LED TV

Inhoudsopgave

Wat is een LED TV?
In welke afmetingen zijn LED TV’s beschikbaar?
Welke afstand tot de LED TV wordt aangeraden?
Hoe kan ik mijn LED TV reinigen?
Welke overweging moet je maken bij het open van een LED TV?

Wat is een LED TV?

LED TV’s zijn TV-sets welke gebruik maken van lichtgevende dioden om een afbeelding op het scherm te produceren. Er zijn twee verschillende technologieën: direct-LED of edge-LED. In het geval van apparaten met direct LED licht zijn de lichtgevende diodes verspreid over het hele scherm als achtergrondlicht (LED backlight). Edge LED TV’s hebben daarentegen lichtgevende dioden aan de rand van het scherm. De verlichting van het beeld wordt bereikt door spiegels die in het scherm zijn geplaatst. Edge LED TV’s zijn erg plat, maar ook heel gevoelig. De helderheid kan gemakkelijk onregelmatig verdeeld worden over het scherm door beschadiging in bijvoorbeeld lichte of donkere gedeelten. Directe backlight TV’s zijn niet zo plat als de Edge LED modellen waardoor ze wat robuuster zijn. Daarbij komt dat ze een betere contrastratio hebben door de speciale backlight: de elektronica van het apparaat kan de lichtgevende diodes groepsgewijs aansturen waardoor de helderheid en donkerheid van het TV-scherm wordt gevarieerd.

In welke afmetingen zijn LED TV’s beschikbaar?

LED TV’s zijn bij OTTO verkrijgbaar in alle standaard afmetingen. De kleinste modellen starten vanaf 22 inch (ongeveer 56 cm). De grootste TVs hebben een diagonaalafmeting van 70 inch (ongeveer 177 cm) of 75 inch (ongeveer 190 cm) voor de home cinema ervaring.

Welke afstand tot de LED TV wordt aangeraden?

De nieuwe TV is geplaatst en nu moet de bank verplaatst worden. Als je te dichtbij zit, kun je je storen aan de individuele pixels welke zichtbaar worden tijdens het TV kijken. Als je te ver weg zit, zullen de verrijkende details, welke je nieuwe TV biedt, verloren gaan. De perfecte afstand tot je TV is waar je het beeld als geheel ziet, in plaats van losstaande pixels. Als je niet volledig zeker bent over of je voor de juiste afstand hebt gekozen, dan bestaan er verschillende formules waarmee je de perfecte afstand kunt berekenen aan de hand van de diagonaalafmeting van je TV. Om dit te doen: reken de inches van je TV om naar centimeters (bijvoorbeeld: 50 inch = 127 cm). Vermenigvuldig deze waarde met een factor van 1.5 (een factor van 2.1 is ook veelgebruikt). Dit komt uit op een afstand van 190 cm (of 266 cm wanneer een factor van 2.1 wordt gebruikt) van jouw 50-inch TV.

Hoe kan ik mijn LED TV reinigen?

Om te voorkomen dat je je TV beschadigt, is het goed om op de volgende punten te letten wanneer je schoonmaakt. Allereerst is het aan te raden om de TV uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen. Als het toestel nog steeds warm is, wacht dan tot deze is afgekoeld. Stof het scherm af met een microvezeldoek. Reinig de hoeken met een zachte borstel of geperste lucht uit de camera-accessoires. De microvezeldoek kan ook bevochtigd worden met water. Als dit niet genoeg is, voeg dan wat schoonmaakmiddel toe. Pas op: niet iedere glasreiniger is geschikt! Zorg ervoor dat het schoonmaakmiddel geen azijn of citroenzuur bevat, of kies voor een speciale schermreiniger.

Welke overweging moet je maken bij het open van een LED TV?

Je nieuwe TV zal moeten voldoen aan de individueel gestelde eisen, net als dat deze moet passen in het interieur. Daarom is het erg belangrijk om de productbeschrijving te bestuderen voordat je besluit een LED TV aan te schaffen. In een productbeschrijving word je voorzien van informatie over grootte, gewicht, het energielabel, beeldkwaliteit, de mogelijke geluidseffecten enzovoorts. Zoals hierboven benoemd, het is belangrijk om de juiste afstand tot de LED TV mogelijk te kunnen maken. Als je te dichtbij zit kunnen je ogen niet het gehele beeld zien en hierdoor wordt TV kijken niet als een plezierige, maar vermoeiende activiteit ervaren. Dus voordat je een TV koopt: gebruik de opgestelde formule van het internet om uit te rekenen welke afstand je moet nemen van de TV om optimaal te kunnen relaxen.