817 artikelen

Overal bereikbaar zijn met een telefoon

Een mobiele telefoon is natuurlijk bedoeld om mee te bellen en sms’en, maar tegenwoordig zijn er veel meer andere functies op een telefoon gekomen. De telefoon is als het ware een fashion item geworden. Naast het bellen of sms’en zijn sociale media en het maken van foto’s meer belangrijk geworden. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit op je telefoon. Een telefoon dient meer als zakcomputer dan als telefoon.

Het besturingssysteem van een mobiele telefoon

De software op een telefoon is erg belangrijk geworden. Een besturingssysteem zorgt voor onder andere de gebruiksvriendelijkheid van de telefoon. De software is anders dan op een laptop en is helemaal in elkaar gezet voor een mobiele telefoon. Belangrijke aspecten bij een besturingssysteem zijn overzichtelijkheid, gemakkelijk te vinden, snel te openen en bovendien moet het een groot assortiment aan apps bevatten. Toen Apple met de iPhone kwam en het besturingssysteem iOS, is het niveau van mobiele software een stuk hoger geworden. Momenteel is de markt enorm gegroeid en zijn alle mobiele telefoons aangepast op de gebruiksvriendelijkheid.

Hieronder zie je een aantal besturingssystemen nader toegelicht:

iPhone OS (iOS) – Apple

Het gebruiksgemak van een iPhone wint het van alle andere mobiele telefoons. Daarnaast biedt de iPhone veel mogelijkheden voor ontwikkelaars van apps. Met de Appstore kan je duizenden applicaties gratis of tegen een kleine prijs downloaden. De apps die je kan downloaden zijn vooraf getest door werknemers van Apple. Een iPhone is niet goedkoop, maar biedt een hoop mogelijkheden en is erg gebruiksvriendelijk. Stel je hebt een MacBook dan kan je de telefoon gemakkelijk synchroniseren met elkaar. Daarnaast zit er een goede camera op de iPhone en is de software erg stabiel.

Android – Google

Android is gebaseerd op Linux en alle webdiensten van Google zijn er in geïntegreerd. Het besturingssysteem is voor iedereen toegankelijk en alle fabrikanten mogen het vrij gebruiken voor hun telefoons. Iedereen kan in principe een app ontwikkelen en het via de Android market verspreiden. Dit besturingssysteem is tegenwoordig het meest gebruikte omdat veel verschillende fabrikanten (Samsung, LG, HTC) de software gebruiken. Het is ook erg gebruiksvriendelijk en meestal goedkoper dan een iPhone.

Overige kenmerken van een mobiele telefoon

Sommige telefoons kunnen gebruik maken van een 4G netwerk, maar niet alle telefoons. De meeste telefoons maken gebruik van 3G netwerk, dit is vrij snel. Een 4G netwerk is nog sneller dan een 3G netwerk. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een 5G netwerk zodat het internet steeds sneller wordt. Bijna op alle mobiele telefoons kan men gebruik maken van een Wi-Fi verbinding. Hiermee kan je “gratis” op het internet. Daarnaast zijn de batterijen van een telefoon ook verbeterd. Kijk naar de stand-by tijd (dit is de tijd voordat de batterij leeg is als de telefoon aanstaat) en de gesprekstijd (de tijd waarmee met een volle batterij gewerkt kan worden) zodat je een idee hebt wat je met een telefoon kan.