Professionele foto’s maken met een spiegelreflexcamera!

Een spiegelreflexcamera is een camera waarmee je verschillende soorten lenzen kan gebruiken. Je hebt hiermee dus meer mogelijkheden en controle over de foto’s die je wilt maken.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?  

Het verschil tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera is dat je bij een spiegelreflexcamera door de lens naar hetgeen kijkt wat je wilt fotograferen. Je ziet een rechtopstaand beeld door de lens. Dit komt doordat het licht via een spiegel weerkaatst wordt naar boven en daarna gaat het door een pentaprisma. Wanneer je op de ontspanner drukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter van de camera zich. Het beeld komt dan gedurende ‘vastgestelde’ belichtingstijd op de sensor. Op deze manier werkt een spiegelreflexcamera.

De kenmerken van een spiegelreflexcamera

- De lenzen zijn verwisselbaar en je hebt altijd een doorzichtzoeker waarbij je door de lens kijkt
- De sensor is groter dan bij andere camera’s
- Let op! Het is niet altijd mogelijk om filmpjes te maken. Zoek dit eerst uit voordat je een camera aanschaft.

De lenzen bij een spiegelreflexcamera  

Als je een systeemreflexcamera aanschaft dan krijg je altijd een systeemcamera. Dit betekent dat je alleen de basis, oftewel de body, koopt. Je kan allerlei extra’s toevoegen aan de basis zoals lenzen, filters en accu’s. Hiermee kan je de camera helemaal op maat samenstellen. De keuze in lenzen is enorm. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een lens met klein zoombereik tot zeer groot bereik. Daarnaast kan je kiezen voor supergroothoek-lenzen en telelenzen. Door de juiste lens te kiezen kan je je beeldkwaliteit enorm verhogen.

De sensor van een spiegelreflexcamera

Een sensor heeft invloed op de beeldkwaliteit van de camera. Hoe groter een sensor is, des te hoger is de beeldkwaliteit. In een spiegelreflexcamera zit een grotere sensor dan in andere camera’s. Het werkt als volgt: 10 megapixel levert op een grote sensor meer detail en kwaliteit dan op een kleine sensor. Dit komt doordat de sensor minder hitte hoeft te verdragen en daardoor beïnvloeden de pixels elkaar niet negatief. Dus een pixel kan dan meer licht opvangen.
Een grotere sensor zorgt ook voor meer scherptedieptewerking (een scherpe voorgrond met een onscherpe achtergrond).

Het assortiment bij OTTO

Bij OTTO in de webshop kan je terecht voor spiegelreflexcamera’s, lenzen en andere extra’s voor je camera.