Internet geschikte televisie met een groot aanbod aan programma's

Met een Smart TV brengt je een breed aanbod aan programma's en entertainment in huis. De Smart TV's ontvangen niet alleen conventionele tv-programma's, maar hebben ook toegang tot inhoud en diensten van het internet. Voorbeelden hiervan zijn YouTube, mediabibliotheken van tv-stations, streaming videobibliotheken, interactieve programmagidsen, online games, internetradiostations, sociale netwerken en informatieportalen. Een aanpasbare homepage presenteert jouw favoriete Smart TV content in een oogopslag.

De verbinding met het thuisnetwerk verloopt draadloos via WLAN of via een netwerkkabel. Het netwerk zendt ook tv-programma's uit van de Smart TV naar andere kamers. Een smartphone of tablet kan ze daar ontvangen en kan zo als secundair apparaat worden gebruikt. Omgekeerd maakt een app van jouw mobiele telefoon een interactieve Tv-afstandsbediening. De verbinding brengt ook foto's en video's van een computer, mediaserver of netwerkharde schijf over naar het televisie scherm.

Met een beeldschermdiagonaal van 65 tot meer dan 75 inch kunt je jouw woonkamer omtoveren tot een thuisbioscoop. Films, series en andere programma's, worden gereproduceerd in Full HD- of 4K-kwaliteit met scherpte, kleur en contrast.

Inhoudsopgave

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe Smart TV?
Het juiste Smart TV-model voor jouw huis
Deze accessoires maken de TV-ervaring nog intenser

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe Smart TV?

De aangeboden Smart TV-modellen verschillen niet alleen in de grootte van het scherm en de prijs, maar ook in hun kenmerken en de beschikbare functies.

Scherm diagonaal

Smart televisies met een beeldschermdiagonaal van 32 inch (81 cm) zijn meer geschikt voor kleine ruimtes of als secundair apparaat. Smart TV-modellen met een beeldschermdiagonaal tot 40 inch (101 cm) zijn geschikt voor kleine woonkamers, slaapkamers, keukens en kantoren. Met hun compacte afmetingen, kunnen ze onopvallend worden geïntegreerd in de inrichting van de ruimte. TV's met een beeldschermdiagonaal tot 60 inch (152 cm), bieden een evenwichtige verhouding tussen de benodigde ruimte en de kijkervaring. Een schermdiagonaal vanaf 65 inch (163 cm), voldoet aan de hoogste eisen voor thuisbioscopen en maakt van een filmavond een indrukwekkend evenement.

Tuner

Smart TV’s zijn af fabriek uitgerust met een tuner voor televisieontvangst. Let op een drievoudige tuner die kabel (DVB-C/C2), satelliet (DVB-S/S2) en aardse antenne (DVB-T2 HD) kan ontvangen. Je hebt dan geen extra kabel- of satellietontvanger meer nodig. Als een televisietoestel daarentegen een dubbele tuner heeft, ondersteunt het slechts twee ontvangstmodems, zoals terrestrische en kabelontvangst.

Verbindingen

Smart televisies worden gekenmerkt door een breed scala aan aansluitmogelijkheden. Gebruikelijk zijn HDMI, USB, netwerk (LAN), WLAN, een CI+ slot en vaak ook een slot voor SD-geheugenkaarten. HDMI draagt beeld- en geluid verliesloos over en is beveiligd tegen kopiëren tussen bijna alle moderne afspeelapparaten. Daarom moet jouw Smart TV zoveel mogelijk HDMI-aansluitingen hebben. Alleen verbindingen van de nieuwste generatie, kunnen echter de volledige kwaliteit overbrengen. Op dit moment is HDMI 1.4a gebruikelijk voor Full-HD televisies. Vanaf versie 2.0 ondersteunt HDMI ook UHD, met het uitgebreide kleurenpalet en de snelle beeldwisseling. Als jouw UHD-set HDMI versie 2.0a of zelfs HDMI 2.1 ondersteunt, bent je goed uitgerust voor de toekomst van de TV.

Resolutie

Full HD-resolutie met 1.920 × 1.080 pixels is standaard voor Smart TV-toestellen. Het maakt optimaal gebruik van de huidige TV-standaard op het gebied van beeldkwaliteit, en het levert ook een indrukwekkend beeld op voor Blu-ray-films en vele consolegames.

Smart TV-modellen met UHD-resolutie (Ultra High Definition, ook bekend als "4K") met hun 3.840 × 2.160 pixels, duwen de kwaliteitslimieten van de vorige tv-technologie tot het uiterste. Vergeleken met Full HD komt UHD overeen met vier keer het aantal pixels. Films met echte UHD resolutie zijn momenteel slechts in beperkte mate beschikbaar. Maar UHD-televisies geven ook HD- en SD-content weer in hoge resolutie door het toevoegen van pixels. Hierdoor ziet het beeld er zichtbaar beter uit dan op een Full-HD apparaat.

Weergave verversingssnelheid

De beeldherhalingsfrequentie in de eenheid Hertz (afkorting "Hz") geeft aan hoeveel beelden een televisie per seconde kan weergeven, door het berekenen van digitale tussenbeelden. Hoe hoger de beeldherhalingsfrequentie, hoe vloeiender en gelijkmatiger de filmscènes verschijnen. Snelle actiescènes, sportuitzendingen en snelle spellen zijn alleen echt leuk met een verversingssnelheid van 200 Hz en meer.

Soort scherm

LCD- en LED-televisies bevatten vloeibare kristallen, die het licht van de achtergrondverlichting doorlaten of verduisteren. Terwijl LCD's gebruik maken van energiezuinige en omvangrijke TL-buizen, maken LED-sets gebruik van energiezuinige compacte diodes. Displays op basis van organische LED's (OLED's), die zelflichtend zijn en dus geen achtergrondverlichting nodig hebben, worden steeds belangrijker als bijkomend type scherm. OLED TV-toestellen bieden het hoogste beeldcontrast en een zeer goede zwarte weergave, maar zijn alleen te vinden in het topsegment.

Systeemprestatie

De prestaties van een Smart TV-toestel zijn het duidelijkst te zien aan de snelheid waarmee het toestel reageert. De huidige high-end modellen hebben multi-core processoren, voldoende RAM en krachtige grafische chips. Dit betekent dat geanimeerde on-screen menu's en app’s soepel verlopen en dat complexe websites snel kunnen worden geladen. Deze kracht is zelfs voldoende voor een vlotte weergave van online video's in 4K-resolutie. Bij instapmodellen kan het echter iets langer duren om van kanaal te veranderen, app’s op te starten en websites op te roepen.

Gebogen beeldoppervlak

Op een gebogen tv met een gebogen display (ook wel curved televisies genoemd) lijken films, tv-series, live sportuitzendingen en spelletjes bijzonder dichtbij. Een gebogen scherm is vooral aan te raden, als je wilt genieten van films in een indrukwekkend perspectief en diepteperceptie.

3D-technologie

Met een Smart 3D-tv kunt je naast de traditionele platte beelden ook genieten van films met ruimtelijke effecten. 3D-films zijn leuk om naar te kijken omdat je midden in de actie staat, met objecten die direct op je af vliegen. De TV toont verschillende beelden aan het linker- en rechteroog, die vervolgens door een bril naar de betreffende hersendelen worden gestuurd.

HDR-technologie

HDR (High Dynamic Range) wordt steeds populairder voor topmodellen. Deze technologie voor het vergroten van het dynamisch bereik, komt van de fotografie en kan bewegende beelden met aanzienlijk meer lichtsterkte reproduceren dan conventionele TV's. Op deze manier moeten de films er natuurlijker en levensechter uitzien.

Besturingssysteem

In het geval van smart televisies komen de besturingssystemen steeds meer in beeld als intermediair tussen hardware en software. Vaak worden besturingssystemen gebruikt die zich al bevinden in smartphones en tablets en die een veelheid aan handige functies bieden. Zo bieden Android-tv's toegang tot duizenden apps uit de Google Play Store en krachtige online spraakherkenning. Andere apparaten zijn uitgerust met vergelijkbare handige besturingssystemen zoals Tizen, WebOS of Firefox OS.

Het juiste Smart TV-model voor jouw huis

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, kwaliteitseisen en budget zijn er diverse Smart TV-toestellen voor je beschikbaar.

Incidentele TV-gebruikers

Je houdt ervan om tussendoor tv-evenementen, nieuws, documentaires of live programma’s te bekijken? Dan voldoet een apparaat met Full-HD beeldkwaliteit al aan jouw wensen. De ontvangst gebeurt via kabel, satelliet of DVB-T2 HD. Deze modellen zijn ook zeer geschikt voor Blu-Ray films en consolegames. Dergelijke televisies zijn al beschikbaar voor een bescheiden budget.

Primaire fijnproevers

Je wilt 's avonds graag films en tv-programma's in zeer goede beeldkwaliteit bekijken om te ontspannen? Dan is een smart UHD TV met een 40-inch scherm met een uitgebreide EPG programmagids en toegang tot online videodiensten een goede keuze. Gebruik de afstandsbediening om te schakelen naar andere mogelijkheden. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, schakel dan over naar de ARD, ZDF, RTL, mediabibliotheken of stream een film van Netflix of andere aanbieders. Gebruik de opnamefunctie, zodat je films en andere interessante programma's die je tegenkomt tijdens het doorbladeren van de Elektronische Programmagids (EPG), kunt opnemen om ze later te bekijken. Schermen met deze beschrijving zijn heel betaalbaar. Voor een 55 inch model betaal je wel iets meer.

Veeleisende filmfans

Als cineast verwacht je thuis een onberispelijke blockbuster-ervaring. Noch het beeld, noch het geluid wordt gecompromitteerd. In plaats daarvan moet het een smart upper mid-range televisie zijn - een UHD (4K) model met een 65-inch scherm diagonaal en scherpe, briljante kleuren. Gebruikelijk in deze klasse zijn hoogwaardige technische kerngegevens, intensieve kleuren, krachtige signaalverwerking en HDR-contrast. je bekijkt jouw films het liefst via Netflix of andere streamingproviders, van Free of Pay TV of van Blu-Ray. Zelfs snelle toegang tot jouw eigen mediaserver met jouw favoriete films is geen probleem met zo'n apparaat. Een surround sound systeem of een geluidsbalk is een must voor een rijk geluid zoals in de bioscoop.

Ambitieuze thuisbioscoopeigenaren

De volledige technische uitrusting is net goed genoeg voor jouw eigen thuisbioscoop - daarom kiest je voor een high-tech apparaat met UHD, HDR en 4K-resolutie en een schermdiagonaal vanaf 70 inch. De apparaten in deze categorie bieden een indrukwekkend beeld, een uitstekende kleurweergave en een volledige technische uitrusting wat betreft signaalverwerking, aansluitmogelijkheden en functionaliteit. De prijzen van deze modellen kunnen behoorlijk hoog zijn. Hiermee investeer je in een fantastische TV-ervaring.

Deze accessoires maken de TV-ervaring nog intenser

Jouw nieuwe Smart TV is het hart van jouw thuisbioscoop - maar het zijn de accessoires die Hollywood-blockbusters extra leuk maken in jouw eigen huis.

  • Mits er voldoende ruimte is, zorgt een 7.1 of 5.1 geluidssysteem ervoor dat je het beste geluid krijgt. Dit zorgt voor een uitgebreide surround sound-ervaring waarbij vliegtuigen boven je hoofd lijken te vliegen en je het gekreun van je favoriete actiehelden kunt voelen.
  • Voor kleinere ruimtes is een betaalbare 2.1 geluidsinstallatie of soundbar een goede keuze. Soundbars herbergen meerdere luidsprekers en elektronica die het meerkanaalsgeluid van de TV verwerken om een ruimtelijke indruk te maken.
  • Een hoogwaardige Blu-Ray speler of Blu-Ray recorder, is verantwoordelijk voor het afspelen van Blu-Rays en DVD's. Vergelijk de functies van de apparaten en kijk uit naar een 3D-afspeelfunctie als jouw Smart TV ook 3D ondersteunt.
  • Voor Pay-TV zoals Sky of HD+ zonder aparte ontvanger, heeft je een geschikte CI+ module nodig om de geabonneerde betaalkanalen direct in de TV te decoderen. Je neemt de smartcard van de Pay-TV-aanbieder en stopt deze in de CI+-sleuf van jouw TV. - Om programma's via USB-opname op te nemen, heeft je een USB-stick nodig met voldoende opslagruimte vanaf 32 GB of beter nog een externe harde schijf.