Beter televisie kijken met LED

LED’s vind je overal in en om het huis. Ze zitten in de verlichting in je huis, in de koplampen van je auto en ook in display technologie. Terwijl conventionele LCD-televisies relatief grote en energie-intensieve tl-buizen gebruiken voor de achtergrondverlichting van het scherm, maken LED-apparaten gebruik van energiezuinige en compacte lichtgevende diodes. Ze maken een snellere regeling van de helderheid mogelijk en besparen tot 40% elektriciteit in vergelijking met conventionele LCD-TV's en TV's met oudere plasmatechnologie. Bovendien bevatten ze geen kwik en zijn ze dus milieuvriendelijker.

Naast het besparen van energie, leveren LED's met betere zwarte waarden ook een zichtbaar voordeel op in termen van beeldkwaliteit. Lichtgevende diodes kunnen worden aangestuurd. Het dimmen laat fijne gradaties toe van zwart naar grijs in donkere gebieden van het beeld. Hierdoor krijgen films, documentaires of games meer contrast, diepte en rijkdom aan details. Wie overdag graag TV kijkt in een zonnige woonkamer, profiteert van de hoge lichtopbrengst van een LED TV. Een ander voordeel: dankzij de platte en ruimtebesparende LED-panelen hoeven de behuizingen slechts enkele millimeters diep te zijn. Dit geeft het begrip "flatscreen-tv" een geheel nieuwe betekenis.

Inhoudsopgave

Vier LED-varianten voor een helder en dynamisch beeld
Waar je op moet letten bij de aankoop van een LED TV
De juiste LED TV voor jouw woonkamer
Accessoires voor jouw LED TV

Vier LED-varianten voor een helder en dynamisch beeld

LED-televisies zijn verkrijgbaar in vier basisvarianten met verschillende opstellingen en uitvoeringen van de LED-elementen.

Edge-lit

Bij apparaten met een Edge-LED-paneel ("Edge-lit") zitten de kleine lichtgevende diodes plaatsbesparend aan de rand van het scherm. De achterkant van de koffer reflecteert het licht in het apparaat en verdeelt het gelijkmatig over het hele oppervlak. Dit maakt het mogelijk om bijzonder dunne TV's te produceren in een platte behuizing. Met de Edge LED-technologie kan de helderheid alleen in segmenten worden geregeld. Hierdoor schijnt de achtergrondverlichting soms grijs door als de beelden zwart zijn. Het beeld lijkt dan aan de rand nog helderder.

Direct-lit

Televisies met Direct-LED panelen, ook wel bekend als "Direct-lit", hebben duizenden lichtgevende diodes verdeeld in een raster over het gehele schermoppervlak direct achter het scherm. Dit maakt een gelijkmatige en nauwkeurige achtergrondverlichting mogelijk. Het gericht dimmen van de diodes, maakt het mogelijk om de helderheid te regelen, zodat zwart diep donker lijkt in plaats van grijs. Over het algemeen lijkt een Direct LED-beeld bijzonder harmonieus en contrastrijk. Dankzij de LED-laag aan de achterkant van het apparaat zijn Direct LED TV's wel iets dikker dan modellen met Edge LED's.

OLED

Displays met organische LED's (OLED's) zorgen voor het hoogste beeldcontrast. Deze nog relatief nieuwe technologie bestaat uit zelflichtende pixels op een dunne draagfolie. Ze zijn zo helder dat extra achtergrondverlichting niet nodig is. OLED schermen hebben echter niet de volledige lichtsterkte van goede LCD of LED schermen bereikt, maar vooral in verduisterde ruimtes komt dit heldere scherm goed naar voren. Hier komt ook de uitstekende zwarte weergave van OLED's tot zijn recht.

Quantum dot display

Quantum dot technologie is een hybride van OLED en conventionele LED technologie. Net als bij OLED's worden de pixels individueel aangestuurd, waardoor het licht van een achtergrondverlichting wordt geabsorbeerd en weer in de gewenste kleur wordt uitgestraald. Deze dubbele lichtopbrengst resulteert in een zeer helder beeld met een breed kleurengamma, dat ongeveer gelijk is aan de bioscoopstandaard. Contrast en zwartniveau zijn beter dan die van LED TV's, maar iets zwakker dan die van pure OLED toestellen.

Waar je op moet letten bij de aankoop van een LED TV

Moderne LED-televisies hebben ontzettend een breed scala aan technische snufjes. De volgende checklist vertelt je welke functies je in het bijzonder in acht moet nemen bij het selecteren van je nieuwe TV.

Resolutie

 • 4k-televisies (vaak Ultra-HD of kortweg UHD genoemd) zijn de reuzen onder de LED-televisies. Met zijn resolutie van 3.840 x 2.160 pixels is de 4k-technologie bijzonder geschikt voor grote TV's met een diagonaal van meer dan 55 inch. Zelfs op korte afstand van het scherm zijn individuele pixels bijna niet te zien.
 • Full-HD-televisies met 1.920 × 1.080 pixels zijn razend populair. De beeldschermen hiervan hebben gemiddeld beeldschermen met een diagonaal tot 55 inch.
 • HD-ready televisies bestaan uit 1.280 × 720 pixels en leveren een aanvaardbare beeldkwaliteit tot een beeldschermdiagonaal van ongeveer 26 inch (66 cm) met een zitafstand van ten minste 1,50 meter. Deze laagste HD-resolutie wordt vooral gevonden in kleine TV's en in het lagere prijssegment.

Schermdiagonaal

De beeldschermdiagonalen van LED-televisies variëren van compacte 15,6 inch (39,6 cm) tot 88 inch (222 cm). In principe is wat je zelf leuk vindt en wat je comfortabel vindt is geschikt.

Je kunt rekening houden met de afstand die de bank heeft tot de televisie. Hiermee kun je bepalen wat het schermformaat maximaal mag zijn om het beeld goed te kunnen waarnemen. Voor Full HD TV's is de vuistregel: beeldschermdiagonaal maal 2,5 staat gelijk aan de geschatte kijkafstand. Voor een 42-inch (106 cm) TV moet je dus op 2,65 m afstand zitten, zodat er geen storende pixelstructuur zichtbaar is. Voor 55 inch (139 cm) is 3,5 m voldoende. Met 4k-apparaten worden deze waarden gehalveerd en kun je dichter bij de actie komen en het nog steeds helder zien. Hoe hoger de resolutie, hoe kleiner de kijkafstand kan zijn zonder wazigheid of pixelpatronen. Dit betekent ook dat u een groter LED 4k-scherm kunt gebruiken voor dezelfde kijkafstand. Een 55-inch 4k scherm is al geschikt voor een kijkafstand van ongeveer 1,8 meter.

Curved-TV

Als je een bijzonder levendig beeld in bioscoopstijl wil, is een Curved TV aan te bevelen. Door de kromming van het display voel je je meer betrokken bij de actie op het scherm . Bovendien is het beeld minder vervormd als het van opzij wordt bekeken.

Aansluitingen

Met de juiste aansluitingen wordt je LED TV een uitgebreid entertainmentcentrum in je woonkamer. Zorg ervoor dat het apparaat een drievoudige tuner heeft, zodat je antenne (DVB-T), kabel (DVB-C) en satelliet (DVB-S) kunt ontvangen op je televisie. "Smart" LED TV's verbinden zich met je LAN router. Dit kan draadloos via WLAN of via een netwerkkabel (ethernet verbinding).

HDMI (High Definition Multimedia Interface) poorten zijn ook bijzonder belangrijk op de TV. Alle huidige Blu-Ray spelers, media ontvangers, set-top boxes, consoles en AV ontvangers zijn uitgerust met deze interface. HDMI zendt het beeld inclusief geluid naar de televisie.

Veel particuliere omroepen versleutelen hun HDTV-kanalen en andere Pay-TV-inhoud. Om deze programma's te kunnen bekijken zonder een extra Set-Top-Box, moet jouw TV uitgerust zijn met een module slot in CI Plus formaat. Voor aansluiting op oudere spelers zoals videorecorders, dvd-spelers of spelconsoles zonder HDMI-uitgang moet jouw LED-TV ook zijn uitgerust met een SCART-connector en video- en audio aansluitingen in cinch-formaat.

Refresh rate

LED-televisies zijn in staat om veel meer beelden per seconde weer te geven dan de huidige TV- en videostandaarden en outputfeeds zoals Blu-Ray-spelers of spelconsoles. Daarom vind je hier modellen met een refresh rate van 100, 200, 400, 800 of zelfs 1.000 Hertz (Hz).

De hoge refresh rates worden door de huidige tv-toestellen gebruikt voor het berekenen van tussenframes, die zorgen voor een rustigere en vooral snellere weergave. Voor de refresh rate geldt: hoe meer tussenliggende frames de TV toont, hoe beter de beeldkwaliteit. Snelle actiescènes en sporten zijn veel spectaculairder om te kijken met een framerate van 200 Hz en hoger. De hoge verversingssnelheid zorgt voor een vloeiend, gelijkmatig beeld en een gedetailleerde weergave op het display, zelfs bij snelle bewegingen.

Stroomverbruik

Hoe groter de beeldschermdiagonaal, hoe meer vermogen een LED TV verbruikt. Het werkelijke energieverbruik is afhankelijk van de manier waarop de TV gebruikt wordt en de instellingen van het apparaat. Bij een hogere helderheid wordt er meer stroom verbruikt dan bij een gemiddelde helderheid. OLED-televisies hebben in vergelijking het laagste stroomverbruik. Dit wordt op de voet gevolgd door energiezuinige LED's aan de rand. Daarna volgen de modellen met Direct LED panelen, want die hebben door het grote aantal LED’s meer vermogen nodig.

Je kunt het algemene energieverbruik eenvoudig bepalen en vergelijken met de productinformatie. Naast de energie-efficiëntieklasse (A++ is zeer goed) vind je hier ook nauwkeurige informatie over het stroomverbruik tijdens de werking ("on state") en het stroomverbruik in de stand-by modus (lagere waarden zijn beter). Daarnaast wordt het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) als voorbeeld gegeven voor vier uur dagelijks gebruik.

3D-weergave

Als je een driedimensionale film afspeelt op je LED-TV, zal dit je publiek verbazen. LED-tv's met een 3D-weergave zijn meestal afhankelijk van shutter techniek, die afwisselend beide beelden weergeeft die nodig zijn voor de ruimtelijke weergave. Een 3D-bril die draadloos verbonden is met de TV, ook wel shutter-bril genoemd, laat het beeld voor het linker- en rechteroog afwisselend synchroon overgaan op de maat van de film of het console spel. Hierdoor ontstaat er een ruimtelijk beeld in onze hersenen.

Of een 3D-apparaat de moeite waard is, hangt niet alleen af van jouw enthousiasme voor 3D-films, maar ook van de afstand tot het scherm. Op een zittende afstand van meer dan 2,5 keer de diagonaal van het scherm neemt de ruimtelijke representatie aanzienlijk af.

Tip: Als je waarde hecht aan goede 3D-functies, moet de verversingssnelheid minstens 200 Hz bedragen.

Smart functies

De meeste LED-televisies zijn uitgerust met smart comfortfuncties. Smart TV's maken verbinding met jouw thuisnetwerk en het internet om gegevens van het web of het lokale netwerk te streamen. Je hebt hierdoor dus vanaf je TV toegang tot je computer en andere media opslagapparaten, zoals netwerk harde schijven ("NAS-servers") of geheugensticks. Je kunt zo video's, foto's en muziek afspelen via het netwerk. Daarnaast kun je genieten van online video's uit de mediabibliotheken en van films op video portalen zoals Netflix, Maxdome of YouTube - zonder het gedoe van het aansluiten van een PC of het kopiëren van bestanden.

Een internetbrowser op veel smart TV’s maakt het ook mogelijk om te surfen op het web en toegang te krijgen tot online diensten. Je kunt ook apps gebruiken om de functionaliteit van jouw tv uit te breiden, zoals sociale netwerken, internetradio en streamingdiensten. Zo kun je op Facebook surfen, het laatste nieuws lezen, Skype-videogesprekken voeren en online winkelen. Dit alles kan dus gewoon vanaf de bank op je televisie! - Een smart LED TV die HbbTV (Hybrid Broadband Television) ondersteunt, de opvolger van teletekst, geeft je ook extra informatie terwijl je naar een programma kijkt.

Tip: Als je films en muziek wil streamen vanaf computers of mobiele apparaten in jouw netwerk naar het scherm van jouw smart TV, moet het de populaire streaming standaard DLNA (Digital Living Network Alliance) ondersteunen.

De juiste LED TV voor jouw woonkamer

Er zijn zoveel LED TV’s dat er zeker een model bij zit dat goed bij jou past! Er zijn verschillen in grootte, beeldkwaliteit en functionaliteit. Hieronder kunt je zien welk model voor jouw geschikt is.

Als je af en toe TV kijkt

Je kijkt zelden televisie en je hecht daarom ook niet zoveel waarde aan de schermgrootte en -resolutie. Kies daarom voor een compact model met een beeldschermdiagonaal tussen 15,6 en 24 inch met HD-ready resolutie. Dergelijke TV's bieden basisfuncties, zijn beschikbaar vanaf een relatief lage prijs en zijn ook zeer geschikt als tweede of derde apparaat, voor studentenhuisvesting of voor op een kantoor.

Als je een compacte TV zoekt met een goede beeldkwaliteit

Als je woonkamer zo’n 20 vierkante meter groot is, kun je het beste kiezen voor een 28 tot 32 inch model met Full HD-resolutie. Dit is ook aan te raden als je opzoek bent naar een hoogwaardig tweede apparaat voor in je slaapkamer, kinderkamer of studeerkamer. Naast een goede beeldkwaliteit, bieden Full HD schermen meestal uitgebreide smart functies en een verscheidenheid aan aansluitmogelijkheden.

Als je je woonkamer wil uitrusten met een grote TV

Perfect als je woonkamer tussen de 25 en 40 m² groot is en je wil genieten van films en andere voorstellingen op een groot scherm. Kies dan voor een Full HD of 4k model met een beeldschermdiagonaal van 42 tot 55 inch. Dergelijke TV's zijn geschikt voor films en maken indruk met het scherpe beeld en hoge kleurcontrast. Smart functies, drievoudige tuner en andere comfortfuncties maken deel uit van de TV’s in deze klasse.

Als je je eigen thuisbioscoop wilt creëren

Als cineast wil je vooral genieten van films op maximaal formaat met de best mogelijke beeldkwaliteit. Daarom moet jouw thuisbioscoop uitgerust zijn met een TV met Quantum Dot technologie of kies een OLED TV met 4k resolutie. Vanaf een kamergrootte van ongeveer 40 vierkante meter zorgen modellen met 65 tot 80 inch voor een echt bioscoopgevoel. Dergelijke high-end TV's bieden volledige technische apparatuur met uitgebreide smart functies, drievoudige tuner, ten minste vier HDMI-poorten, WLAN en netwerkstreaming via DLNA. Je kunt er ook nog voor kiezen om een Curved TV te nemen.

Accessoires voor jouw LED TV

De LED TV is het centrale onderdeel van jouw home entertainment center, maar alleen met de juiste accessoires kan de TV zijn volle potentieel ontplooien.

 • De juiste speler voor een LED TV is een geavanceerde Blu-ray speler met video-uitgang in hoge resolutie 4K of UHD standaard. Blu-Ray spelers zijn ook geschikt voor het afspelen van oudere dvd's en muziek-cd's.
 • Moderne games consoles zoals de Xbox One S of de PS4 Pro brengen de nieuwste gamehits in UHD-resolutie naar je LED-TV en functioneren ook als Blu-Ray- en mediaspelers.
 • De platte TV-behuizingen bieden vaak niet genoeg ruimte voor een bijzonder goede geluidsinstallatie. De aanschaf van een hoogwaardige geluidsbalk voor het beste geluid op hoog volume met een goede geluidskwaliteit is daarom aan te bevelen.
 • Voor een nog betere geluidservaring kies je een AV-receiver met bijpassende luidsprekers of een 5.1-geluidssysteem voor kamervullend surround-sound.
 • Met een slimme afstandsbediening met touchscreen kun je jouw LED-TV en al je home cinema-componenten met één enkele signaalbron bedienen.
 • Om je LED TV aan te sluiten, heb je een antenne of satelliet kabel nodig, evenals HDMI-kabels om Blu-ray-spelers en -consoles aan te sluiten. Als de TV 3D-content ondersteunt, is een HDMI-kabels versie 1.4/1.4a of hoger aan te raden.
 • Als je de TV aan de muur wil monteren, heb je een TV-wandmontage nodig die geschikt is voor jouw TV-model. Zorg ervoor dat je de opgegeven maximale schermgrootte en de belastbaarheid van de beugel in acht neemt.
 • Met een kabelkanaal verdwijnen stroom- en aansluitkabels onopvallend achter een paneel. Een kabelgoot helpt ook om struikelgevaar door losse of bungelende kabels te voorkomen.