Monitor kopen: advies voor het juiste beeldscherm voor jou

Voor je werk of privé, het is prettig om één of meerdere goede monitoren te hebben als je vaker gebruik maakt van een computer. Hieronder lees je waar je op kunt letten bij het kopen van een monitor.

Inhoudsopgave

Zie meer en werk gezonder met de juiste computer monitor
TN, MVA en IPS: welk paneel is geschikt voor jouw behoeften?
Grootte, resolutie, aansluitingen: waar moet je op letten?
Hoe kun je 2 monitoren aansluiten op je laptop of pc?
Wat is een goede monitor voor mij en welke zijn geschikt voor zakelijk gebruik?
Bekende merken monitor: Philips, Asus, Apple, Acer, Samsung, LG, HP of liyama

Zie meer en werk gezonder met de juiste computer monitor

Naast de muis en het toetsenbord is de monitor een belangrijk onderdeel van de computer. Op de meeste bureaus staan inmiddels modellen met een schermdiagonaal tussen de 26 en 33 inch. Deze grote schermen ondersteunen zeer hoge resoluties van Full HD tot UHD. In combinatie met een hogere resolutie betekent meer beschikbare ruimte op het scherm meer ruimte voor applicaties, een groter videobeeld bij het kijken van films en een beter overzicht in games.

Moderne monitoren bieden ook een aantal voordelen op het gebied van ergonomie. Gelijkmatig verlichte, heldere displays met een snelle verversingssnelheid tegen flikkering, hoge contrastwaarden en natuurlijke kleurweergave ontlasten de ogen en voorkomen vermoeidheidsverschijnselen. Flexibele standaards en monitorbeugels maken een uitgebreide hoogte- en kantelverstelling mogelijk, zodat je de positie van het scherm aan je behoeften kunt aanpassen.

TN, MVA en IPS: welk paneel is geschikt voor jouw behoeften?

Het hoofdbestanddeel van een monitor is het paneel, dat bestaat uit meerdere transparante lagen met vloeibare kristallen ("LCD's") voor de afzonderlijke pixels in de drie basiskleuren rood, groen en blauw. Er worden verschillende paneeltechnologieën gebruikt, die voor kleurweergave, kijkhoek stabiliteit en de weergavesnelheid van je nieuwe monitor cruciaal zijn.

Snel en krachtig: TN-paneel

TN staat voor "Twisted Nematic" en is het meest gebruikte displayontwerp. TN-panelen bieden zeer snelle responstijden tot 1 ms - dit is de tijd die een pixel nodig heeft om aan en uit te schakelen. Daarom is de TN technologie zeer geschikt voor het weergeven van snelle computerspellen - zelfs met flinke bewegingen in het spel heb je bijna geen last van vegen of vervagingseffecten.

Rijk aan contrast en kleurecht: MVA-paneel

In MVA-panelen ("Multi-Domain Vertical Alignment") worden de pixels verticaal gerangschikt in plaats van tegen elkaar gedraaid zoals bij TN-technologie. Bovendien is elke afzonderlijke pixel verdeeld in verschillende subgebieden ("domeinen"), wat leidt tot uitzonderlijk hoge contrastwaarden en resulteert in een zeer levendige kleurweergave, zelfs bij een schuine kijkhoek. Door de iets hogere responstijd van 5 tot 10 ms zijn MVA-monitoren meer geschikt voor statische dan voor bewegende beelden - zeer snelle bewegingen in actiegames leiden tot lichte strepen. MVA-technologie is heel geschikt voor beeld- en videoverwerking, waar beelden natuurlijk en gedetailleerd wordt weergegeven met heldere kleuren en hoge contrastwaarden.

Flexibel en universeel: IPS-paneel

IPS-panelen ("In-Plane Switching") combineren de voordelen van de paneeltechnologieën TN en MVA. Contrast en kleurenweergave zijn ongeveer vergelijkbaar met goede MVA-panelen, terwijl de responstijd van 2 tot 5 ms dichter bij die van TN-panelen ligt. Dit betekent dat IPS-monitoren geschikt zijn voor professioneel kantoorgebruik inclusief beeld- en videobewerking en voor het weergeven van snelle games. Je kunt ook vanaf de zijkant naar het scherm kijken, want de maximale kijkhoek voor een acceptabele beeldkwaliteit is maar liefst 178 graden.

Grootte, resolutie, aansluitingen: waar moet je op letten?

Nadat je een van de drie paneeltechnologieën hebt gekozen, moet je de volgende technische kenmerken van de monitor van jouw keuze bekijken:

Scherm grootte: van 27 inch tot ultra wide monitor

De grootte van computermonitoren wordt aangegeven door de lengte van de schermdiagonaal van de linkerbenedenhoek naar de rechterbovenhoek van het beeldscherm. Een kleine monitor van 17 tot 19 inch (ongeveer 43 tot 48 cm) is geschikt als tweede beeldscherm, of als je weinig ruimte hebt voor je beeldscherm. Met schermdiagonalen van 20 tot 24 inch (ca. 51 tot 61 cm) is het gemakkelijk werken en spelen zonder al te veel ruimte op het bureau in te nemen.

De modellen van 27 tot 28 inch (ongeveer 69 tot 71 cm) combineren de behoefte aan een fijn schermformaat, maar zonder overdreven veel ruimte in te nemen. Voor creatieve professionals en ambitieuze gamers is een grotere monitor geschikt: op schermen van 30 tot 43 inch (76 cm tot bijna 110 cm) is er voldoende ruimte voor meerdere programmavensters naast en boven elkaar. Voor zo'n monitor heb je echter een vrij breed en vooral diep bureaublad nodig om het hele beeldscherm goed te kunnen zien.

Tip: De vuistregel voor de juiste afstand tussen het oog en het scherm is de diagonaal in centimeters vermenigvuldigd met 1,2. Dit betekent dat je ongeveer 73 cm van een 24-inch apparaat moet zitten, terwijl je ongeveer 91 cm van een 30-inch apparaat af moet zitten.

Beeldverhouding

De beeldverhouding van 16:9 die ook in televisies wordt gebruikt is ook de quasi-standaard voor computermonitoren . Het brede beeld is zeer geschikt voor het afspelen van films en gamen en je kunt tijdens het werken gemakkelijk twee programmavensters naast elkaar zetten. Monitoren in het traditionele, bijna vierkante 4:3-formaat en modellen met de 16:10-beeldverhouding worden bijna niet meer gebruikt, sinds de grote opkomst van de 16:9-schermen.

Inmiddels is er steeds meer vraag naar het zeer brede formaat 21:9, dat gebaseerd is op de afmetingen van een bioscoopscherm. Dergelijke "Cinemascope"-monitoren zijn vanwege hun lage beeldhoogte minder geschikt voor werk, maar hebben een fascinerende breedbeeldweergave bij gaming en video.

Resolutie: Full HD of 4K

Elke huidige monitor kan Full HD weergeven met 1.920 x 1.080 pixels. Modellen met WQHD-resolutie (2.560 x 1.440 pixels) laten meer zien op het scherm. De momenteel hoogst haalbare resolutie is UHD met 3.840 x 2.160 pixels. In de volksmond worden UHD-schermen vaak "4k-monitoren" genoemd, wat niet moet worden verward met de 4k-resolutie van 4096 x 2160 die in de videosector wordt gebruikt. 21:9-modellen hebben meestal de QHD-resolutie van 3.440 x 1.440 pixels.

Tip: Het werkelijke aantal pixels op het scherm wordt de "native" resolutie genoemd. Pas de resolutie van je desktop en je games altijd aan op de native monitorresolutie om de best mogelijke beeldkwaliteit te verkrijgen.

Verversingssnelheid en helderheid

De framerate wordt gemeten in frames per second (kortweg "fps") en geeft aan hoeveel individuele beelden een monitor per seconde kan weergeven. Vanaf 60 fps ervaren de ogen het beeld als rustig en flikkervrij. Veel modellen ondersteunen ook hogere framesnelheden van 120 fps en meer, wat leidt tot een nog betere beeldweergave. De grafische kaart en de verbinding moeten echter ook de vereiste frequentie ondersteunen, om echt profijt te hebben van de hogere framesnelheden.

De helderheid van een monitor wordt gemeten in candela per vierkante meter (kortweg "cd/m²") en moet minimaal 250 cd/m² zijn. Bijzonder heldere monitoren halen tot 350 cd/m² en kunnen ook in lichte omgevingen worden gebruikt, bijvoorbeeld in open kantoortuinen met veel ramen en plafondlampen.

Verbindingen / poorten

Moderne monitoren bieden een verscheidenheid aan aansluitingen om verbinding te maken met de grafische kaart van je computer of andere apparaten. HDMI ("High Definition Multimedia Interface") heeft zichzelf bewezen als de standaard voor beeldoverdracht. De HDMI-standaard 1.4 is geschikt voor lagere resoluties tot WQHD, terwijl de 2.0-standaard ook UHD-beelden kan verzenden met 60 fps en meer. Deze voor monitoren zeer geschikte DisplayPort kan zowel in verise 1.2 als 1.4 UHD-beelden ontvangen met 60 fps of meer.

Sommige modellen bieden ook Thunderbolt-interfaces voor Apple-computers of USB-C-poorten voor snelle overdracht van beeldgegevens. Daarnaast zijn de meeste monitoren uitgerust met een geïntegreerde USB-hub waarop compatibele apparaten zoals muizen, headsets of smartphones kunnen worden aangesloten.

Hoe kun je 2 monitoren aansluiten op je laptop of pc?

Sluit beide monitoren aan op de computer op een van hiervoor beschreven poorten. Daarna kun je via Beelscherminstellingen (zoek tussen de programma's en apps op beeldscherminstellingen) de beeldschermen identificeren en de indeling wijzigen. Bij de optie "Meerdere beeldschermen" kun je instellen of je hetzelfde wilt zien op beide beeldschermen (dupliceren), een andere weergave wilt kunnen zien op beide beeldschermen (uitbreiden), of slechts één van de twee beeldschermen actief wilt gebruiken (alleen weergeven op).

Wat is een goede monitor voor mij en welke zijn geschikt voor zakelijk gebruik?

Voor bijna elke toepassing en persoonlijke behoeften is er wel een monitor verkrijgbaar. Hieronder geven we je een paar richtlijnen die je kunnen helpen een keuze te maken.

Computerscherm voor kantoorwerk en casual gamen

Als je je pc voornamelijk gebruikt voor kantoortaken zoals tekstverwerken, e-mailen en internetten en slechts af en toe een game speelt, is voor jou een 22- tot 24-inch monitor met een TN-paneel en full HD-resolutie geschikt.

Pc scherm voor creatieve gebruikers en veeleisende gamers

Naast de standaard Office apps maak je ook gebruik van beeldbewerkings-, opmaak- en videoprogramma's. Je wilt games beleven op een groot scherm in een hogere resolutie dan Full HD. Voor jou zijn 26- tot 30-inch monitoren met WQHD-resolutie ideaal. Met 2.560 x 1.440 pixels kun je meerdere programmavensters gebruiken en kun je ook games draaien op een mid-range pc met hoge verversingssnelheden.

Game monitor: een professionele en ambitieuze monitor voor gaming

Je werkt op hoog niveau met creatieve software en wilt geen compromissen sluiten als het om gamen gaat. Dan kies je voor een monitor met UHD resolutie en een hoogwaardig MVA of IPS paneel. Uitgaande van een overeenkomstig krachtige grafische kaart, krijg je met zo'n scherm 3840 x 2160 pixels. Dit zorgt voor een intensieve game-ervaring met een hoog detailniveau.

Tip: Als je wilt genieten van games in het "filmische" formaat zoals in de bioscoop, kun je een monitor gebruiken met een beeldverhouding van 21:9.

Bekende merken monitor: Philips, Asus, Apple, Acer, Samsung, LG, HP of liyama

OTTO verkoopt veel verschillende monitoren in verschillende formaten en van verschillende bekende merken. Als je een voorkeur hebt voor een bepaald merk, gebruik je makkelijk de merkenfilter om meteen te zien welke monitoren beschikbaar zijn van jouw favoriete merk.