Grotere helderheid en nauwkeurige kleurweergave

QLED is een tv-technologie van de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung. De afkorting staat voor "Quantum Dot Light Emitting Diodes". Deze verdere ontwikkeling van LED, maakt gebruik van een folie waarop miljarden verschillende Nano kristallen zijn aangebracht. Ze worden individueel verlicht door achtergrondverlichting en onthullen zo hun kleur. Het resultaat is stabiele, contrastrijke en precies verlichte beelden, met een uiterst nauwkeurige weergave van de kleuren. Dankzij de verbeterde helderheid zijn zelfs donkere scènes goed verlicht. En met QLED-TV's blijven de kleuren levendig, zelfs als je naar de zijkant van de TV kijkt. Alle QLED TV's zijn HDR-geschikt en hebben een resolutie van minstens 4K.

Waarop je moet letten bij de aankoop van een QLED TV

Samsung biedt verschillende versies van de QLED-toestellen aan. Ze verschillen vooral in schermdiagonalen, beeldkwaliteit en kenmerken.

Schermdiagonaal en optimale afstand tussen de stoelen

De kleinste varianten van QLED televisies meten 43 inch diagonaal en de grootste 98 inch. Je hebt dus de keuze tussen 114,3 cm en 249 cm. Welke maat voor jou geschikt is, hangt ook af van de afstand tussen de bank en de TV. In principe kun je dichter bij het scherm komen met een hoge resolutie van minstens 4k zonder te vervagen. Je berekent de geschikte afstand als volgt: Neem de diagonaal van het scherm in centimeters keer 2,5 en je krijgt de afstand in meters.

Resolutie

Alle QLED-televisies hebben een zeer hoge resolutie - 4k of zelfs 8k. 4k displays tonen beelden bij 3.840 × 2.160 pixels, terwijl 8K modellen vier keer de resolutie hebben bij 7.680 × 4.320 pixels. Omdat de QLED-modellen zo helder zijn, brengt een hoge resolutie een kwaliteitsverbetering met zich mee, zelfs voor kleinere apparaten. Bij het kiezen van een apparaat moet je er rekening mee houden dat er op dit moment geen 8k inhoud beschikbaar is. Samsung lost het probleem met upscaling op: films in lagere kwaliteit worden met behulp van kunstmatige intelligentie geüpgraded naar 8k in real time en ontbrekende beeldinformatie wordt toegevoegd.

Beeldkwaliteit, helderheid en contrast

Samsung heeft een kwaliteitsstandaard voor zijn televisies geïntroduceerd, de "Picture Quality Index" (PQI), waarvan de berekening onder andere de resolutie, de vorm en de verversingsfrequentie omvat. De verschillende QLED-modellen hebben bijvoorbeeld een PQI-waarde van 3.800 of 4.300. Hoe hoger de waarde, hoe beter het beeld wordt weergegeven. De HDR-waarde is ook belangrijk voor de kwaliteit. De afkorting staat voor "High Dynamic Range", wat verwijst naar een contrastrijke afbeelding met realistische kleuren en een zeer breed scala aan helderheidsniveaus. HDR10 ligt in het verlengde hiervan en heeft vier keer zoveel helderheidsniveaus. Samsung noemt dit Q HDR in zijn nieuwere QLED-modellen en geeft waarden als 1.000, 1.500 of 2.500. Hoe hoger het getal, hoe groter de helderheid.

Geluidssysteem

De QLED apparaten hebben minimaal een 2.2 kanaals luidsprekersysteem ingebouwd, sommige modellen hebben ook een 4.2 systeem. Twee kleine sub woofers zorgen voor de weergave van diepe tonen. Het uitgangsvermogen van de luidsprekers is 20, 40 of 60 W, afhankelijk van het model. De TV-toestellen hebben ook een geïntegreerde DTS-decoder (Digital Theater Systems) en ondersteunen Dolby Digital Plus. Zo kun je ook de soundtrack van een Blu-Ray speler zonder verlies uitvoeren.

Verbindingen

Je kunt een QLED TV aansluiten op andere apparaten via verschillende connectoren. De modellen hebben vier HDMI-aansluitingen waarop je een Blu-Ray-speler, gameconsole of laptop kunt aansluiten. Daarnaast zijn er, afhankelijk van het model, twee tot drie USB-poorten die je kunt gebruiken om externe harde schijven of USB-sticks aan te sluiten op de TV. Elke TV heeft ook een digitale Toslink audio-uitgang. De apparaten hebben ook een Bluetooth-poort waarmee je ze draadloos kunt verbinden met een smartphone.

Tip: Sommige QLED-televisies zijn uitgerust met een "One Connect Box". De TV heeft dan slechts één directe verbinding - met de box. Deze doos bevat alle andere aansluitingen zoals HDMI of USB. Voordeel: je kunt het in de kast verstoppen zonder dat er kabels in de war raken.

Extra functies: Taalassistent, USB-aansluiting en omgevingsvariant

Een microfoon is geïntegreerd in de afstandsbedieningen van veel QLED-modellen. Je kunt het gebruiken om de voice wizard Bixby te bedienen en bijvoorbeeld een app te schakelen, te zoeken of te openen met een spraakcommando. Je kunt de apparaten ook gebruiken voor het opnemen van shows direct op een aangesloten USB-stick. De Ambient Mode betekent dat je niet naar een zwart scherm kijkt als het apparaat is uitgeschakeld, zodat je decoratieve of informatieve inhoud - of jouw eigen foto's - kunt bekijken.

Het juiste QLED-apparaat voor jouw woonkamer

Welke QLED TV voor jou geschikt is, hangt af van jouw woonkamer en jou kwaliteitseisen. Afhankelijk van deze criteria worden verschillende modellen voor jou in overweging genomen.

TV-toestellen voor kleine woonkamers

Je hebt niet veel ruimte in je kleine woonkamer en je gebruikt je tv vaak om voetbalwedstrijden en films te kijken, of om spelletjes te spelen via de aangesloten spelcomputer. Je kiest voor een QLED-apparaat met een 55 inch beeldschermdiagonaal en een 4k-resolutie. De geïntegreerde spelmodus maakt zeer korte reactietijden mogelijk. Een PQI van bijna 3.000 en Q HDR zijn voldoende voor jou. Voor deze modellen zijn beschikbaar voor een bescheiden budget.

Voor film- en geluidsfans met veel ruimte

Je wilt genieten van films in hoge kwaliteit - in beeld en geluid. Hiervoor wil je een hoge maximale helderheid en een rijk geluid. Jouw woonkamer is zo groot dat je op de bank kunt zitten op 3 meter afstand van het apparaat. Je krijgt een QLED-tv met een beeldschermdiagonaal van 75 inch, een resolutie van 4k en een 2.2-geluidssysteem. Zorg ervoor dat je een PQI van minimaal 3.500 en Q HDR 1.500 heeft. Deze dergelijke apparaten vallen in de middenmoot qua prijs range.

Toeschouwers met zeer hoge kwaliteitseisen

Je wilt altijd films en series bekijken in de best mogelijke kwaliteit, bij voorkeur in 8K. Je zult willen opschalen naar Full HD of 4K-content, en als er 8K-films beschikbaar zijn, zal je de juiste apparatuur hebben. Neem een 8K resolutie QLED TV met een 85-inch scherm diagonaal. Voor deze modellen met een PQI van 4.000 leg je veel geld neer. Dit zijn de duurste QLED TV modellen.