Soundbar: surround sound met slechts één luidspreker

Met soundbars haal je surround sound uit slechts één compacte speaker. Hieronder geven we je informatie over waar je op kunt letten bij het kiezen en het kopen van een soundbar.

Inhoudsopgave

Waarom zou ik een soundbar gebruiken?
Wat voor soort soundbars zijn er verkrijgbaar?
Waarop moet je letten bij een soundbar?
Welke soundbar past bij mij en kan ik het best kopen?
Waar en hoe kun je een soundbar plaatsen en aansluiten op de tv?
Kies jij een tv soundbar van een bekend merk als Samsung, JBL, LG, Philips of Sony?

Waarom zou ik een soundbar gebruiken?

 • Dankzij de geïntegreerde versterker en de grotere resonantiekamer biedt een soundbar krachtiger geluid op een hoger volume dan tv-speakers.
 • De ingenieuze verdeling van het luidsprekerchassis en de digitale signaalverwerking wekken de illusie van meerdere op afstand opgestelde luidsprekers.
 • Een soundbar neemt niet veel ruimte in beslag en sluit je eenvoudig aan op een tv of versterker.
 • De speaker is plat en lang zodat hij voor of onder de tv kan worden geplaatst zonder het beeld te belemmeren.
 • Je hebt geen kabels nodig naar andere voor- of achterspeakers.
 • De meeste soundbars bieden vergelijkbare functies als AV-receivers met verschillende surround sound-programma's, stereogeluid en aansluitingen voor meerdere spelers.

Wat voor soort soundbars zijn er verkrijgbaar?

Stereo soundbars

Een stereo soundbar combineert twee speakers in één behuizing en vervangt zo een paar stereoboxen. Deze variant is geschikt voor een kleine stereo-installatie of als vervanging voor tv-speakers. De afkorting 2.0 in de productbeschrijving verwijst naar een stereo soundbar zonder interne of externe subwoofer.

Luidsprekercombinaties met subwoofers

Door het compacte ontwerp van een soundbar is het geluidsspectrum niet zo diep als bij grote speakers. Voor een rijke bas zijn er 2.1 soundbars met een aparte subwoofer. De behuizing met groot volume zorgt voor een krachtige basweergave.

Tip: Veel fabrikanten noemen soundbars met ingebouwde basluidsprekers ook 2.1-systemen, hoewel er geen externe subwoofer bij de levering is inbegrepen.

3.1, 5.1, 7.1 en 9.1 surround-modellen

 • Surround soundbars zijn vaak uitgerust met meerdere compacte speakers (chassis) die geluid in verschillende richtingen uitstralen.
 • Zo gebruiken ze de zij- en achterwanden van een ruimte als reflectievlak voor de geluidsgolven. In combinatie met complexe digitale signaalverwerking zorgt dit voor een realistisch ruimtelijk geluid.
 • 3.1 SoundBars simuleren een luidspreker configuratie die bestaat uit twee luidsprekers, een centrale luidspreker en een subwoofer.
 • 5.1-systemen simuleren een complete surroundset van voor-, midden-, achter- en basluidsprekers.
 • 7.1-modellen voegen nog twee virtuele luidsprekers met laterale positionering toe aan de 5.1-variant.
 • 9.1-soundbars vullen de 7.1-configuratie aan met twee virtuele tweeters boven de twee voorluidsprekers.

Sounddecks

Sommige modellen hebben aanzienlijk diepere behuizingen dan standaard soundbars. Ze worden sounddeck genoemd en je kunt je tv er op plaatsen. Door de extra resonantieruimte die de grotere behuizing biedt, hebben sounddecks doorgaans een volumineuzer geluid dan smalle soundbars.

Waarop moet je letten bij een soundbar?

Afmetingen

De meeste soundbars zitten in een langwerpige behuizing met een breedte tot 1 m, maar klein in hoogte en diepte. Ze passen dus gemakkelijk op een plank of onder de televisie. Voordat je een soundbar koopt, moet je de vrije ruimte op je tv-plank meten, zodat de soundbar goed past op de plek waar je deze wilt plaatsen.

Belastbaarheid voor sounddecks

Voordat je een sounddeck koopt, moet je de afmetingen en vooral de maximale belastbaarheid controleren. Zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor het formaat en het gewicht van je tv.

Tip: Veel aanbieders geven de belasting aan op basis van het gemiddelde gewicht van flatscreen televisies met verschillende schermformaten, bijvoorbeeld 42, 55 of 75 inch.

Luidspreker samenstelling

Bij eenvoudigere modellen zijn twee of drie luidsprekerchassis voldoende om met behulp van digitale signaalverwerking surround-effecten uit één behuizing te generen. Surround soundbars worden meestal 3.x, 4.x, 5.x of 7.x systemen genoemd. Voor pure soundbars met slechts één behuizing is er een 0 in plaats van de x, voor modellen met een geïntegreerde of externe subwoofer een 1.

Externe surround luidsprekers

Sommige hoogwaardige thuisbioscoopoplossingen worden geleverd met aparte dozen voor installatie aan de achterkant. Deze kleine geluidsblokjes worden draadloos gevoed met signalen van de soundbar. Als de surroundboxen worden geactiveerd, komen geluidseffecten en sfeergeluiden van achteren, wat zorgt voor een nog realistischer surroundgeluid.

Stroom

 • De prestaties van de in de soundbar ingebouwde versterker zijn cruciaal voor de geluidsdekking van de kamer en de geluidskwaliteit bij hoge volumeniveaus.
 • Afhankelijk van de prijsklasse en het design ligt het prestatiespectrum van soundbars tussen de 10 en bijna 800 W.
 • Bij systemen met externe subwoofers wordt vaak het gecombineerde totale vermogen van de soundbar en subwoofer genoemd.
 • Voor kleinere ruimtes tot ca. 20 vierkante meter is 10 tot 50 W voldoende.
 • 60 tot 150 W is voldoende in een woonkamer van 25 tot 35 vierkante meter.
 • Modellen met een hoog versterkervermogen vanaf 300 W zijn geschikt voor zeer grote ruimtes zoals feestzalen.

Verbindingen

 • Het is belangrijk dat de interfaces op de soundbar en tv compatibel zijn.
 • Op een USB-poort kun je externe harde schijven of USB-sticks aansluiten.
 • Een 3,5 mm jack-aansluiting wordt gebruikt om analoge audiosignalen van smartphones, tablets en andere apparaten met een line-out-aansluiting te verzenden.
 • Digitale audiosignalen van gameconsoles en computers worden via een optische ingang verzonden.
 • Een of meerdere HDMI-aansluitingen zijn belangrijk als je gelijktijdige digitale overdracht van audio- en videogegevens wilt.
 • Met HDMI-poorten kan de soundbar ook dienen als handig controlecentrum tussen de televisie en verschillende externe apparaten.

Alternatieve overdracht

 • Veel soundbars kunnen geluiden draadloos afspelen.
 • Via een netwerkkabel of wifi speel je audiosignalen van het thuisnetwerk af op de soundbar.
 • Via Bluetooth ontvangt de soundbar draadloos muziek van een smartphone of tablet.
 • iPads , iPhones of Macs kunnen via AirPlay worden aangesloten op een soundbar.
 • Veel apparaten ondersteunen de directe overdracht van nummers via online muziekportals.

Ondersteunde audioformaten

 • Soundbars kunnen verschillende formaten decoderen en afspelen.
 • Ze moeten de klassieke audioformaten AAC, MP3, MP3 pro, OGG, WMA en WAV ondersteunen.
 • Daarnaast zijn er de gangbare surroundformaten Dolby Digital, Dolby Virtual Speaker, Dolby TrueHD, DTS en DTS HD.
 • Ondertussen kunnen soundbars vaak ook overweg met de verbeterde surround sound-technologieën Dolby Atmos en DTS:X.
 • Als je naar muziekbestanden in hoge kwaliteit wilt luisteren, zorg er dan voor dat audio-indelingen met een hoge resolutie worden ondersteund, d.w.z. Hi-Res-audio.

Multiroom ondersteuning

Soundbars met multiroom ondersteuning maken door het hele huis contact met andere speakers van dezelfde serie. Zo hoor je muziek waar je ook bent. Nog een voordeel van multiroom soundbars: je kunt op een later tijdstip draadloze surroundspeakers of subwoofers in het systeem integreren. Zorg ervoor dat de soundbar past bij de rest van de multiroom speakers van dezelfde fabrikant.

Spraakbesturing

Moderne soundbars zijn te bedienen met spraakbesturing via Alexa of Google Assistant. Je kunt on demand kiezen uit verschillende bronnen, het volume aanpassen of het apparaat in- en uitschakelen.

Welke soundbar past bij mij en kan ik het best kopen?

Tv-luidsprekers voor normaal gebruik

Als je het geluid van de tv wilt verbeteren, kun je een stereo soundbar (2.0) gebruiken met een vermogen van 10 tot 50 W. Als je naast het tv-geluid ook muziek wilt streamen van mobiele apparaten of de computer, kun je kiezen voor een soundbar met wifi, bluetooth en vele audioformaten.

Thuisbioscoop soundbars voor filmliefhebbers

Filmliefhebbers die waarde hechten aan een goede surround sound kunnen hun home cinema systeem upgraden met een 2.1 systeem met een externe subwoofer. Als alternatief kun je een soundbar gebruiken met Dolby Atmos- of DTS:X-ondersteuning. Zorg dat je veel aansluitingen hebt zodat je deze kunt aansluiten op spelers zoals Blu-ray spelers of consoles.

Soundbars voor hifi-fans

Vind je naast goed filmgeluid ook een nauwkeurige muziekweergave in stereo belangrijk? Dan kies je voor een soundbar met een grote versterkeruitgang en hoogwaardige chassisapparatuur, eventueel met een externe subwoofer.

Waar en hoe kun je een soundbar plaatsen en aansluiten op de tv?

 • Plaats de soundbar in het midden onder het scherm. Het geluid van de film komt overeen met de positie van de televisie.
 • Bij modellen met een externe subwoofer dient deze centraal voor de luisterpositie geplaatst te worden, ongeveer ter hoogte van de soundbar.
 • Mocht dit door ruimtegebrek niet mogelijk zijn, dan kun je de woofer offset aan de zijkant opstellen.
 • Plaats de subwooferbehuizing indien mogelijk niet achter meubels of te ver opzij. Anders wordt het geluid vervalst of ongunstig gereflecteerd.
 • De finetuning van de tonen kan op veel modellen worden gedaan met behulp van een equalizer.
 • Hoogwaardige surround-systemen kunnen automatisch worden genivelleerd met een kalibratiemicrofoon en geïntegreerd meetprogramma.

Kies jij een tv soundbar van een bekend merk als Samsung, JBL, LG, Philips of Sony?

OTTO verkoopt veel verschillende type soundbars van verschillende merken. Als je al een voorkeur hebt voor een bepaald merk, of je wilt graag een soundbar van hetzelfde merk als je tv, gebruik dan de merken filter en zie in één keer het volledige aanbod van je favoriete merk.