen.
 • Je kunt een hoofdtelefoon aansluiten op jouw stereosysteem thuis of onderweg op jouw smartphone ,
 • Lichte materialen voor geluidscapsules, diafragma's en beugels zorgen er vaak voor dat je koptelefoons ook bij langdurig gebruik nauwelijks voelt.

Welke koptelefoon kan ik het beste kopen?

Er zijn verschillende opties als het gaat om een koptelefoon. Wij hebben deze voor je op een rij gezet.

In-ear koptelefoon

 • Met een diameter van 1 tot 2 cm is de in-ear koptelefoon de meest compacte koptelefoon voor mobiel gebruik.
 • De twee oordopjes worden rechtstreeks in de gehoorgang gestoken.
 • Ondanks dat ze zo klein zijn, hebben in-ear modellen een geweldige geluidskwaliteit met heldere hoge en sterke lage tonen.
 • Het rijke geluid komt van de constructie, die het binnenoor bijna volledig afsluit en als resonantiekamer gebruikt.

Oordopjes

 • De geluidscapsules van on-ear koptelefoons, die met een beugel aan elkaar zijn verbonden, rusten op de oorschelpen. 
 • De geluidscapsules hebben een diameter van 3 tot 6 cm.
 • Een zachte vulling zorgt voor maximaal comfort, zowel thuis als bij gebruik buitenshuis.
 • Door de grotere luidsprekermembranen bieden on-ear modellen doorgaans een meer gebalanceerd geluid dan de kleinere in-ears.

Over-ear headphone

 • Over-ear hoofdtelefoons zijn de grootste transducers voor persoonlijk muziekgenot. 
 • De behuizing, met een diameter tot 10 cm, wordt door middel van een beugel op het hoofd gehouden en omsluit de oren volledig, zodat het omgevingsgeluid niet kan doordringen.
 • De grote luidsprekermembranen en de door de afdichting gecreëerde resonantiekamer zorgen voor een zeer goed geluid met een krachtige basbasis.

Waar moet ik op letten bij een stereo koptelefoon en hoe werkt het?

Luidsprekergrootte

 • De luidsprekers in de hoofdtelefoonbehuizing worden vaak membranen, chassis of drivers genoemd. Ze zijn cruciaal voor de geluidskwaliteit.
 • De volgende vuistregel geldt: hoe groter het membraan, hoe evenwichtiger het geluid.
 • Kleine in-ear koptelefoons bieden ruimte voor chassis met een diameter tot 1,5 cm.
 • On-ear modellen scoren punten met membranen van 2,5 tot 5 cm voor middentonen en basweergave.
 • Grote hifi-hoofdtelefoons met luidsprekers tot 7 cm groot reproduceren het volledige frequentiespectrum in hoge kwaliteit.

Frequentierespons

Mensen kunnen meestal frequenties waarnemen tussen 20 en 20.000 Hz (Hertz, trillingen per seconde) - dus jouw nieuwe hoofdtelefoon moet minimaal dit frequentiebereik dekken. Hoogwaardige hifi-hoofdtelefoons verwerken een frequentiespectrum tussen 5 en 55.000 Hz, wat een positief effect heeft op de weergave van zowel zeer lage als zeer hoge tonen.

Geluidsdruk

De geluidsdruk, die in de specificaties van de fabrikant vaak gevoeligheid wordt genoemd, wordt weergegeven in decibel (dB). Deze waarde meet voornamelijk het maximale volume bij een vervormingsvrije signaalweergave. In het instapbereik hebben koptelefoons een gevoeligheid tussen 75 en 90 dB. High-end modellen uit het on- en over-ear gebied bereiken een geluidsdrukniveau tot 120 dB.

Gewicht

 • Het gewicht van de koptelefoon speelt een cruciale rol als het gaat om comfort.
 • In-ear modellen hebben geen beugel, de oordopjes wegen slechts tussen de 10 en 20 gram.
 • Het bereik voor on-ear modellen is 60 tot 300 g.
 • Over-ears kunnen tot 500 gram wegen .
 • Check daarom voor je koopt hoe vaak en hoe lang je je koptelefoon wilt gebruiken en of je hem vaak mee naar buiten wilt nemen.

Kabellengte

Bij stationair gebruik op de versterker moet de aansluitkabel van de hoofdtelefoon tussen de 2 en 5 m lang zijn om voldoende bewegingsvrijheid te garanderen. Modellen voor mobiel gebruik en voor sport moeten beduidend kortere kabels hebben tussen 1 en 1,5 m, zodat ze niet in de knoop raken tijdens het bewegen.

Verbinding

De 3,5 mm jack-aansluiting heeft zichzelf bewezen als de standaard voor het aansluiten van hoofdtelefoons . Bij sommige smartphones heb je een adapter nodig omdat ze alleen een mini-USB aansluiting hebben. Grote versterkers en AV-receivers zijn meestal voorzien van een koptelefoonaansluiting met een diameter van 6,3 mm. Vaak wordt een adapter van 3,5 mm naar 6,3 mm meegeleverd.

Koptelefoon zonder draad

 • Draadloze hoofdtelefoons, ook wel draadloze oortjes genoemd, vergroten zowel het comfort als jouw bereik bij het luisteren naar muziek.
 • Draadloze koptelefoons zijn ideaal te gebruiken voor zowel tablets als smartphones. Je kunt de hele dag door muziek luisteren zonder dat er een snoer in de weg zit. Je verbind de draadloze koptelefoon gemakkelijk door middel van bluetooth. Zorg dat je bluetooth ingeschakeld staat op het apparaat waarmee je wilt connecten en binnen enkele seconden zal hij aangesloten zijn met de koptelefoon.
 • Sommige hifi-koptelefoons voor thuis vertrouwen op een aparte zender met een eigen radiostandaard, die rechtstreeks op je stereo-installatie wordt aangesloten.
 • Dergelijke draadloze koptelefoons werken ook met apparaten die geen Bluetooth ondersteunen.

Bereik

Bluetooth-koptelefoons hebben een maximaal bereik van 10 m, waarbij de werkelijke afstand voor een stabiele verbinding meestal tussen de 3 en 5 m ligt. De krachtige zenders van draadloze hoofdtelefoons voor thuisgebruik bereiken een theoretisch bereik tot 100 m, hoewel muren de maximale afstand tot enkele meters kunnen verkleinen.

Batterijcapaciteit en oplaadtijd

De batterijen in draadloze hoofdtelefoons gaan tussen de twee en acht uur mee voor zeer kleine in-ear-modellen en tot 40 uur voor grootformaat hifi-hoofdtelefoons. Het volledig opladen van een lege batterij duurt gemiddeld één tot vier uur, afhankelijk van de capaciteit.

Tip: Veel draadloze hoofdtelefoons kunnen ook tijdens het opladen worden gebruikt, of ze kunnen worden omgezet in een hoofdtelefoon met draad door ze gewoon in het stopcontact te steken.

Comfort

Ergonomisch gevormde, zachte oordopjes dragen bij aan het draagcomfort van in-ear hoofdtelefoons. Veel modellen worden geleverd met drie of meer verschillend gevormde oordopjes. Je kunt dan degene kiezen die het beste bij jouw oor passen. Grotere hoofdtelefoonhoofdtelefoons hebben een dikke en zachte vulling van huidvriendelijk plastic of leer nodig, zodat ze lang comfortabel op het hoofd en de oren zitten.

Microfoon en ruisonderdrukking

Veel hoofdtelefoons zijn uitgerust met geïntegreerde of op een beugel gemonteerde microfoons die het apparaat transformeren in een volwaardige headset voor spraakcommunicatie. Bedieningselementen op de kabel of op de luidsprekerbehuizing maken het mogelijk om het volume en het dempen van sommige hoofdtelefoons te regelen. Modellen met noise cancelling onderdrukken het omgevingsgeluid - bijvoorbeeld bij gebruik in een vliegtuig of op drukke plaatsen.

Wat is een goede (bluetooth) koptelefoon en welke is geschikt voor mij?

Comfortabele on-ear hoofdtelefoon voor mobiele gebruikers

Je hebt je smartphone of tablet altijd bij je en wilt overal toegang tot je playlist. Daarom kies je voor een middelgroot on-ear model met een diameter van 4 of 5 cm, wat een goed compromis is tussen maat, draagcomfort en geluidskwaliteit. On-ears uit het basissegment zijn uitgerust met extra functies zoals draadloze transmissie, microfoon en geïntegreerde volumeregeling.

Draadloze in-ear oordopjes voor sporters

Je wilt je onderweg vermaken tijdens het wandelen, joggen of in het fitnesscentrum. Je kiest voor een compact in-ear model met een vochtafstotende coating en draadloze signaaloverdracht. Dergelijke koptelefoons zijn niet alleen licht en belasten dus nauwelijks sport of bagage. Ze bieden ook krachtig geluid met krachtige bas.

Over-ear hoofdtelefoon voor muziekliefhebbers

Als hifi-fan wil je ook goed geluid en een hoog volume met weinig vervorming als je met een koptelefoon naar muziek luistert. Voor jou zijn over-ear hoofdtelefoons met grote membranen geschikt en high-end signaalverwerking. Om geluidsvervormingen door radiotransmissie te voorkomen, vertrouwen audiofiele luisteraars op modellen met een kabelverbinding.

Game headsets

Je speelt graag ongestoord op je pc of console of je wilt communiceren met teamleden in multiplayer-games. In dit geval gebruik je een on- of over-ear headset die is voorzien van een microfoon. Dergelijke gamingheadsets sluit je aan op de USB-interface of de geluidskaartaansluitingen van de computer of console.

Hoe verzorg en reinig ik mijn hoofdtelefoon?

 • De siliconen oordopjes van de in-ear hoofdtelefoons uit de geluidscapsule dient je wekelijks te verwijderen ter bescherming tegen ziektekiemen.
 • Gebruik vervolgens een mild reinigingsmiddel en warm water om vuil te verwijderen.
 • De oorkussens van on-ear en over-ear-modellen kunnen meestal afzonderlijk worden verwijderd en gereinigd. Ook warm water en een milde reinigingsoplossing zijn hiervoor geschikt.
 • Als er vuildeeltjes op het speakerrooster zijn komen te zitten, verwijder je deze door te blazen, met een schoonmaakborsteltje uit de fotoapparatuur of voorzichtig met een tandenstoker.
 • Reinig de connector regelmatig met een zachte doek om storingen door corrosie of losse contacten op bedrade modellen te voorkomen.

Voor sport of thuis: Welk model koptelefoon past het beste bij jou?

Muziek oortjes voor op reis

 • On-ear modellen zijn geschikt voor mobiel gebruik en voor aansluiting op de stereo-installatie thuis.
 • Ze bieden een goede balans tussen grootte, gewicht en geluidskwaliteit.
 • Luidspreker capsules worden op de oorschelp geplaatst zonder deze volledig te sluiten.
 • Ze klinken helder en evenwichtig over het hele frequentiespectrum.
 • Lichtgewicht van 60 tot 300 g, handig om overal mee naartoe te nemen.

In-ear ontwerp voor joggen en sporten

 • In-ear modellen zijn speciale sporthoofdtelefoons die in de gehoorgang worden geplaatst.
 • Zelden groter dan 2 cm, het gewicht ligt rond de 10 tot 20 g en daardoor gemakkelijk te vervoeren.
 • Je bereikt een krachtig geluid met heldere hoge tonen en krachtige bassen.
 • Verwisselbare oordopjes zorgen voor een goed comfort, voor ieder oor een goede maat.
 • Water- en waterafstotende coating bieden meer veiligheid tijdens de training.

Over-ear-koptelefoon voor thuisgebruik

 • Over-ear-hoofdtelefoons zijn meestal Hi-Fi-koptelefoons in een gesloten ontwerp.
 • Aansluiting op stereo, AV-ontvanger of televisie is meestal mogelijk.
 • Ze produceren diepere bassen en duidelijk geaccentueerde midden- en hoge tonen.
 • Zeer grote luidsprekers met een diameter tot 70 mm.
 • De high-tech over-ear koptelefoon bereikt een hoge geluidsdruk over het hele frequentiegebied.
 • Gewicht tot 500 g - iets zwaarder dan de andere modellen, maar toch comfortabel om mee te nemen.

Hoofdtelefoon voor tijdens het spelen en om te communiceren

 • Koptelefoon met geïntegreerde microfoon, die het mogelijk maakt om niet alleen te luisteren, maar ook te spreken met anderen.
 • Telefoneren op de weg is mogelijk via een schakelaar op de kabel of op het luidspreker gedeelte op de koptelefoon.
 • Extra knoppen: volumeregeling en een mute-knop.
 • Mogelijkheid tot communicatie met spelers op de computer tijdens online games.