Oordopjes: handig voor onderweg

Oordopjes worden veel gebruikt om vanaf je telefoon muziek te luisteren tijdens een treinreis of tijdens het sporten. Het is dan ook belangrijk dat je oordopjes kiest die bij jou passen. Hieronder leggen we veel uit over oordopjes, zodat je makkelijker een keuze kunt maken.

Inhoudsopgave

Wat zijn de voordelen van een compacte in-ear oordopjes?
Heb ik bedrade of draadloze oordopjes nodig?
Waar moet ik op letten als ik nieuwe oortjes wil kopen?
Wat zijn de beste in-ear oordopjes voor mij?
Wat zijn goede merken voor oordopjes?

Wat zijn de voordelen van een compacte in-ear oordopjes?

  • In tegenstelling tot de grotere on-ear of over-ear koptelefoons worden in-ear oortjes direct in de gehoorgang geplaatst.
  • Door de nabijheid van het trommelvlies komen de geluidsgolven over korte afstand en vrijwel zonder verlies in het oor.
  • De luchtdichte afsluiting van de omgeving intensiveert de bas, wat zorgt voor een krachtig geluid.
  • Door hun kleine formaat en lage gewicht zitten in-ear koptelefoons zeer comfortabel.
  • Omdat ze stevig in de gehoorgang zitten, zijn in-ears bijzonder geschikt om tijdens het sporten naar je favoriete muziek te luisteren.

Heb ik bedrade of draadloze oordopjes nodig?

Bedrade oordopjes

De meeste smartphones, tablets, mp3-spelers en andere afspeelapparaten zijn uitgerust met een audio-aansluiting voor het aansluiten van bedrade hoofdtelefoons. De gestandaardiseerde jack-aansluiting met een diameter van 3,5 mm heeft contacten voor het stereomuzieksignaal en een extra microfoonsignaal voor headsets. De bijpassende bedrade oordopjes hebben geen batterijen nodig en bieden een betrouwbare en stabiele verbinding.

Bluetooth oortjes

Oordopjes met Bluetooth-technologie werken zonder kabels naar het afspeelapparaat, wat het draagcomfort verhoogt. Bij de meeste Bluetooth koptelefoons zijn alleen de twee oordopjes met een kabel verbonden. De verbinding met smartphones wordt gemaakt door middel van een gestandaardiseerde overdrachtsprotocol. Dit zorgt voor een goede geluidskwaliteit en maakt een grotendeels ononderbroken signaaloverdracht over afstanden tot 10 m mogelijk.

Earpods draadloos

Volledig draadloze bluetooth-modellen worden vaak echte draadloze oordopjes genoemd. Ze werken zonder een verbinding tussen de oorstekers. Dit maakt ze het meest onopvallend en uiterst comfortabel om te dragen. Veel echte draadloze koptelefoons worden geleverd met een draagtas voor transport zodat de oorstekers niet snel verloren gaan. Het dient ook vaak als oplaaddoos.

Waar moet ik op letten als ik nieuwe oortjes wil kopen?

Geluidskwaliteit en spraakweergave

  • Koptelefoons van topklasse kenmerken zich door het feit dat ze goed en gebalanceerd klinken in alle soorten muziek, zelfs bij hoger volume, en een krachtige basbasis produceren.
  • Dergelijke modellen zenden zowel zeer lage basfrequenties uit vanaf 10 Hz (Hertz, trillingen per seconde) als hoge tonen van 30.000 Hz of meer.
  • De meeste modellen hebben een frequentiespectrum tussen 20 en 20.000 Hz, wat overeenkomt met het gemiddelde gehoorbereik van de mens.
  • Als je graag naar audioboeken luistert, moet de hoofdtelefoon worden geoptimaliseerd voor het middenfrequentiebereik van 300 tot 5.000 Hz. De stem van de verteller is daar bijzonder aangenaam om te horen.

Compatibiliteit

Zorg er bij bedrade modellen voor dat de stekker voldoet aan de algemene norm met een diameter van 3,5 mm en dus op bijna alle mobiele apparaten kan worden aangesloten. Bij draadloze in-ear oordopjes dien je te controleren of de Bluetooth-standaard (BT-standaard) in het respectievelijke versienummer 3.x, 4.x of 5.x door je afspeelapparaat wordt ondersteund.

Tip: Hoewel de BT-standaard neerwaarts compatibel is, d.w.z. ook geschikt voor een verbinding met oudere versies, kunnen er verbindingsproblemen optreden bij verschillende versienummers.

Kabellengte en ontwerp

Kies je voor een bekabeld model, dan moet de kabel lang genoeg zijn voor het beoogde gebruik. Als je je mobiele telefoon in je borstzak draagt, is een 0,5 m lange verbindingskabel voldoende. Wil je daarentegen je mp3-speler tijdens het sporten naast het trainingsapparaat plaatsen, dan moet de kabel minimaal 1,0 tot 1,5 m lang zijn. Zorg ervoor dat het kabelontwerp zo flexibel mogelijk is, zodat de kabel je bewegingsvrijheid niet beperkt.

Batterijduur

Informeer voor aankoop naar de batterijduur van de draadloze oordopjes. De kleine cellen in de behuizingen van de oordopjes gaan, afhankelijk van de uitvoering en het ingestelde volume, tussen de 4 en 32 uur mee voordat ze via een USB-kabel of in de bijbehorende oplaaddoos van energie moeten worden voorzien.

Microfoon en luidspreker

Als je oordopjes een microfoon hebben die in de aansluitkabel of in de behuizing is geïntegreerd, kunnen deze ook als headset worden gebruikt. Hierdoor neem je gemakkelijk gesprekken aan zonder je smartphone uit je zak te halen. In de meeste gevallen kunnen spraakassistenten zoals Google Assistant, Alexa of Siri ook via de microfoon worden bediend.

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening aan de kabel bedien je basisfuncties zoals afspelen, pauzeren en volumeregeling comfortabel via de koptelefoon, in plaats van steeds het afspeelapparaat zelf uit te moeten pakken.

Ruisonderdrukking

Sommige modellen bieden digitale ruisonderdrukking, die harde geluiden van buitenaf uit het muzieksignaal filtert. Hierdoor luister je ook ongestoord naar muziek in omgevingen zoals in een vliegtuig, op het treinstation of in de buurt van een bouwplaats.

Hartritmemonitor

Sportfans genieten van een geïntegreerde hartslagmeter die de hartslag op het oor registreert en de gegevens naar geschikte fitness-apps verzendt voor evaluatie.

Welke oordopjes blijven goed zitten?

Omdat iedereen individueel gevormde gehoorgangen heeft, worden oordopjes altijd geleverd met ten minste drie paar oorkussens in verschillende maten. Varianten van siliconen zorgen voor een flexibele pasvorm en zijn comfortabel om te dragen. Sommige in-ear hoofdtelefoons zijn uitgerust met schuimadapters die voor gebruik worden opgerold en zich alleen aanpassen aan de vorm van de gehoorgang in het oor. Voor een nog betere grip zijn vooral sportmodellen uitgerust met extra oor- of nekbeugels.

Bescherming

Om je koptelefoon bij weer en wind of tijdens het sporten te kunnen gebruiken, moet de behuizing worden afgedicht tegen het binnendringen van vocht. Veel fabrikanten houden zich aan de gestandaardiseerde IP-beschermingsklasse, die aangeeft tegen welke invloeden van buitenaf elektronische producten worden beschermd. Hoofdtelefoons zijn meestal gemaakt van kunststof en zijn met IPX4 voldoende beschermd tegen spatwater - en zijn daarom geschikt voor gebruik in de regen of tijdens de training.

Wat zijn de beste in-ear oordopjes voor mij?

Oordopjes met kabel voor dagelijks gebruik

Je oortjes gebruik je het grootste deel van de dag om naar muziek, radio of podcasts te luisteren. Je wilt hem ook gebruiken als handsfree apparaat voor je mobiele telefoon en als microfoon voor smart home spraakbesturing. Een volledig uitgeruste bedrade set oordopjes is geschikt voor jou. Aangezien dergelijke modellen geen batterijen nodig hebben, hoef je je geen zorgen te maken over het opladen.

Bluetooth-oordopjes voor je sport sessie

Als je tijdens het joggen of sporten vermaakt wilt worden met je favoriete muziek, kun je kiezen voor een draadloos model dat is uitgerust met extra oor- of nekbeugels. Sportkoptelefoons met Bluetooth-technologie zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasses, afhankelijk van de uitrusting en het ontwerp.

Hifi-oordopjes voor veeleisende muziekfans

Je wilt onderweg van je favoriete muziek genieten in de best mogelijke kwaliteit. Dan heb je de keuze tussen bekabelde modellen in high-end kwaliteit of echt draadloze oordopjes met grote sounddrivers en hoog haalbare volumeniveaus met lage vervorming. Je kunt hifi-compatibele hoofdtelefoons met of zonder kabel krijgen. Hierbij zijn noise cancelling, handsfree functie en een lange batterijduur meestal standaard.

Earbuds voor muziek onderweg

Vind jij het heerlijk om naar je favoriete muziek of boek te luisteren onderweg? Dan zijn earbuds geschikte oordopjes voor jou. Earbuds verschillen iets van de klassieke in-ear oordopjes omdat ze niet volledig in de gehoorgang worden geplaatst. Hierdoor blijft er nog iets meer ruimte over bij het oor en kan omgevingsgeluid ook nog worden opgevangen. Onderwerg is dit natuurlijk erg belangrijk om ook het geluid van het verkeer om je heen nog goed op te kunnen vangen.

Noise cancelling oordopjes

Het tegenovergestelde van earbuds zijn de noise cancelling oordopjes. Deze zijn ontworpen om juist zoveel mogelijk omgevingsgeluiden te dempen zodat je enkel het geluid uit jouw oortjes hoort. Dit is ideaal wanneer je graag in volledige concentratie werkt en niet gestoord wilt worden door geluiden van buitenaf.

Wat zijn goede merken voor oordopjes?

Apple oordopjes voor je iPhone

Bij Apple vind je de kenmerkende stijlvolle witte oordopjes die passend zijn bij hun assortiment iPhones, maar ook zeker in combinatie met andere type smartphones of Apple apparaten te gebruiken zijn. Zowel in-ear oordopjes met kabel als de inmiddels bekende Airpods zonder draad zijn in het aanbod te vinden.

Oordopjes van JBL

Het meeste uitbreide aanbod vind je bij JBL. In iedere kleur en uitvoering is er wel een passende set oortjes te vinden. Zwart, goud, blauw of roze oortjes, met of zonder draad, of juist met oorbeugel voor extra stevigheid tijdens het sporten. JBL heeft het allemaal!

Samsung oortjes voor jouw Android apparaat

Ook Samsung heeft een mooi assortiment dat perfect aansluit op de Samsung smartphones, maar via Bluetooth verbinding ook met andere apparaten goed verbonden kan worden. De glanzende Galaxy Buds zijn een van de laatste toevoegingen aan het assortiment en beschikken ook over active noise cancelling. Deze Samsung oortjes zijn wederom verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Sony oordopjes voor optimaal geluid

Ben je op zoek naar oortjes met een goede bas en krachtig geluid? Dan kun je zeker eens een kijkje nemen in de shop van Sony. Ook wanneer je je oortjes veel gebruikt om te telefoneren ben je hier aan het juiste adres. Sony biedt oordopjes met goede microfoons en zelfs headsets met goede geluidsregeling en demping van omgevingsgeluiden waardoor jij ongestoord je werk telefoontjes kunt voeren.