Waar koop je een tv beugel? Bij OTTO!

Een ruime keuze in tv beugels van goede kwaliteit vind je bij OTTO. Wanneer je televisie hangt aan een tv-muurbeugel, kan deze worden gedraaid zodat iedereen ontspannen en vrij zicht op het apparaat heeft. Wij leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van een geschikte bevestigingsmogelijkheid.

Inhoudsopgave

Tv-toestellen bevestigen en afzonderlijk uitlijnen: het ophangsysteem
Hoe moet je een tv beugel bevestigen en monteren en hoe werkt het?
Hoe kun je de beste tv beugel kiezen? tv-gewicht, materiaal en draaibereik
De juiste ophangbeugel voor je televisie
Tips voor het installeren van een muurbeugel voor tv's

Tv-toestellen bevestigen en afzonderlijk uitlijnen: het ophangsysteem

De woonkamer is zelden zo ingericht dat meubels en televisie een kijk- en zithouding bieden die precies op jouw wensen is afgestemd. Televisies staan ​​vaak te laag en in een onhandige hoek op een ladekast. Met een tv-muurbeugel hang je je tv aan de muur en positioneer je hem precies op de juiste plek en op de ergonomisch juiste hoogte. Afhankelijk van de uitvoering kunnen muurbeugels worden gekanteld, gezwenkt of gedraaid.   Zo kunt je vanaf de bank net zo comfortabel genieten van jouw favoriete programma als vanaf de eettafel. De beugels zijn zo stevig aan de muur bevestigd dat je tv stevig vastzit.

Hoe moet je een tv beugel bevestigen en monteren en hoe werkt het?

Je kunt jouw tv-muurbeugel gebruiken om vanuit verschillende hoeken van een kamer tv te kijken of om jouw flatscreen-tv precies te monteren. Je kunt kiezen uit de volgende modellen:

Platte bevestigingen aan de muur

Met een afstand van slechts enkele centimeters tot de muur zijn vlakke muurbeugels een bijzonder goede variant van tv-montage. De apparaten lijken voor de muur te zweven. Bij deze modellen kun je vaak de hoogte van je scherm aanpassen en de hellingshoek veranderen.

Tv-beugel met arm ophangen

Met muurbeugels met een draaibare of telescopische arm hangt je tv niet stevig aan de muur. Met deze modellen kunt je niet alleen de hoogte en hellingshoek aanpassen aan jouw behoeften, je kunt jouw tv ook naar rechts of links direct aan de muur verplaatsen.

Gebogen haakjes

Tv's met een curved display, zogenaamde curved tv's, kunnen niet worden bevestigd aan conventionele muurbeugels die zijn ontworpen voor platte apparaten. Er zijn daarom speciale modellen voor gebogen televisies waarbij de hoek van de bevestigingsarmen variabel kan worden aangepast voor verschillende graden van kromming.

Hoe kun je de beste tv beugel kiezen? tv-gewicht, materiaal en draaibereik

Er zijn verschillende tv beugels verkrijgbaar van tv meubels voor kleine tv's tot lange tv's. Wij hebben de aankoopcriteria voor je op een rij gezet. Het type opzetstuk is slechts een van de vele belangrijke criteria voor jouw aankoopbeslissing. Denk ook vooraf goed na over de grootte en het gewicht van je tv, de hellingshoek en eventuele accessoires. Hier is een overzicht van belangrijke aankoopcriteria.

Laad capaciteit

Groot scherm televisies kunnen veel wegen. Zorg er daarom voor dat het maximale draagvermogen van jouw beugel voldoende is om de tv stevig vast te houden. Hoe zwaar jouw tv is, kunt je vinden onder de technische gegevens in de gebruikershandleiding. Het draagvermogen van de muurbeugel vindt je in de productbeschrijving. Hij beweegt tussen maximaal 25 en maximaal 100 kg.

Tip:  Houd er bij de montage rekening mee dat de wand en het montagemateriaal ook het juiste draagvermogen moeten hebben.

Scherm grootte

TV-muurbeugels zijn afgestemd op specifieke schermformaten. De informatie in centimeters of inches heeft betrekking op de schermdiagonaal. Meestal is het bereik hier 32 tot 70 inch (81,3 tot 177,8 cm). Zorg ervoor dat jouw tv niet groter is dan de afmetingen die zijn vermeld in de productbeschrijving van de beugel.

VESA-standaard

De meeste tv-muurbeugels zijn compatibel met de montagestandaard Video Electronics Standards Association (VESA), die minimaal vier schroefdraden op het tv-toestel toelaat. Aangezien er verschillende varianten van deze standaard zijn, moet je goed controleren welke versie je tv ondersteunt voordat je koopt. Je vindt de relevante informatie in de technische gegevens van jouw apparaat.

Kantelbare tv houder en zwenkbereik

Hoe hoger je je tv wilt hangen, hoe eerder je de beugel een beetje moet kunnen kantelen. Alleen zo zorgt je ervoor dat je vanaf verschillende punten in de kamer flexibel tv kunt kijken. Let daarom op de hellingshoek die de betreffende tv-beugel toelaat. Bij sommige modellen is tot 20 graden mogelijk, wat nog een voordeel heeft: je kunt reflecties voorkomen door het scherm te kantelen. Wil je een zo groot mogelijke ruimte afdekken, dan kun je beugels gebruiken met een draaibereik tot 180 graden.

Materiaal

De meeste tv-muurbeugels zijn gemaakt van metaal. De belangrijkste verschillen zitten in de materiaaldikte, die op zijn beurt het draagvermogen beïnvloedt. Kortom, hoe sterker het materiaal, hoe zwaarder jouw tv-toestel kan zijn. Sommige modellen hebben ook componenten die zijn gemaakt van andere composieten, zoals verchroomd staal of aluminium.

Apparatuur

Om je tv heel nauwkeurig aan de muur te krijgen, moet de beugel precies zitten. Het moet recht worden vastgemaakt en elke schroef moet precies overeenkomen met de gaten in de beugel. Bij sommige modellen zijn zowel een waterpas als een boorsjabloon bij de levering inbegrepen. Een reinigingsspray en een HDMI-kabel voor het aansluiten van een Blu-Ray-speler, projector of ontvanger kunnen ook deel uitmaken van het pakket.

De juiste ophangbeugel voor je televisie

Als je liggend wilt ontspannen en altijd vanaf dezelfde plek tv wilt kijken, heb je een andere beugel nodig dan in kamers waar het aantal kijkers en perspectieven varieert. Bovendien hebben bepaalde tv-toestellen bepaalde bevestigingen nodig. Bekijk hier welke beugel bij jouw kijkgedrag past:

Flat TV drager voor je slaapkamer

Je bed in de slaapkamer heeft een eigen plekje. De televisie moet zo onopvallend mogelijk aan de muur wachten op gebruik. Platte beugels die niet zwenkbaar en alleen kantelbaar zijn, zijn daarom bijzonder geschikt voor de slaapkamer. Zo kun je de kijkhoek altijd precies op een constante zit- of ligpositie instellen.

Draaibare montage voor flexibiliteit in de woonkamer

Soms kijk je alleen tv, soms met je gezin. En soms komen er vrienden op bezoek en verspreiden zich in de woonkamer op de bank en extra stoelen om samen met jou naar je favoriete serie of een voetbalwedstrijd te kijken. Des te beter als jouw televisie enerzijds praktisch aan de muur hangt, maar anderzijds vrij verplaatsbaar is. Je kunt hiervoor zorgen door te kiezen voor een draaibare beugel waarmee je een bewegingsbereik van maximaal 180 graden hebt. 

Wandbeugels voor gebogen tv's

Als jouw tv-toestel een flauwe ronding beschrijft, is een standaard muurbeugel niet voldoende. In plaats daarvan heb je een model nodig dat speciaal is ontworpen voor gebogen televisies. Bij dergelijke modellen kunt je de hoek van de montagearmen aanpassen aan de kromming. Een tussenweg zijn beugels die speciaal zijn ontworpen om zowel platte als gebogen televisies te dragen. 

Tips voor het installeren van een muurbeugel voor tv's

Bij elke tv beugel voor aan de muur zit een montagehandleiding, die uiteraard in acht moet worden genomen. Er zijn nog andere belangrijke punten die je geleidelijk moet doorlopen bij het bevestigen.

  • Controleer de textuur van de muur:  Gewoonlijk is elke  muur  bestand tegen een tv-beugel. Voor een lichtgewicht wand heb je echter andere pluggen en schroeven nodig dan voor een massieve wand, bijvoorbeeld van steen. Holle geluiden bij kloppen duiden op een lichte muur, doffe geluiden duiden op een massieve.
  • Test of kabels of leidingen  op de geplande ophanglocatie lopen. Speciale tracking devices signaleren met een waarschuwingstoon of er meer achter het pleisterwerk verborgen zit dan steen, hout of baksteen.
  • Voor de montage  heb je gereedschap nodig . Een goede boor is net zo belangrijk als de juiste pluggen en schroeven.
  • Vind de juiste plaats  voor jouw tv-toestel. Hij moet minimaal 1,80 m hoog hangen in de slaapkamer en tussen 1,00 en 1,40 m hoog in de woonkamer.
  • Gebruik de muurbeugel als sjabloon om  de boorgaten op de juiste afstand op de muur   te markeren. Tegelijkertijd gebruik je hiervoor een waterpas. Dit zorgt ervoor dat je tv uiteindelijk recht hangt.