De Nintendo Switch: draagbare en TV-console spelcomputer in één

Normaal heb je voor een spelcomputer een stationair nodig, zoals de Nintendo Wii U, de Sony PlayStation 4 of de Microsoft Xbox One. Als je zin hebt om in een andere kamer of buiten te gamen, kun je met de Nintendo Switch gemakkelijk op de draagbare spelcomputer overstappen. Nintendo Switch doorbreekt zo de traditie en combineert draagbaar en niet-draagbaar in één spelcomputer, zonder de hoge resolutie van de display te verliezen. Zowel de twee controllers als de stekker kun je verwijderen zodat je gemakkelijk in je thuisomgeving met de videogame kunt rondlopen. Bij het wijzigen van de bedieningsmodus wordt de gameflow niet onderbroken: als je de Switch in het dock steekt terwijl een game actief is, duurt het maar een paar seconden en kun je doorgaan met spelen op via het tv-scherm. Wil je blijven gamen op de Nintendo Switch terwijl gezinsleden al gebruikmaken van de televisie? Haal de schakelaar dan uit het dock en vervolgens kun je zonder problemen doorgaan met het gamen.

De Nintendo Switch in detail

De Nintendo Switch heeft een goede game prestatie, met gedetailleerde 3D-grafische elementen en een sfeervol geluid. Hieronder vind je een overzicht van de geïnstalleerde hardware.

Processor en grafische chip

In de binnenkant van de Nintendo Switch zit een speciale processor ("CPU") van NVIDA met een geïntegreerde grafische eenheid. De Tegra X1 is een mobiele processor die ook in veel huidige smartphones en tablets werkt.

Beeldscherm en resolutie

De Switch is uitgerust met een touchscreen-display met een diameter van 6,2 inch (15,75 cm). De resolutie is 1280 x 720 pixels, wat overeenkomt met de HD-ready standaard. De grootte van het scherm behoort daarom in dezelfde klasse als de grootse “XL”- versies van krachtige smartphones. Sluit je de Nintendo Switch aan op je tv via de HDMI uitgang van het dock, dan neemt de resolutie tot Full HD (1.920 x 1.080 pixels).

Geluid

Bij de draagbare Nintendo Switch, komt het geluid via de geïntegreerde stereoluidsprekers. Als je andere mensen niet wil storen tijdens het gamen, steek je gewoon een koptelefoon in de 3,5 mm-aansluiting. Thuis wordt kamervullend surround-geluid in 5.1-formaat uitgevoerd via de HDMI-interface. Je kunt dit versterken met een soundbar.

Geheugen

De CPU en grafische eenheid van de Nintendo Switch hebben toegang tot 4 GB van het geheugen (RAM) in de snelle LPDDR4-standaard. Opgeslagen games, gedownloade games en andere gegevens zoals screenshots, video’s of muziek bewaar je in de 32 GB massaopslag. Deze kun je met een geheugenkaart in de microSD uitvoering uitbereiden tot 2 TB.

Controller

De controllers van de schakelaar worden "Joy-Con" genoemd en klikken in de mobiele-modus in de linker- en rechterkant van de Nintendo Switch. Als je de controllers verwijdert, sturen ze de stuurcommando’s draadloos door naar de console. Op verzoek kunnen de Joy-Cons fungeren als twee afzonderlijke besturingseenheden voor multiplayerplezier voor twee. De geleverde verpakking omvat een controllerhouder die beide Joy-Cons van de Nintendo Switch combineert tot een enkele controller voor solo-games.

Batterij en aansluitingen

De batterij van de schakelaar zorgt ook voor gameplezier zonder stopcontact en biedt een looptijd van twee tot zes uur, afhankelijk van de eisen aan het beeldscherm en de CPU. Het opladen van de Nintendo Switch vindt plaats via de USB-C-aansluiting in de behuizing of via de powerpack van het dock. De geïntegreerde WLAN-module werkt volgens de snelle 802.11 ac-standaard en brengt contact met het netwerk en internet tot stand. Een NFC-sensor ("Near Field Communication") maakt een snelle verbinding mogelijk met de populaire personages uit het Nintendo Amiibo-assortiment.

Afmetingen en gewicht

De Nintendo Switch inclusief Joy-Cons is ongeveer 24 cm breed, 10 cm hoog en 1,5 cm dik. Dit biedt voldoende ruimte voor het grote 6,2 inch beeldscherm, al ligt het toestel ondanks de indrukwekkende afmetingen toch comfortabel in de hand. Het gewicht met de gemonteerde controllers is ongeveer 400 g.

Nintendo Switch spelletjes voor het hele gezin

Game je liever met je familie of met je beste vrienden? Voor leuke game feestjes met meerdere spelers tegelijk heeft de Nintendo Switch verschillende spellen. Het spectrum varieert van de partygamecollectie "1-2 Switch" tot de huidige "Nintendo Labo" -serie, waarin traditioneel knutselplezier wordt gecombineerd met schermactie. Natuurlijk krijg je ook verschillende "Pokémon" -games voor de Switch, zodat je kunt genieten van verschillende soorten spellen.

Games voor actiefans

Als je van adembenemende actie houdt en scherpe reflexen hebt, zul je zeker vinden wat je zoekt in de Nintendo Switch-games. "Lego The Incredibles" presenteert snelle vechtsportduels tussen de Incredible familie en schurken waarbij de familie het land moet beschermen. Dit spel is geschikt is voor kinderen als ouderen.

Games voor atleten

Wil je sporten en gamen maar je bank of ligstoel op het balkon niet verlaten? Koop dan een van de vele sportgames die beschikbaar zijn voor de Nintendo Switch. In "Tennis world tour" blaas je de ballen om de oren van bekende wereldtennissers. De racegame-klassieker "Mario Cart 8 Deluxe" race je met racewagens en test je tijdens het gamen je vaardigheden in competitie met de verzamelde Nintendo-beroemdheden. Als je méér sporten wilt beoefenen op de Nintendo Switch, ga dan voor "Go Vacation" en probeer meer dan 50 originele vrijetijdsactiviteiten uit, van beachvolleybal tot tennis en sneeuwbalgevechten in een virtueel vakantieoord.

Games voor avonturiers

Wanneer je je schakelaar inschakelt op de Nintendo Switch, zou het je in dromerige, verre werelden moeten brengen die je kunt verkennen en ervaren in de huid van een held. Het paradepaardje in het genre van avontuur- en rollenspellen is "The Legend of Zelda - Breath of the Wild", waarin je samen met de magisch getalenteerde Elven Link de enorme fantasiewereld Hyrule verkent. Als je liever sciencefiction hebt van het verre verleden, moet je "Yesterday Origins" op de Nintendo Switch eens van dichtbij bekijken.